Отидете към основна версия

13 915 157

Руската ваксина има 144 нежелани ефекта

  • ваксина-
  • русия-
  • коронавирус-
  • владимир путин-
  • странични ефекти-
  • лекарство-
  • нежелани реакции

Безопасна ли е руската ваксина срещу COVID-19?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Медицинският препарат, който Владимир Путин описа като ваксина срещу коронавируса, има 144 нежелани ефекта. За тях съобщи сайтът „Фонтанка”, който цитира данните от изследването на центъра по епидемиология „Гамалея”.

По-рано през тази седмица президентът на Руската федерация побърза да съобщи, че Русия първа в света е създала ваксина срещу COVID-19. Западните здравни експерти обаче поставят под сериозна въпросителна ефективността и безопасността на руската ваксина. Според анализатори Кремъл търси геополитически изгоди от тази надпревара между учени от цял свят, а не поставя на първо място здравето на хората.

Данни от изследванията не са толкова обнадеждаващи, колкото изявлението на Путин и здравния министър Михаил Мурашко, посочва изданието. Епидемиологичната ефективност на ваксината (кръстена „Спутник V") не е докрай проучена. По време на изследванията са били регистрирани 144 странични ефекта при 38 от доброволците. Продължителността на имунитета не е известна, а освен това не са проведени клинични проучвания по изучаване на епидемиологичната ефективност, се казва в доклада. Здравното министерство на РФ посочи, че имунитетът може да продължи до две години, но това е само хипотеза.

При 38 от доброволците са отчетени 144 странични ефекта на ваксината. Сред тях са болка, инсолация и сърбеж на мястото на инжектиране. Други чести прояви са умора, неразположение, диария, висока температура, липса на апетит, главоболие, запушване на носа, болки в гърлото, ринорея и пирексия (трескаво състояние, при което се наблюдава ненормално повишение на телесната температура на пациента). Освен това ваксината има възрастова граница от 18 до 60 години. Лекарството не е разрешено за деца или пенсионери. То е противопоказно за бременни жени и кърмачки.

Новината за регистрацията на препарата, който е бил инжектиран и на дъщерята на Путин, бе посрещната с противоречиви отзиви от международната здравна общност. Рисковано е да се използва новата руска ваксина, заяви Клаус Чичутек, президент на германския институт „Паул Ерлих“, който отговаря за лицензирането на ваксини. САЩ също посочиха, че няма достатъчно ясни доказателства, че ваксината е безопасна. От американското здравно ведомство подчертаха, че не е важно кой първи ще създаде ваксина, а да се създаде ваксина, която да е сигурна и ефективна. Световната здравна организация обяви, че всяко одобрение на кандидат за ваксина срещу коронавируса от страна на организацията ще изисква обстоен преглед на данните за безопасност. Пандемията от COVID-19 обхвана целия свят, като по данни на университета „Джонс Хопкинс" в света са потвърдени близо 21 милиона случая на заразяване. Русия е на четвърто място в света по брой заразени с близо 910 хиляди заразени.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 55 гласа.

Свързани новини