Отидете към основна версия

2 767 33

Путин каза, че Русия има още една ваксина срещу коронавирус

  • русия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • владимир путин-
  • вектор

Доколкото знам, ние разработваме и друга ваксина, каза Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че Държавният изследователски център по вирусология и биотехнологии "Вектор" в Новосибирск е регистрирал EpiVacCorona, втората ваксина в страната срещу коронавирус, предаде ТАСС.

"Бих искал да започна с приятната информация, че новосибирският център "Вектор" е регистрирал втората руска ваксина срещу коронавируса. Доколкото знам, ние разработваме и друга ваксина в центъра "Чумаков" към Руската академия на науките", отбеляза Путин по време на среща с министри от правителството, съобщи БНР.

Междувременно вицепремиерът Татяна Голикова разкри, че първата партида от ваксината, разработена от института в Новосибирск, ще се състои от 60 000 дози, докато кандидатът за ваксина от Център "Чумаков" се очаква да приключи тестовете до декември. През август Русия стана първата държава, която предостави регулаторно одобрение за ваксина срещу Covid-19, като направи това още преди завършването на необходимите мащабни тестове, предизвиквайки по този начин загриженост сред част от световната научна общност.

Според здравното министерство около 400 пациенти с висок риск вече са били ваксинирани със "Спутник V", която обаче все още не е общодостъпна. От началото на коронавирусната пандемия Русия е регистрирала общо 1 340 409 инфекции - четвъртият най-голям брой случаи в света след тези в САЩ, Индия и Бразилия.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини