Отидете към основна версия

4 785 46

73% от хората в Русия са против ваксинацията, а ни убеждават в противното

  • русия-
  • ваксина-
  • коронавирус

Фактически се налага изводът за започнала ваксинна надпревара и сред фармацевтичните компании, и сред държавите

Снимка: Shutterstock

В Русия се провежда масова ваксинация срещу коронавируса. Първи получават ваксина "Спутник V" медиците, учителите и социалните работници. Според разработчиците ѝ ефективността на препарата, създаден в Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалея", достига 95 на сто след поставяне на втората доза. Във фазата на изпитания "Спутник V" е инжектирана вече на близо 100 000 жители на Русия. Ще посочим, че третият етап от клиничните изпитания още продължава, най-малкото няма информация да е приключил.

Интерес към руската ваксина е проявен от десетки страни, но в самата Русия виждаме скептицизъм по повод ваксинацията. По данни на центъра "Левада" (регистриран като НПО, изпълняваща функциите на чуждестранен агент - бел. на вестника), към ноември 2020 г. 59 на сто от руснаците не са били готови да се имунизират. Скептиците впрочем са станали с 5 на сто повече спрямо август. Още по-характерни са данните от анкета на партията "Единна Русия" - 73 процента от участниците нямат нагласа за ваксинация.

Московските градски власти смятат да имунизират към 6-7 милиона столичани и уверяват, че над 5000 вече са се записали на опашка за ваксиниране. Засега на населението се предлага само ваксината "Спутник V", но се правят изследвания и тестовете и на други препарати.

Мнозина свързват големи надежди с разработката на Държавния център за вирусология и биотехнологии "Вектор", която е в клинични изпитания с хора над 60-те. Очаква се "ЕпиВакКорона" да бъде регистрирана през декември. А през февруари - и ваксината, разработена от Федералния научен център за изследвания и разработка на имунобиологични препарати "М. П. Чумаков" към Руската академия на науките (РАН).

Собствени разработки предлагат големи световни научни центрове и производители. Великобритания планира тази седмица да започне имунизации с ваксината на "Пфайзер", одобрена от националния регулатор. Кралството предвижда масова ваксинация от пролетта. Впрочем британците, както и руснаците, са разтревожени от прекалено бързото разработване, после и одобрение на ваксината. Опасения будят най-вече евентуалните странични ефекти.

Регулаторите в редица други страни сметнаха, че Лондон действа прибързано, а "Пфайзер" съобщи за проблеми с изпълнението на първоначалните планове за производство на медикамента.

Фактически се налага изводът за започнала ваксинна надпревара и сред фармацевтичните компании, и сред държавите. Британският в. "Таймс" смята за неуместни самохвалството и национализма в ситуацията с антикоронавирусните ваксини. Автор на изданието изтъква, че ваксини се разработват от много страни и споменатият препарат на "Пфайзер" е плод на международно сътрудничество.

"С цел да ускорят темпото на разработките водещите световни научни списания направиха платен достъпа до информация и ускориха размяната на научни данни във връзка с коронавируса", се казва в статията от "Таймс".

Многомилиардните инвестиции дадоха резултат; няколко ваксини вече са в масово производство, по други приключват клиничните изпитания, което според вестника изостря конкуренцията. И става дума не само "кой има най-развита наука", но и кой ще спечели повече. Избухналите спорове за прекомерно бързане надали ще премахнат съмненията дали именно науката движи разработките на ваксини, посочва "Таймс".

"По думите на човек от администрацията, "няма по-страшно зрелище от политик, който взема в ръце иглата", резюмира изданието.

Засега обаче политици, държавни служители и учени възхваляват всеки своята си ваксина, гледат да ѝ правят промоция на пазара, сключват договори за доставка на готови препарати и технологии, и то понякога преди края на всички изследвания. Но властите на много страни бързат да си запазят количества от заветния медикамент, тъй като заразените стават повече с всеки ден.

* * * Ваксинната надпревара впрочем не е започнала с новината, че стартира имунизация във Великобритания и Русия, а тече вече от месеци, защото залогът е огромен научен престиж, а става дума и за "изгоден бизнес", смята Владимир Сергиев, академик от РАН: Първите ваксини са доста скъпи. Ако в Русия получаваме препарата безплатно, това не означава, че той не коства нищо на страната. Напротив, коства ѝ. И щом може да бъде продаван, това е добър бизнес, затова естествено тече надпревара.

"СП": - Защо властите бързат с ваксинацията?

- Властите виждат, че това е опасна, смъртоносна болест. Щом вярват, че ваксината ще спаси хора, те го правят максимално бързо. Друг въпрос е доколко нивото на опасност е обективен факт. Това обаче е отделна работа. Цялата властова вертикала е убедена, че става дума за страшна болест, затова действията на властта са логични, тя го допуска като предпоставка.

"СП: - Мнозина руснаци, а и хора от други страни, не смятат засега да си слагат антиковидни ваксини. Защо не бързат с имунизацията? Други ваксини ли чакат?

- Има един тъжен виц: докато през първата вълна лекарите се опитваха да убеждават, че има вирус и е опасен, през втората пациентите се опитват да убедят лекарите, че има други болести, от които не желаят да умират.

"СП": - Може би ако учените и лекарите, а не политици и държавни чиновници, разказваха повече за вируса и ваксините, по-малко хора щяха да имат съмнения?

- Директорът на института "Гамалея" говори достатъчно много и говори добре. Директорът на "Вектор" също. Не съм гледал изявления на директора на института "Чумаков", където също са направили ваксина, но при всяко положение с три ваксини разполагаме реално. Изобщо смятам, че медиите у нас са претоварени с темата за коронавируса. Хората, освен че боледуват, а някои - тежко, са най-вече наплашени. Ако медиите престанеха да говорят, ние щяхме да направим далеч повече за здравето на населението.

* * * Водещият научен сътрудник на Института за клинична експериментална медицина към Сибирския клон на Руската академия за медицински науки, бивш завеждащ лабораторията за особено опасни инфекции във "Вектор" Александър Чепурнов разказа, че представител на известния клан Кенеди твърди: американци не бива да се имунизират с предлаганите антиковидни ваксини, защото те са генетични.

- Направени са въз основа на информационна РНК. Според Кенеди ще нанесат непоправими вреди. Може и да е истина, но не си представям много как генетичният момент ще се отрази толкова зле. Макар че сигурно не бива да го изключваме. Това всъщност ще стане ясно след дългогодишни изследвания. Има за какво да се заяде човек. И по повод техните ваксини, и за нашите. Но друга перспектива все още няма, дори да не е сигурно, че и това е някаква перспектива. Появиха се данни, че мутации все пак има. Почти всички сегашни ваксини, освен убитите или инактивираните, са с прицел в онази част от вируса, която се свързва с рецептора на клетката. Ако се промени антигенната структура на тази част, ваксините от този тип ще станат безполезни. Струва ми се, в момента все пак трябва нещо да се върши, затова при всички забележки, които направих относно нашите ваксини, сега ще е по-правилно да си замълча.

"СП": - Защо хората гледат с опасение на ваксинацията независимо колко е опасен коронавирусът?

- Тук има сериозна скрита страна. У нас изобщо се появиха мнозина антиваксъри. Заради дълготрайното благополучие, когато хората, децата не загиват масово, защото не са били ваксинирани, както е ставало преди. Преди 40-60 години никой не се е съмнявал в тези неща. Да си припомним как бе "затисната" епидемията от едра шарка в Москва. Това се казва действия - за три седмици бяха ваксинирани над 9 милиона души, 10 000 бяха поставени в изолация, властите връщаха обратно самолети, ако на борда случайно имаше човек, контактувал с болни. Абсолютно всички пътници, дори седнали далеч от него, бяха пращани в изолатор. Само така заразата може да бъде спряна. Китайците ни показаха как може да бъде потушено избухване на коронавируса, а ние още спорим дали трябват маски, дистанция или не. Мнозина специалисти, допуснати до водещите телевизии, разказват, че от нещо си полза няма, друго пък вреди и т. н. Ами ето го нагледния пример на Китай, където болестта бе обхванала на практика цялата територия, но те за два месеца я спряха и живеят сравнително спокойно. Има си стандартни неща и те трябва да се използват.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.

Свързани новини