Отидете към основна версия

3 206 57

Промяна в мерките може да има след една пълна работна седмица

  • коронавирус-
  • мерки-
  • костадин ангелов

Здравният министър и НОЩ дадоха брифинг за ситуацията с COVID-19

Снимка: БГНЕС

Наблюдаваме трайна тенденция на увеличен брой излекувани спрямо новозаразените, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на последния брифинг за COVID-19 за тази година. Оптимистичната тенденция е налице, искаме да я поддържаме трайна и стабилна, за да имаме възможност за промяна на мерките, каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той каза, че за целта трябва да мине една цяла работна седмица, за да се види дали тенденцията е устойчива.

В края на 2020 г. България остава на второ място по смъртност от COVID-19 в ЕС с 21.9 смъртни случая на 100 000 души за последните 14 дни, изпреварвана само от Хърватия (26.96), показват данните на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията. Новопотвърдените случаи са 260.96 на 100 000, но тази статистика едва ли е показателна заради малкото тестове, провеждани по празниците.

Ясно е разписано в заповедта, че не повече от 15 души могат да се събират на семейни тържества, напомни Ангелов по повод желанието на много хора да се заобиколи ограничението. Той посочи, че силно е озадачен от концерта, организиран в центъра на Габрово вчера. Със сигурност ще има санкция за организаторите на това събитие, предупреди министърът. Той призна, че няма заповед, която да попречи на човек да се събере, да се напие и пр.

Намалява разликата в заболяемостта в различните райони на страната, най-ниска е тя в Кърджали и Монтана, а с най-висока са Варна и Сливен, каза Кунчев. Силно намаля натиска върху софийските болници, докладва проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА. И той подчерта, че празниците не са показателни, тъй като много хора не търсят помощ. Шефът на НОЩ подчерта, че интересът към ваксинацията е голям, академията вече е поставила отделените ѝ 100 ваксини, а желаещите са били повече.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.

Свързани новини