"Много от т.нар здравословни продукти съдържат опасни токсини”, твърди световноизвестният кардиохирург от САЩ - д-р Стивън Гандри.
Биографията му е впечатляваща. Той е доктор на медицинските и на юридическите науки, възпитаник на Йейлския университет, получил е специална награда в областта на биологията и социалната еволюция на човека. Кардиолог и кардиохирург, много години работи в Националния институт по здраве.
Изобретил е устройства, които предотвратяват гибелта на клетките при остри сърдечни пристъпи. Д-р Стивън Гандри е един от първите, започнал да провежда операции по трансплантация на сърце на деца и е присадил най-много детски сърца, пише zdrave.to.
Автор е на повече от 300 научни разработки, публикувани в рецензируеми списания по хирургия, имунология, генетика и хранене.
Към настоящия момент е признат експерт по хранене и безлектинова диета. Основател на Международния институт по сърце и бял дроб и на Център по възстановителна медицина. Автор е на бестселъра “Парадокс на растенията”, преведен на 25 езика. Д-р Гандри е личен лекар на много знаменитости: треньорът Тони Робинсън, акторът Алън Аркин, певецът и актьор Ашер, много американски бизнесмени и политици.
Диетата на д-р Гандри предполага пълен отказ от някои плодове, зеленчуци и продукти от житни растения. Това със сигурност ще ви шокира, тъй като точно тези продукти категорично са определени за невероятно полезни. Диетолозите и специалистите по здравословно хранене препоръчват във всяко меню да има пресни зеленчуци, както и плодове, но д-р Гандри обяснява, че някои от тях са вредни и дори могат да убият човек.
Второто наименование на диетата на д-р Гандри е безлектинова. Лектините са въглехидрато-свързващи протеини, които се намират в зеленчуците с червен цвят, в някои житни продукти, бобови и дори в млечните продукти, и са токсични за здравето на хората. В голямата си част лектините са големи белтъчини, които се намират в растенията и са основното им “оръжие” в борбата с хищните животни.
А човек получава своята опасна доза лектини, когато съответно консумира определени продукти. Основната опасност от тези белтъчини е в това, че те свързват въглехидратите, оставяйки ги в клетката. Това прилича на “лепкава хартия за мухи”: въглехидратните остатъци след преработка попадат в нея, свързват се и засядат в клетъчните стени. А това води до увеличаване на теглото, до замърсяване на организма, до възпалителни процеси, най-често в стомашно-чревния тракт.
Най-опасен е лектинът, който се съдържа в кората, семената, корените и листата на повечето зеленчуци, плодове, бобовите и житни продукти.
Мисията на лектина е да защити растенията от хищниците, в т.ч. и от хората. Разликата е в това, че когато животните изядат такова растение, а след това усетят дискомфорт, те повече не го употребяват. Ако човек го изяде и почувства неразположение, той просто пие хапче и продължава да се храни по същия начин.
Въпреки това и ние, хората, имаме няколко етапа на защита от лектиновите белтъчини:
Първи етап: носната лигавица и слюнката в устата са първата линия на защита, тъй като те успяват да “улавят” лектините. Представете си, че сте изяли нещо пикантно или люто и изведнъж ви потича носът. Това означава, че сте поели доза лектини, а слузта от носната лигавица се отделя, за да ви защити.
Втори етап: стомашният сок преработва някои лектини, но не всички.
Трети етап: бактериите в устната кухина и в червата (част от вашия микробиом) ефективно поглъщат лектините, като не им позволяват да взаимодействат със стените на червата.
Четвърти и последен етап: определени чревни клетки отделят слой слуз, която действа подобно на бариера - удържа растителните вещества в червата, а захарите, намиращи се в слузта, абсорбират лектините.
Учените отдавна са стигнали до извода, че в основата на хроничните заболявания лежат възпалителните процеси в тях или в други органи. Д-р Гандри нарича лектините “ядивни врагове” и една от основните причини за възникване на възпаления. И обяснява, че ако просто намалим тяхната употреба (най-добре да се откажем напълно), може забележимо да свалим килограми и да решим редица здравословни проблеми. Дискомфорт предизвиква т.нар. синдром на пропускливите черва. Когато лектините образуват “дупчици” в техните стени, през тях могат да проникнат частично непреработена храна, бактерии, вируси и токсини.
“Ако те успеят да преодолеят собствената защита, имунната система бие тревога - казва д-р Гандри. - Организмът тръгва в атака, за да ги отблъсне и това води до възпаление”.
Признаците на пропускливи черва са запек, диария, метеоризъм и подуване на корема. Когато лектинът се натрупа в организма, възпалението се превръща в хронично и дори може да доведе до автоимунно заболяване, като например, болест на Крон, цьолиакия, ревматоиден артрит, диабет, слабоумие, оплешивяване, срив, анемия и дори синдром на хроничната умора.
Д-р Гандри твърди, че всички тези болести са свързани с употребата на храни, съдържащи лектини. “Като лекар в своята работа аз се позовавам на научни изследвания. В едно от тях взеха участие 1000 души, 800 от които със семейна история на автоимунни заболявания. Тези, които строго следваха диета без лектини, не проявиха признаци на възпаление в продължение на три месеца”, казва д-р Гандри.
Черен списък: забранени продукти с лектини:
• Зеленчуци: домати, краставици, пипер, бобови продукти, зелен фасул, нахут, соя, тофу, тиквички.
• Рафинирана целулоза и захари: макаронени изделия, картофи, картофени чипсове, ориз, хляб, тортили, сладкиши, бисквити, крекери, захар.
• Зърнени, в т.ч. кълнове: овес, ръж, булгур, пълнозърнести продукти.
• Ядки и семки: тиквени, слънчогледови, кашу, фъстъци.
Бял списък: разрешени полезни продукти:
• Зеленчуци: броколи, брюкселско зеле, цветно и белокочанно зеле, рукола, целина, моркови, лук, цвекло, артишок, аспержи, чесън, спанак, гъби.
• Риба и морски продукти: бяла риба, риба тон консервирана, аншоа, сьомга, омари, скариди, раци, миди, калмари, сардини, стриди.
• Месо: кокоше, гъше, щраусово, пъдпъдъче, агнешко, говеждо, свинско.
• Плодове: авокадо и всички видове горски плодове.
• Млечни продукти: мляко, сирене, сметана, краве масло.
• Ядки: макадамия, орехи, шамфъстък, кедрови ядки, кестени.
• Брашно: кокосово или бадемово.
• Масла: зехтин, кокосово, сусамово, от авокадо, от макадамия, от оризови трици.
• Заместители на захарта: стевия, ксилитол, инулин.
Както виждате, списъкът на полезните и разрешени продукти никак не е малък. Преди да опитате новия тип хранене, важно е да разберете, че влиянието на безлектиновата диета не е проучено докрай, но “коварността” от лектините отдавна е доказана. Може би има смисъл, ако не изцяло, то поне частично да премахнете от менюто си вредните продукт, да се откажете от сладкарските и макаронени изделия.
В началото трудът на д-р Гранди е бил много критикуван, особено от вегетарианците, които не се съмнявали в ползата от зеленчуците, плодовете и бобовите продукти. Действително спазването на диета, без лектин означава отказ от много съвършено здравословни продукти. Но с набирането на популярност на безлугеновата диета, скептицизмът бързо прераснал в интерес. Всъщност, не всичко е толкова страшно и категорично.
Д-р Гандри смята, че съвсем не е задължително здравите хора да изключват от менюто си тези продукти, които съдържат много лектини, каквито са доматите, патладжаните и фасулът. Просто е нужно да се приготвят правилно.
ВАЖНО:
1. Задължително изчиствайте растителната храна от кората и семената, защото в тях са съсредоточени запасите от лектин. Зеленчуците, особено доматите, е желателно леко да се задушат.
2. Накисвайте бобовите продукти минимум 12 часа преди да ги готвите, а след това ги гответе на силен огън, тъй като слабият няма да премахне лектините.
3. В “здравословния” кафяв ориз и в тъмния пълнозърнест хляб се съдържа огромно количество лектини. Твърдата обвивка и кората на семената е предназначена за защита от хищници. Съответно в тях се съдържат максимум токсични белтъчини.
4. Кашу - това не са ядки, а семена и от тях е по-добре да се откажете. Наблягайте на орехите и макадамията - те са полезни.
5. Задължително консумирайте: маслини и зехтин, листни зеленчуци (зеле и спанак), кръстоцветни зеленчуци (цветно зеле, броколи, брюкселско зеле), авокадо, горски плодове.
В книгата “Парадокс на дълголетието” Стивън Гандри доказва, че старческите болести и общата немощ на преклонна възраст не са задължителни. Единственото, което ще ни се случи в старостта, това е смъртта, а всичко останало - продължителността и качеството на живот до края на дните ни зависи от милионите населяващи ни бактерии. Ако се научим да се грижим добре за тях, те ще ни се отплатят за това и на преклонна възраст пак ще сме млади, активни и пълни със сили.