Отидете към основна версия

3 235 31

Проф. Гетов: Не се бойте, ако след ваксиниране вдигнете температура

  • проф. илко гетов-
  • коронавирус-
  • ваксина

Рискът да изкарате тежката симптоматика на вируса намалява с 50% след ваксиниране

Снимка: Shutterstock

Антителата не се изграждат след първата доза, а след седмия или десетия ден. Затова е нужна втора игла, за да се достигне максималната ефикасност на ваксината. И трите ваксини са минали през най-строгите проверки, така че можем да бъдем сигурни по отношение на техните характеристики. Ваксината пази самия индивид, а той от своя страна пази обществото от разпространението на вируса. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV проф. д-р Илко Гетов, фармаколог и представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

,,По последни данни от клиничните изпитвания ваксиналната ефикасност на "АстраЗенека" е около 80%, а първоначално бе считано, че е около 60%'', допълни проф. Гетов.

На въпрос как да решим каква ваксина да си поставим експертът отвърна, че този въпрос се поставя само в България, защото "подобна дискусия няма никъде другаде по света".

Това не е въпрос на личен избор. Лекуващият лекар е този, който може да прецени и да препоръча или да не препоръча съответната ваксина на дадения пациент. Жените, които планират бременност или вече са бременни или кърмят, не е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19, обясни той.

Относно хората с алергични реакции проф. Гетов посочи, че могат да се ваксинират съвсем спокойно, но ще трябва в продължение на няколко дни да приемат антиалергичен лекарствен продукт.

Ако пациентът си е поставил сезонна ваксина и не е имал алегична реакция, то няма риск да прояви и такава при ваксинацията срещу COVID-19, уточни още той.

Експертът припомни, че само препаратът на "Пфайзер" е подходящ за прилагане на лица над 16-годишна възраст, докато всички останали ваксини са за лица над 18-годишна възраст.

Температура след първата доза е съвсем нормална реакция, това е първичната реакция на организма при изграждането на антитела. Освен малко по-висока температура може да има и леко втрисане, главоболие, както най-често се случва с ваксината на АстраЗенека. Но няма нищо притеснителнто в това, даже е по-добре да имаш такива реакции, успокои проф. Гетов.

По отношение на изграждането на имунитет представителят на България в Европейската агенция по лекарствата, подчерта, че на този етап имунитетът е с продължителност между осем и десет месеца, поради което втора ваксинация не би трябвало да се прилага по-рано от този период.

Рискът да изкарате тежката симптоматика на вируса намалява с 50% след ваксиниране, припомни той. Искам да кажа, че тези, които са преболедували наскоро, е хубаво да изчакат 4-5 месеца, за да има ваксини за тези, които не са го изкарали. Това е моралното задължение на всички в обществото, поясни в заключение проф. Илко Гетов.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.

Свързани новини