Отидете към основна версия

6 985 24

С маски навън в Бургас и Плевен

  • коронавирус-
  • маски-
  • бургас-
  • плевен-
  • шумен-
  • мерки

Учениците в Шумен от 5 до 12 клас минават на дистанционното обучение, заведенията ще работят до 22 часа

Снимка: БГНЕС

Областният кризисен щаб в Плевен реши на пазари, тържища и на всички места, където се очаква струпване на хора, маските да станат задължителни. Натискът върху болниците се усеща, но ситуацията е под контрол, заявиха от Регионалната здравна инспекция, предаде БНТ.

"Пуснах нова заповед - лечебните заведения, считано от 11 март, да направят минимум 15% от легловата си база COVID, съответно снабдена с персонал и апаратура, за да сме в готовност. Няма напрежение в болничната мрежа в момента. Легла има", заяви директорът на РЗИ-Плевен д-р Илиан Минчев.

В училищата, детските градини и ясли към момента няма да се предприемат мерки и децата ще ходят на училище по установения ред, но на родителите на по-малките деца се препоръчва, ако имат възможност да задържат децата си вкъщи и да ги гледат сами.

От 11 март се преустановява плановият прием и плановите операции за всички 14 лечебни заведения на територията на областта.

И в Бургас ситуацията е тревожна затова и там от вчера маските на открито стават задължителни, а учениците от 5-ти до 12-ти клас се обмисля да преминат на онлайн обучение. Разкрити са допълнителни легла в COVID отделенията.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров заяви: "Това, което забелязваме като тенденция, като заболеваемост, е че новият британски щам, който е над 90% вече, преобладаващ в област Бургас, а и не само в област Бургас, свали възрастта. Боледуват по-млади хора".

И Шумен е в червената зона с 456 на 100 000 души заболели. Учениците от 5 до 12 клас минават на дистанционното обучение, заведенията ще работят до 22 часа, засилва се и контролът в хипермаркетите.

Проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен заяви: "Да ги принудим да направят такава организация, че да пускат клиенти в магазина само с количка, а броят на количките да бъдат ограничени като бройка, така че да не надвишават определения лимит в заповедта на министъра на здравеопазването за отстояние между хората".

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Акция в Бургас: Затварят ли заведенията

    Mащабни нощни проверки в Бургаско след въвеждането на по-строгите противоепидемични мерки. Сред новите ограничения са заведенията да затварят най-късн ...
    13.03.2021
    4 730
    16