Отидете към основна версия

6 698 10

Най-опасните храни за сърцето

  • здраве-
  • сърце-
  • опасно-
  • вредна храна-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене

Кардиолог посочи за кои храни да забравим, ако искаме здраво сърце

Снимка: Shutterstock

За да се сведе до минимум рискът от сърдечно-съдови заболявания, в диетата на човек не само трябва да се включат полезните за организма продукти, но е нужно и да се откажем от вредните за сърцето продукти.

Лекар обяснява кои са най-опасните храни за сърцето. Това е становището на кардиологът Пабло Канепа, предава БНР.

Според него най-опасно за сърцето е червеното месо. То съдържа много наситени мазнини, приемът на които трябва да бъде ограничаван. Препоръчват се моно- и полиненаситени мазнини. Техен източник са ядките, зехтин екстра върджин, авокадо, някои видове риба.

Експертът препоръчва в менюто да има повече място за по-диетични меса – например пилешко.

Освен това не е лошо да се избягват печива за закуска, както и полуфабрикати – готови и замразени храни като пици и пасти. Подобна богата на трансмазнини храна, която повишава нивото на „лошия“ холестерол, помага за увеличаване на теглото и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, а също и диабет тип 2.

Канепа съветва категорично да не се употребяват безалкохолни енергийни напитки – освен кофеин, те съдържат много захар и други вредни вещества. Възбуждат нервната система, което на свой ред може да доведе до сърдечни проблеми.

Важно е да се намали и употребата на сол, за да бъдат избегнати рисковете, свързани с високото кръвно налягане.

Алкохолът, както сметаната и маслото също трябва да бъдат ограничени.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини