Отидете към основна версия

9 536 8

Тези хора не бива никога да ядат диня

  • диня-
  • полезно-
  • вредно-
  • опасно-
  • бъбреци-
  • диабет

Динята е полезна за хора, които имат проблеми с бъбреците заради диуретичния си ефект

Снимка: Shutterstock

Руският уролог Николай Захарченко посочи няколко групи хора, на които не се препоръчва да ядат най-търсения през лятото плод - динята. Лекарят подчерта, че почти всеки, дори и хората със захарен диабет, могат да ядат от този плод, въпреки че има ограничения за количеството плодове, което могат да изяждат.

Динята обаче крие опасност за една по-специална група хора - тези, страдащи от отоци. Хапването на този плод може само на влоши състоянието им, пише jenata.blitz.bg.

Според Захарченко тъмните дини са най-полезни, а не рано узрелите, така че е по-добре да не ги купувате в началото на лятото.

Динята е плод, който се състои почти изцяло от вода. Яденето на много голямо количество от него ще предизвика диуретичен ефект. Ако човек има пясък в бъбреците или камъни, това ще улесни преминаването им.

Лекарят добави още, че дините не само премахват съществуващия пясък и камъни в бъбреците, но също така предотвратяват появата на нови. Това се дължи именно на диуретичните свойства на динята.

Захарченко подчерта, че когато се появи оток след ядене на диня, струва си да се свържете с терапевт, който ще определи дали проблемът е свързан с бъбреците или сърцето и ще насочи към съответния специалист.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.

Свързани новини