Отидете към основна версия

2 000 38

Изцяло имунизираните нямат спешна необходимост от бустерна доза

  • трета доза-
  • бустерна доза-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия-
  • заразени-
  • вирус

Това сочи доклад на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията

Снимка: Shutterstock

На базата на събраните доказателства, няма спешна необходимост от увеличаване на ваксините за изцяло имунизираните хора - това сочи технически доклад на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. В него се отбелязва, че може да се помисли за допълнителни дози за хора със сериозно отслабена имунна система като част от основната им ваксинация, предаде БНР.

"Доказателствата за ефективността на ваксините и продължителността на защитата сочи, че всички, които имат разрешително в ЕС, осигуряват висока защита срещу болестите, свързани с COVID-19 и последващите хоспитализации, както и леталния изход, докато близо 1 от 3-ма възрастни над 18 години в Общността и Европейското икономическо пространство все още не е напълно ваксиниран", се казва в доклада.

В него се посочва, че при това положение приоритет трябва да се дава на цялостната имунизация на тези, които все още не са я направили. Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще оценява данни за бустер дози. Докато EMA оценява съответните данни, държавите-членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустер и допълнителни дози ваксини.

Препоръките във връзка с ваксинацията остават прерогатив на националните консултативни комитети по провеждане на имунизацията, които ръководят ваксинационната кампания във всяка държава-членка. Тези структури са най-подходящи с оглед на местните условия, включително разпространението на вируса /особено при притеснителни варианти/, наличието на ваксини и капацитетът на националната здравна система. ECDC ще актуализира техническия си доклад, тъй като ECDC и ЕМА продължават да работят заедно, да събират и анализират наличните данни във връзка с бустер и допълнителните дози.

Необходимо е да продължи стриктното наблюдение на данните за ефективност на ваксините и пробивни инфекции, особено сред уязвими групи с риск от тежко протичане на COVID-19 и сред тези, които живеят в затворена среда. Междувременно държавите-членки трябва да се подготвят за възможно адаптиране на ваксинационните си програми, ако се забележи съществено понижаване на ефективността на ваксините в една или повече популационни групи.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини