Отидете към основна версия

6 422 23

Необратимите последици от COVID-19

  • последствия-
  • последици-
  • коронавирус-
  • ковид 19-
  • covid-19-
  • имунна система

Прекараната коронавирусна инфекция в много случаи оставя необратими последици за организма, а при някои хора отнема месеци, докато се възстановят напълно

Снимка: Shutterstock

Натали Тронсън, учен от Мичиганския университет, посочи необратимите ефекти върху здравето на пациенти, които са прекарали COVID-19. Нейните изследвания са публикувани в списанието MedicalXpress, посочва zdrave.to.

Специалистът каза, че въздействието на SARS-CoV-2 върху мозъка в някои случаи е едно от най-сериозните последствия от заболяването. Например, дългосрочните ефекти върху мозъка, причинени от болестта, включват миалгичен енцефаломиелит (или синдром на хронична умора ) и синдром на Гилен-Баре. Това е бързо прогресиращо автоимунно разстройство на периферната нервна система.

Както Тронсън обясни, последствията се причиняват както от директна вирусна инфекция на мозъчната тъкан, така и от влиянието на вируса чрез инфекция на епителните клетки и имунната система. Това допринася за трайни неврологични промени дори след възстановяване от COVID-19.

Лекарят обясни още, че много от симптомите на коронавируса всъщност са свързани със защитните реакции на имунната система. Например хремата не е директен ефект на коронавируса, а резултат от реакцията на имунната система към него. Неразположението, умората и треската се случват поради активирането на специализирани имунни клетки в мозъка.

По-рано учените от Института Каролинска в Швеция откриха няколко вида клетки, които играят ключова роля в имунния отговор на коронавирус SARS-CoV-2 и допринасят за хиперинфламацията, наблюдавана при животозастрашаващи случаи. Оказа се, че белите кръвни клетки, наречени еозинофили, играят важна роля в развитието на усложнения.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.

Свързани новини