Отидете към основна версия

3 087 15

Минимален е шансът COVID-19 да мутира в по-смъртоносен вариант

  • мутация-
  • смъртоносен-
  • ковид-19-
  • малък шанс-
  • имунизация-
  • сара гилбърт

„Склонни сме да наблюдаваме бавен генетичен дрейф на вируса и в населението ще се развива постепенно имунитет, както при всички останали сезонни коронавируси“

Снимка: Shutterstock

Малко вероятно е COVID-19 да се превърне в по-смъртоносен вариант, който да избегне защитата на имунизацията, защото "няма къде повече да ходи", каза създателят на ваксината на Оксфорд, предаде Dnes.bg.

Сара Гилбърт заяви, че коронавирусът вероятно ще има по-леки ефекти върху заболелите. Говорейки на уебинара на Кралското общество по медицина в сряда, тя каза: "Обикновено вирусите стават по-малко вирулентни, тъй като циркулират по-лесно и няма причина да си мислим, че ще имаме по-вирулентна версия на Sars-CoV-2."

Експертът казва, че все пак трябва да се очакват някои нови вариации на коронавируса, но прогнозира, че той в крайна сметка ще стане подобен на грипния вирус. "Това, което се случва с течение на времето, е само бавен дрейф, това се случва с грипните вируси. Виждате малки промени, които се натрупват за определен период от време и тогава имаме възможност да реагираме на това", заяви тя.

"Вирусът не може напълно да мутира, тъй като протеинът му трябва да взаимодейства с рецептора ACE2 на повърхността на човешката клетка, за да влезе в тази клетка", обяснява Гилбърт мнението си, защо COVID-19 няма да стане по-опасен.

"Ако той промени толкова много своя протеин, то той няма да взаимодейства с този рецептор и няма да може да влезе в клетката. Така че "няма къде повече да отиде", за да избегне имунитета, но все пак продължава да бъде наистина заразен вирус."

Според нея с преминаването на COVID-19 към по-сезонен вирус, в населението ще се изгради общ имунитет.

"Склонни сме да наблюдаваме бавен генетичен дрейф на вируса и в населението ще се развива постепенно имунитет, както при всички останали сезонни коронавируси. Има четири от тях и те се разпространяват от десетилетия и дори не сме наясно с тях", допълва Гилбърт. "Така че вече живеем с четири различни човешки коронавируса, за които всъщност никога не мислим много и в крайна сметка Sars-CoV-2 ще стане един от тях. Въпросът е колко време ще отнеме, за да стигнем дотам и какви мерки ще трябва да предприемем, за да го управляваме междувременно."

Досега вариантите на коронавируса, които по-добре избягват ваксината, не са успели да окажат голямо влияние, тъй като силно инфекциозният вариант на "Делта" продължава да доминира в броя на случаите.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини