Отидете към основна версия

1 457 45

Кацаров пред посланиците на ЕС: Здравната ни система е в лошо състояние и е дебалансирана

  • кацаров-
  • посланици-
  • ес-
  • здравна система-
  • лошо състояние-
  • дебалансирана

Ако въведените мерки със зелен сертификат не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун, подчерта здравният министър 

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с посланиците на Европейския съюз в България. Срещата бе по инициатива на словенското председателство. На нея здравният министър запозна посланиците със ситуацията в страната и основните предизвикателства пред правителството и българския народ в разгара на поредната пандемична вълна. За събитието разказват от Нова телевизия.

„За разлика от предишните COVID вълни този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни с COVID, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород“, заяви Кацаров. „Нарастването на броя на заразените лица в последните седмици затруднява здравната ни система, която вече е близо до максималния си капацитет, особено по отношение на интензивните легла“, допълни той.
Министърът увери, че са предприети необходимите действия за осигуряване на допълнителни интензивни легла и тяхното оборудване. Проблем, по думите му, е осигуряването на медицински персонал и това е основният показател, който здравните власти следят, тъй като е важно да се осигури лечение на всички болни.

Министър Кацаров подчерта пред посланиците, че ако въведените мерки със зелен сертификат не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. В същото време, както той припомни, след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори.

„Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия“, заяви още здравният министър.
Кацаров обясни на посланиците двете основни предизвикателства пред управлението на пандемията у нас. Едното е, че здравната ни система е в лошо състояние и е тежко дебалансирана. Служебното правителство няма нито необходимото време, нито правомощия да проведе необходимите реформи, посочва той.

Второто предизвикателство, по думите му, е свързано с това, че страната ни е в предизборна кампания вече шест месеца. В битката си за гласоподаватели „политическите партии използват служебното правителство като боксова круша”, твърди Кацаров.

„Някои от тях са готови да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората“, обясни министърът. По отношение на ниските нива на ваксинация у нас Кацаров заяви, че причините за това са комплексни. Той смята, че те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини