Отидете към основна версия

4 064 0

Тези храни намаляват риска от инсулт

  • сърце-
  • сърдечен удар-
  • сърдечни заболявания-
  • храна-
  • омега 3-
  • мазнини

Диетолог съветва, че минимализирането на стреса също е ключово в борбата със сърдечно-съдовите проблеми

Снимка: Shutterstock

Диетоложката Лера Лавски посочи редица полезни хранителни продукти, които намаляват риска от сърдечен удар.

Сърдечно-съдовите заболявания са сред първите три причини за смърт на населението в света и затова е важно да се следи здравето на сърцето, нивата на холестерола и да се контролира кръвното налягане, пише Дарик.

„Витамин С, който се съдържа най-много в шипките, киселото зеле, касиса и кивито, помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Омега-3 мастните киселини също поддържат здравето на съдовете. Яжте поне три пъти седмично червена риба, както и ленени семена и кедрови ядки. Колагенът в костния бульон е структурен елемент на стените на кръвоносните съдове”, казва диетоложката.

За нормализиране на кръвното налягане тя препоръчва ядките и семената, в които се съдържа магнезий. За понижаване на холестерола Лавски съветва да се яде суров лук и чесън, както и бобови растения и пълнозърнести храни.

Намаляването на стреса също е ключов елемент при сърдечното здраве.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.

Свързани новини