Диетоложката Лера Лавски посочи редица полезни хранителни продукти, които намаляват риска от сърдечен удар.
Сърдечно-съдовите заболявания са сред първите три причини за смърт на населението в света и затова е важно да се следи здравето на сърцето, нивата на холестерола и да се контролира кръвното налягане, пише Дарик.
„Витамин С, който се съдържа най-много в шипките, киселото зеле, касиса и кивито, помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Омега-3 мастните киселини също поддържат здравето на съдовете. Яжте поне три пъти седмично червена риба, както и ленени семена и кедрови ядки. Колагенът в костния бульон е структурен елемент на стените на кръвоносните съдове”, казва диетоложката.
За нормализиране на кръвното налягане тя препоръчва ядките и семената, в които се съдържа магнезий. За понижаване на холестерола Лавски съветва да се яде суров лук и чесън, както и бобови растения и пълнозърнести храни.
Намаляването на стреса също е ключов елемент при сърдечното здраве.