Постоянно високите нива на кръвната захар увеличават риска от сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и загуба на зрение.
Подходящата диета играе важна роля за стабилизиране на глюкозата в организма. Не е необходимо обаче да се отказвате от всички сладки храни. Диетоложката Сара Гароне посъветва диабетиците да обърнат внимание на два плода, пише zdrave.to.
Къпина
Къпините имат доста нисък гликемичен индекс (ГИ) от 25. Това е относителен индикатор за ефекта на въглехидратите в храните върху промените в нивата на кръвната захар.
Храните с индекс от 1 до 55 са с нисък ГИ, тези с индекс от 56 до 69 са със среден ГИ, а тези над 70 са с висок ГИ. Така къпините не предизвикват големи скокове на кръвната захар, за разлика от плодовете с висок ГИ като мангото или гроздето, обясни диетологът.
Освен това къпините са богати на фибри. Проучванията показват, че диета с високо съдържание на това вещество помага в борбата с инсулиновата резистентност и намалява риска от диабет тип 2.
Боровинка
Боровинката съдържа 2,4 g фибри на 100 g и има ГИ 53. Няколко проучвания от 2016 г. установиха, че горските плодове имат антидиабетични ефекти при хора и животни. За едни от най-здравословните се считат дивите боровинки, които също са богати на антиоксиданти, които могат да се намали общото възпаление в тялото.