Отказът от консумация на преработено месо допринася за по-дългата продължителност на живота. Това казва имунолог, педиатър Андрей Продеус, цитиран от Блиц.
Лекарят подчерта, че сред продуктите, които трябва да бъдат изключени от диетата са: колбаси, кренвирши, кренвирши, сервелат и салам. Освен това той препоръчва да спрете да ядете консервирано месо.
Продеус обяснява, че преработените месни продукти повишават кръвното налягане, което се дължи на наличието на голямо количество сол в състава им.
Прекомерната консумация на такива продукти може да доведе до развитие на хипертония и артериална хипертония. Когато се откажем от консумацията на преработено месо, това не само помага за предотвратяване на тези заболявания, но също така намалява вероятността от развитие на рак на червата, казва той.