Отидете към основна версия

2 451 20

Едно парче сирене на ден ни предпазва от висок холестерол и сърдечни проблеми

  • сирене-
  • сирена-
  • предпазна мярка-
  • болести-
  • заболявания-
  • храносмилане-
  • сърдечни заболявания-
  • холестерол

Редица проучвания доказват ползите от добавянето на сиренето към режима на хранене

Снимка: Shutterstock

Сиренето не само е вкусно, но то е и богато на хранителни вещества и може да се комбинира с различни храни в състава на множество ястия. То съдържа високи количества пълноценни протеини, мазнини, фосфор, калий и витамин В12, което го прави отлична част от балансираната диета, пише здравният сайт puls.bg.

Установено е, че то допринася за контрола на сърдечносъдовия риск при включването му в хранителния режим. Проучване от2016 г. показва, че ежедневната консумация на парче сирене от 50 грама намалява със 18% риска от сърдечносъдови заболявания. Предполага се, че значение за това има съдържанието на калций, магнезий, калий и витамини.

Освен това, консумацията на 12 грама сирене дневно допринася за намаляване на риска от инсулт с 13%. Включването на порция сирене със сходен грамаж в ежедневното ни хранене намалява риска от развитие на диабет тип 2. Това е показало проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. Съдържанието на калций допринася за повишаване на инсулиновата секреция, което понижава инсулиновата резистентност. Също така, белтъчините допринасят за повишаване на инсулиновата чувствителност на тъканите.

Проучване, проведено през 2015, е показало, че ежедневната консумация на сирене понижава нивата на холестерола. При сравняване на ефекта на сиренето и маслото върху нивата на “лошия” LDL холестерол, е било установено, че сиренето има по-значителни ползи в това отношение.

Въпреки това е важно да се отбележи, че то намалява и нивата на “добрия” HDL холестерол. Промените в липидния профил се дължат на способността на калция да свързва мазнините в чревния тракт, което допринася за пониженото им усвояване. Значение за тези процеси има и съдържанието на витамин К в сиренето и ферментиралите млечни продукти. Друго проучване е показало, че консумацията на сирене допринася за повишаване на мускулната маса и подобрява равновесието при възрастни над 60-годишна възраст. Предполага се, че това се дължи на млечния протеин - казеин.

Също така, сиренето допринася за поддържане на добро здраве на чревния микробиом и стимулиране на развитието на полезните чревни бактерии в храносмилателния тракт. То съдържа пробиотици, които произвеждат късоверижни мастни кесилини. Те допринасят за поддържане на алкално-киселинния баланс, повишават усвояването на калция, желязото и магнезия, с което допринасят за поддържане на добро чревно здраве.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини