Любителите на лютото може би ще се зарадват да узнаят, че имат още много прекрасни причина да ядат пикантни храни по-често. Лютите храни имат невероятното свойство да подобряват здравословното състояние. Лютите чушки са сред най-полезните пикантни храни, които можете да изберете в менюто си. Капсаицинът в тях е вещество, което придава лютия им и горещ вкус. Според изследване, публикувано в American Chemical Society, цитирано от Science Daily, капсаицинът неслучайно се използва в различни лекарствени продукти и хранителни добавки за успокояване на болката и потискане на възпаленията.
Експерти и учени от клиника Кливланд добавят, че капсаицинът предизвиква физиологична реакция, създаваща усещане за прилив на топлина в тялото. Реално той не „изгаря“ тъканите, каквото е усещането, а заблуждава мозъка, че е настъпила температурна промяна, което води до усещане за горещина, пише healthdigest.com. Всъщност, повишаването на вътрешната температура на организма е средство за охлаждането му.
Усещането е сходно, както при вирусно или инфекциозно заболяване, при което тялото повишава вътрешната си температура, за да се пребори с инфекцията. След спадането на температурата усещането е охлаждащо. По подобен начин лютите и пикантни храни ви карат да се изпотите и да се охладите, според verywellhealth.com.
Как лютите чушки и пикантните храни могат да подобрят здравето ви?
Един от краткосрочните положителни ефекти от лютото е охлаждането на организма. Но дългосрочните ефекти при редовна консумация на люто са още по-впечатляващи. Проучванията показват, че хората, които редовно ядат люто, в частност люти чушки, са изложени на значително по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които рядко ядат люто или изобщо не консумират такива храни.
Сред възможните причини за тези положителни ефекти от лютите чушки е способността им да подобряват здравето на стомашно-чревния тракт, да насърчават метаболизма и контрола на теглото, да намаляват лошия холестерол.
Капсаицинът има редица ползи и за функциите на някои органи в тялото. Според Science Daily, цитиран от az-jenata.bg., капсаицинът може да намали натрупването на холестеролни плаки по кръвоносните съдове, като го разгражда и спомага за извеждането му от тялото, подобрявайки състоянието на сърдечносъдовата система.
Този полезен ефект от лютите чушки има огромно значение и за функциите на черния дроб. Високият холестерол засяга протичането на процесите в него и допринася за образуването на мастни депа, причиняващи чернодробна стеатоза и чернодробни заболявания впоследствие. Лютите чушки понижават холестерола и намаляват риска от възникване на тези проблеми с черния дроб.
Не забравяйте да не прекалявате с пикантните храни и лютите чушки. Въпреки че в малки количества всеки ден те са полезни, обилната им консумация може да предизвика сериозни раздразнения на храносмилателния тракт и отделителната система.