17 Май, 2023 16:42 7 126 5

Какво се случва с тялото ви, когато ядете люто?

  • люти чушки-
  • пикантна храна-
  • ползи за здравето

Лютите чушки и пикантните храни могат да подобрят здравето ви

Какво се случва с тялото ви, когато ядете люто? - 1
Снимка: Shutterstock

Любителите на лютото може би ще се зарадват да узнаят, че имат още много прекрасни причина да ядат пикантни храни по-често. Лютите храни имат невероятното свойство да подобряват здравословното състояние. Лютите чушки са сред най-полезните пикантни храни, които можете да изберете в менюто си. Капсаицинът в тях е вещество, което придава лютия им и горещ вкус. Според изследване, публикувано в American Chemical Society, цитирано от Science Daily, капсаицинът неслучайно се използва в различни лекарствени продукти и хранителни добавки за успокояване на болката и потискане на възпаленията.

Експерти и учени от клиника Кливланд добавят, че капсаицинът предизвиква физиологична реакция, създаваща усещане за прилив на топлина в тялото. Реално той не „изгаря“ тъканите, каквото е усещането, а заблуждава мозъка, че е настъпила температурна промяна, което води до усещане за горещина, пише healthdigest.com. Всъщност, повишаването на вътрешната температура на организма е средство за охлаждането му.

Усещането е сходно, както при вирусно или инфекциозно заболяване, при което тялото повишава вътрешната си температура, за да се пребори с инфекцията. След спадането на температурата усещането е охлаждащо. По подобен начин лютите и пикантни храни ви карат да се изпотите и да се охладите, според verywellhealth.com.

Как лютите чушки и пикантните храни могат да подобрят здравето ви?

Един от краткосрочните положителни ефекти от лютото е охлаждането на организма. Но дългосрочните ефекти при редовна консумация на люто са още по-впечатляващи. Проучванията показват, че хората, които редовно ядат люто, в частност люти чушки, са изложени на значително по-нисък риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които рядко ядат люто или изобщо не консумират такива храни.

Сред възможните причини за тези положителни ефекти от лютите чушки е способността им да подобряват здравето на стомашно-чревния тракт, да насърчават метаболизма и контрола на теглото, да намаляват лошия холестерол.

Капсаицинът има редица ползи и за функциите на някои органи в тялото. Според Science Daily, цитиран от az-jenata.bg., капсаицинът може да намали натрупването на холестеролни плаки по кръвоносните съдове, като го разгражда и спомага за извеждането му от тялото, подобрявайки състоянието на сърдечносъдовата система.

Този полезен ефект от лютите чушки има огромно значение и за функциите на черния дроб. Високият холестерол засяга протичането на процесите в него и допринася за образуването на мастни депа, причиняващи чернодробна стеатоза и чернодробни заболявания впоследствие. Лютите чушки понижават холестерола и намаляват риска от възникване на тези проблеми с черния дроб.

Не забравяйте да не прекалявате с пикантните храни и лютите чушки. Въпреки че в малки количества всеки ден те са полезни, обилната им консумация може да предизвика сериозни раздразнения на храносмилателния тракт и отделителната система.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишел

    22 0 Отговор
    Лютите чушки са били универсално и успешно лечебно средство на индианците в двете Америки.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дедо Пене

    11 0 Отговор
    Обиколил съм цялата Южна Корея и основния въпрос, който задавах на корейците беше познат ли е рака на стомаха и се оказа, че тази болест липсва в тази държава в която хранят и децата със силно лютива храна основно-кимчи! За цял живот един южнокореец изяжда над 100кг. смлян лютив червен пипер!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.