Отидете към основна версия

1 611 10

Голямо увеличение на хранителните разстройства и самонараняването сред тийнейджърките след COVID

  • хранителни разстройства-
  • covid

От март 2020 г. насам хранителните разстройства са с 42,4% “повече от очакваното” при момичетата на възраст 13-16 години

Снимкa: Shutterstock

Анализ на здравните досиета в Обединеното кралство установи, че сред тийнейджърките се наблюдава значително нарастване на хранителните разстройства и самонараняването, което е резултат от подобни констатации в други европейски държави.

Изследователите наблюдават голям ръст на хранителните разстройства и самонараняването сред тийнейджърките в Обединеното кралство след пандемията COVID-19.

От март 2020 г. насам хранителните разстройства са с 42,4% “повече от очакваното” при момичетата на възраст 13-16 години и с 32% повече при тези на възраст 17-19 години, показва анализът на милиони записи от общопрактикуващи лекари в Обединеното кралство.

Епизодите на самонараняване са били с 38,4% повече от очакваното при тийнейджърките на възраст 13-16 години, докато при момичетата в другите възрастови групи не е имало увеличение.

Констатациите са публикувани в списание Lancet Child and Adolescent Health от Университета в Манчестър, Университета в Кийл, Университета в Ексетър и благотворителната организация за изследване на психичното здраве McPin Foundation.

Увеличаване на случаите в по-богатите райони

“Причините за увеличаването на броя на диагностицираните хранителни разстройства и епизодите на самонараняване сред тийнейджърките по време на пандемията вероятно са комплексни”, казва в изявление д-р Пърл Мок, водещ автор и научен сътрудник от Университета в Манчестър.

Тя допълни, че те “ могат да се дължат на комбинация от проблеми като социална изолация, тревожност, произтичаща от промяната на рутината, смущения в образованието, нездравословно влияние на социалните медии и повишена клинична информираност”.

Изследователите установиха също така, че увеличението на епизодите на хранителни разстройства и самонараняване е по-голямо в по-бедните общности, което според Мок може да отразява “различията в предоставянето на услуги и предизвикателствата при достъпа до клинични грижи”.

За провеждането на проучването изследователите са използвали база данни с анонимни здравни досиета на девет милиона млади хора на възраст между 10 и 24 години в периода 2010-2022 г.

Те не са установили увеличение на броя на хранителните разстройства или епизодите на самонараняване при мъжете.

“Зашеметяващото нарастване на броя на диагностицираните хранителни разстройства и епизодите на самонараняване сред тийнейджърките подчертава спешната необходимост от подобряване на ранния достъп до услуги и от навременна намеса”, добавя д-р Срути Гарг, детски и юношески психиатър и съизследовател от Университета в Манчестър.

Изследването повтаря предишни европейски констатации

Проучването в Обединеното кралство повтаря предишни констатации в европейски страни като Италия, Франция и Белгия.

Според Италианското дружество по детска и юношеска невропсихиатрия случаите на хранителни разстройства в страната са се увеличили с 30% поради пандемията, особено сред младите хора.

Позовавайки се на данни от италианското министерство на здравеопазването, в изявлението си от март дружеството посочва, че това се дължи на “изолацията, затварянето на училища и отмяната на социални инициативи”.

Проучване, публикувано през февруари 2022 г. във френското списание “Клинично хранене и метаболизъм”, също констатира тревожно нарастване на хранителните разстройства сред младите ученици по време на пандемията.

Проучването показва, че между 2009 г. и 2021 г. случаите на хранителни разстройства сред учениците са се удвоили.

“Тези резултати за първи път показват обезпокоително нарастване на разпространението на хранителните разстройства сред студентите по време на пандемията COVID-19”, казват авторите на проучването.

“Спешно са необходими инициативи за засилване на ранното откриване на хранителните разстройства с целенасочени интервенции в тази високорискова група ученици”.

Междувременно друго проучване установи, че делът на младежите в Белгия на възраст между 18 и 29 години със симптоми на хранително разстройство е бил с почти 40% по-висок през март 2021 г., отколкото през 2018 г., според европейския здравен доклад от 2022 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ОИСР заяви, че макар психичното здраве на младите хора в Европа като цяло да се е подобрило с одобряването на ситуацията с пандемията, “делът на младите хора със симптоми на тревожност и депресия остава два пъти по-висок от нивата преди пандемията в някои страни”.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини