Last news in Fakti

26 Юли, 2023 19:47 2 177 14

Дългосрочно въздействие на COVID върху мозъчната функция - равностойно на остаряване с 10 години

  • covid-
  • изследване-
  • мозък

Изследването анализира въздействието на дълготрайния COVID върху хората

Дългосрочно въздействие на COVID върху мозъчната функция - равностойно на остаряване с 10 години - 1
Снимкa: Shutterstock

Проучване, проведено в Обединеното кралство, установи, че въздействието на продължителния COVID върху когнитивните функции на хората е равносилно на остаряването им с 10 години.

Две години след като са били заразени с вируса, хората, които са се заразили с продължителен COVID, все още могат да бъдат засегнати, установи проучване на британски изследователи.

Изследването, проведено от Кралския колеж в Лондон и публикувано в The Lancet, анализира въздействието на дълготрайния COVID върху хората, които никога не са се заразявали с вируса, тези, които се смятат за напълно излекувани, и тези, които смятат, че все още са засегнати от него.

В проучването са включени над 3000 участници, набрани от биобанката Covid Symptom Studio чрез приложение за смартфон. Участниците са участвали в два кръга на тестване чрез 12 задачи, измерващи тяхната памет, внимание, разсъждения, скорост на обработка и двигателен контрол, проведени между 2021 и 2022 г.

Това, което изследователите откриват, е, че участниците, които са били засегнати от симптомите на COVID в продължение на 12 седмици или повече (над 3 месеца), се представят по-зле в тези задачи, отколкото тези, които са имали симптоми за по-кратко време.

Изследователите установяват, че въздействието на дълготрайния COVID върху мозъчните им функции е сравнимо по размер с ефекта от остаряването с 10 години.

Установено е, че влиянието на продължителния COVID се задържа с времето, тъй като между 2021 и 2022 не е имало разлика в представянето на участниците с продължителен COVID - разлика от девет месеца. Към този момент са изминали две години, откакто участниците са били заразени с COVID-19 на първо място.

Участниците, които смятат, че са се възстановили напълно от вируса, се представят подобно на тези, които изобщо не са били болни от вируса.

„Нашите открития показват, че при хората, които са живели с продължителни симптоми след прекарването на COVID-19, въздействието на коронавируса върху умствените процеси, като например способността за припомняне на думи и форми, все още е откриваемо средно почти две години след първоначалната инфекция“, казва водещият автор д-р Нейтън Чийтъм, старши постдокторант по данни в Кралския колеж в Лондон.

„Въпреки това резултатът, че COVID не оказва влияние върху представянето в нашите тестове за хора, които се чувстват напълно възстановени, дори ако са имали симптоми в продължение на няколко месеца и може да се счита, че са преживели „продължителен COVID“, е добра новина“.

Според Cheetham проучването показва необходимостта от наблюдение на тези, чиято мозъчна функция е най-силно засегната от COVID-19, "за да се види как когнитивните им симптоми продължават да се развиват и да се осигури подкрепа за възстановяване".

Около 36 милиона души в европейския регион може да са развили дълъг COVID през първите три години на пандемията, както заяви пред репортери през юни д-р Ханс Анри П. Клуге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    38 8 Отговор
    Да..
    Последствие от ,,ваксите,,
    Другото е симптомът на ,,внезапната смърт,,
    Гейтс беше прав, че с тях могат да постигнат завиден резултат..
    От наднормена смъртност в световен мащаб- близо милиард починали..
  • 2 Бг Козяците са най-доброто

    14 6 Отговор
    Доказателство,че статията е Вярна
  • 3 Калпазанин

    36 7 Отговор
    Това нека си го вярват кромид идиотите и чипнатите, по важното е с ваксите понамалиха и намаляват населението, тази дандания по медиите хич не беше случайна а просто един тест как може да се затвори и ограничи стадото
  • 4 За промитите мозъци

    36 6 Отговор
    Това е за зомбитата, дето зяпаха телевизора 24/7. Мозъците им са толкова увредени, че вече без фалшив вирус не могат.
  • 5 Аз се ваксинирах

    17 6 Отговор
    Не 10 а 30 години си изядох!
  • 6 Варненец

    27 5 Отговор
    Аз пък забелязах подобно действие сред ваксаните. Да видим кое е вярното. То се оказа, че хобит няма, ама сега имало дълъг хобит. Ваксите са много по опасни от грипа.

    Коментиран от #10

  • 7 6Х6

    10 1 Отговор
    Има-нема,
    Има нема,
    Море има , има, що да нема?
    Море нема, нема, само лаже!
    Иий!!!

    Коментиран от #13

  • 8 Д-р Дрънков

    20 1 Отговор
    Важно е, че бустера подмладява мозъка с 10 години. След няколко бустера си като новородено!
  • 9 ПореднотоМекере

    4 2 Отговор
    Акутян, състарила си се нещо, Ковид?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    8 4 Отговор
    Ваксините още убиват ваксинираните хора.
  • 13 Шофьор

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "6Х6":

    Нема, нема и да има, а ако има свет нема да има, що е то?
  • 14 Баба Гица

    1 2 Отговор
    Дългият ковид е страничен дЕфект от боцките и бубустерите. За изтеглилите късата клеч... ъъъ иггла, или добро или нищо.