Отидете към основна версия

1 882 31

Здравният министър: Няма да има крачка назад за електронните рецепти

  • електронни рецепти-
  • лекарства-
  • антибиотици

От 16 до 19 октомври са издадени близо 60 000 електронни рецепти, като 65% от тях са изпълнени

Снимка: БГНЕС

Здравният министър проф. д-р Христо Хинков подчерта в студиото на Нова телевизия значението на електронните рецепти за улесняване на достъпа до медикаменти, въпреки нарастващите опасения и критики от различни страни. Той подчерта, че, пълната електронизацията на рецептите в момента се прилага само за антибиотици и антидиабетични препарати, но тя помага за контролирането на продажбата на антибиотици без рецепти, която продължава да бъде голям проблем в страната.

"От 16 до 19 октомври са издадени близо 60 000 електронни рецепти, като 65% от тях са изпълнени," съобщи Хинков, като подчерта, че правата на пациентите не са били нарушени и че системата е била тествана успешно през последните две години. Също така, бе посочено, че съществуващите проблеми с кодовете на лекарствата вече са разрешени, като се въведе универсален код за всички препарати.

Въпреки оспорванията и предизвиканите трудности, министърът на здравеопазването е категоричен, че няма да има стъпка назад и ако се върне системата с хартиени рецепти, електронните рецепти може никога повече да не бъдат въведени. Той призна, че всяко нововъведение среща съпротива, но подчерта, че целта е пациентът да получи необходимите лекарства по-лесно.

Министър Хинков коментира и предстоящите промени в неговия екип, подчертавайки, че не се е поддал на натиск за назначения или уволнения. Въпреки това, той потвърди, че се очаква назначаването на нов заместник-министър.

Той говори в контекста на нарастващо напрежение и недоволство сред обществеността, фармацевтите и лекарите относно въвеждането на изцяло електронни рецепти. Българският лекарски съюз изрази готовност за протести и съдебни искове, докато омбудсманът посочи потенциално нарушение на правата на пациентите до лечение.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.

Свързани новини