Отидете към основна версия

1 118 3

Какво закусват експертите по хранене? 6 идеи за здравословно начало на деня

  • закуска-
  • здравословно хранене-
  • експерти-
  • диетолог-
  • здраве

Важно е да се постигнете баланс между протеини, фибри и полезни мазнини

Снимка: Shutterstock

Закуската отдавна е смятана за най-важното хранене за деня, но съществуват множество мнения за това как изглежда перфектната сутрешна храна. Newsweek разговаря с 14 експерти – диетолози и специалисти по хранене, за да разбере как започват деня си. Ето какво споделиха те:

Периодично гладуване: без закуска до обяд

Някои експерти пропускат традиционната закуска. Сара Херингтън от Brio-Medical Cancer Clinic споделя, че практикува периодично гладуване, като първото ѝ хранене е чак на обяд. „Това подпомага здравето на червата и ми дава енергия за деня,“ казва тя.

Течни закуски: смутита и зелени сокове

Трима от диетолозите залагат на течни опции. Линдзи Малоун от Case Western Reserve University казва, че пие протеиново смути почти всеки ден:

„Смутито е лесен начин да стартирам с поне 30 грама протеин, плодове и зеленчуци.“

Нейната любима рецепта включва консервирана тиква, банан, бадемово масло, подправки, протеинов прах и бадемово мляко.

Дарил Джофре, основател на Alkamind, предпочита зелен сок с краставици, лимон, джинджифил, зеле и круши.

Овесенена каша

Овесените ядки са фаворит на много експерти. Кристен Каплан от Love a Wholistic Life комбинира овесената каша с канела, мед от манука и горски плодове. Алекс Евинк, диетолог в Moderately Messy RD, добавя чиа семена, кисело мляко и протеин за пълноценна храна.

Тори Васко от Easy Chickpeasy е фен на овесената каша с чиа, протеин на прах, горски плодове и фъстъчено масло, докато Джени Нортън предпочита своята с ябълки, канела и кисело мляко.

Авокадо

Авокадото присъства в менюто на петима от анкетираните. Дарил Джофре го описва като „здравословна мазнина с високо съдържание на фибри, витамини и минерали.“

Популярни комбинации включват авокадо върху квасен хляб с пушена сьомга или върху английски мъфин с пържено яйце.

Яйца

Седем от диетолозите посочват яйцата като основен елемент на закуската. Шели Болс предпочита бъркани яйца с кимчи и плодове, а Лорън Харис-Пинкус избира яйца с извара, спанак и пълнозърнест хляб. Други опции включват омлет със зеленчуци и фета, бурито с яйца и пуешки колбаси, или дори яйчени мъфини със зеленчуци.

Алтернативи за закуска: кисело мляко, чиа пудинг и извара

Много от експертите препоръчват киселото мляко с плодове, мюсли или ядки. Други залагат на чиа пудинг или извара, комбинирана със сезонни плодове за допълнителен вкус и пробиотици.

Диетолозите подчертават, че няма универсална формула за здравословна закуска. Това, което е важно, е да се постигне баланс между протеини, фибри и полезни мазнини.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини