Отидете към основна версия

4 703 19

Световната здравна организация даде нови препоръки за консумацията на сол

  • сол-
  • консумация на сол-
  • препоръки-
  • сзо-
  • световна здравна организация

СЗО препоръчва да заместим обикновената готварска сол с алтернативи, за да се радваме на по-добро здраве

Снимка: Shutterstock

Тази седмица Световната здравна организация (СЗО) излезе с нови насоки, призоваващи хората да заменят обикновената сол, която ползват вкъщи, с продукти с по-ниско съдържание на натрий. Но какво точно представляват тези заместители на солта и защо СЗО препоръчва употребата им? Нека разгледаме въпроса отблизо.

Защо трябва да ядем по-малко сол?

Препоръката за ограничаване на солта (натриев хлорид) не е нова – тя фигурира в международни и австралийски ръководства от десетилетия. Данните показват, че излишният натрий в солта може да навреди на здравето ни, когато се консумира в прекомерни количества. Той увеличава риска от високо кръвно налягане (хипертония), състояние, което засяга около една трета от пълнолетните австралийци и е свързано с по-висок риск от сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни проблеми.

СЗО изчислява, че 1,9 милиона смъртни случая годишно по света могат да се припишат на прекомерната консумация на сол. Затова организацията препоръчва да приемаме не повече от 2 грама натрий дневно. За сравнение, повечето хора консумират средно повече от двойно – около 4,3 грама на ден.

През 2013 г. държавите членки на СЗО се обединиха около целта да намалят приема на натрий с 30% до 2025 г. Усилията обаче се оказаха трудни, тъй като повечето страни, включително Австралия, вероятно няма да постигнат тази цел в срок. СЗО вече измести крайния срок до 2030 г.

Трудността произтича от това, че яденето на по-малко сол означава свикване с по-малко солен вкус и промяна в начина на приготвяне на храната – предизвикателства не само за потребителите, но и за хранителната индустрия.

Какво представляват заместителите на солта?

Най-популярният вариант са калиево-солени смеси (potassium-enriched salt). При тях част от натриевия хлорид е заменен с калиев хлорид. Калият е жизненоважен минерал, който е от съществено значение за множество телесни функции. Той изобилства в пресните плодове и зеленчуци – една от основните причини, поради които са толкова полезни. Много хора обаче не си набавят достатъчно калий.

СЗО препоръчва дневен прием от 3,5 грама калий, но населението в повечето страни приема значително по-малко. Калиевите соли имат двойна полза – намаляват приема на натрий и повишават приема на калий, като и двата фактора помагат за понижаване на кръвното налягане.

Мащабни проучвания показват, че заменянето на обикновената сол с обогатена на калий сол намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт и преждевременна смърт. Моделираните анализи дори предполагат, че подобна замяна в големи държави като Китай и Индия може да предотврати стотици хиляди случаи на сърдечносъдови заболявания всяка година.

Голямо предимство на калиевата сол е, че може да се използва директно, точно както обикновената – като се добавя към ястията. В най-голямото досега проучване за ползите от калиево-солени смеси, над 90% от участниците продължават да ги използват дори пет години по-късно.

Ако се въведе по-широко, това би могло да се окаже едно от най-важните практически насочени препоръки на СЗО – милиони инсулти и инфаркти по света могат да бъдат предотвратени само с проста замяна на солта.

Възможни бариери за прилагане

Разбира се, има няколко пречки, които трябва да се преодолеят:

Рискове за хора с бъбречни проблеми
Хората с напреднала бъбречна недостатъчност не могат да преработват калий нормално, затова калиево-солените смеси не са подходящи за тях. Това е малка група от населението, но е важно опаковките да имат ясни предупреждения.

Цена и достъпност
Производството на калиев хлорид е по-скъпо от това на натриев хлорид. В момента калиевите заместители се предлагат главно като специализирани продукти на по-висока цена. Необходими са мерки за разширяване на веригата за доставки, за да се произвежда повече калиев хлорид за хранителни цели, и продуктът да се продава на по-достъпна цена – наред с обикновената сол по рафтовете.

Използване в хранителната индустрия
Около 80% от солта, която се приема, идва от преработени храни. Насоките на СЗО не акцентират специално върху промяната на състава на продуктите от хранителния бранш, но това би било изключително важно за намаляване на общия прием на натрий. Сътрудничеството между правителствата и хранителните компании е ключово, за да се увеличи приложението на калиево-солените смеси в масовото производство.

Намаляването на солта в храната винаги е било голямо предизвикателство, но заместителите на солта могат значително да улеснят този процес. Ако калиевите смеси станат по-достъпни и употребата им бъде въведена широко, това би могло да има огромен положителен ефект върху общественото здраве, предотвратявайки милиони случаи на сърдечносъдови заболявания и инсулти по света.

Както при всяка промяна, има какво още да се направи – от по-ниска цена до ясни указания за хора с бъбречни проблеми – но потенциалните ползи определено заслужават усилията да заменим обикновената сол с „по-добрия“ ѝ вариант.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини