Last news in Fakti

2 Октомври, 2013 07:18 2 613 0

Тайван залага на инвестиции в иновации и наука

  • тайван

Договори за $2,28 млрд. бяха подписани на проведения в средата на септември инвестиционен форум в Тайпе

За 5 десетилетия на усилена работа и стабилно икономическо управление, Тайван се превръща от неразвит земеделски остров в икономическа сила, водещ производител на високо технологични продукти.

Включването на Тайван в Световната търговска организация през 2000г. разширява търговските й възможности и засилва позицията й в световната търговия.

Големият просперитет на острова се постига чрез социална и икономическа стабилност.

Тайван има динамична икономика с постепенно намаляваща намеса

при инвестирането от страна на правителството.

Световният икономически форум дори в доклада си за глобалната конкурентоспособност за 2012-2013 г. е поставил Тайван на 1 място по инфлационен индекс на макроикомическата среда.

Това се дължи на факта, че страната залага на развитието и подкрепата на иновациите като ключов сектор за местната икономика.

БВП на страната през 2012 г. е бил $473,7 млрд., с 1,13% повече от 2011 г., което означава БВП на жител над $20 хил. при 23,3 милиона население. Производството на високотехнологични продукти определя и експортните приоритети на Тайван. Износът на страната за 2012 г. надхвърля $300 млрд., малко под пиковата за страната 2011 г., когато експортът е генерирал над $308 млрд. През последните години световната икономическа криза също оказа своето въздействие.

Пазарният дял на Тайван при LCD монитори е 54,4%, дънни платки - 85%, ноутбуци-89,4%, нетбуци-87,6%, и други.

Страната отбелязва бум на своята ИТ индустрия,

който се дължи на дейността на над 70 клъстера. Последните са разположени в различни райони на острова, като всеки сегмент от производствената верига е свързан с цялостна верига за доставки.

Колкото и ефектни да са новите устройства и приложения в ИТ сектора, основният въпрос си остава за генериране на печалби.

Договори за $2,28 млрд. бяха подписани на проведения в средата на септември инвестиционен форум в Тайпе.

Форумът събра над 500 бизнесмена от Европа, Латинска Америка, Югоизточна Азия, САЩ и Китай. След неговото приключване стана известно, че до края на годината 11 нови фирми ще инвестират в приоритетни за тайванската икономика отрасли.

Правителството предприе редица икономически мерки, които да отговорят на промените в световната икономика, породени от ипотечната криза в САЩ, рецесията в Еврозоната, слабата японска йена и забавящата ход икономика на Китай. Благодарение на тях

са създадени нови 28 000 работни места.

Новосъздадената пилотна свободна икономическа предвижда нов икономически модел за привличане на инвестиции от страната и чужбина в индустрия на Тайван в съответствие с добрите международни практики и стимулиране на националната икономика.

Подкрепата от правителството за R&D дейностите засилва конкурентоспособност в света на Тайван. Общият обем на инвестициите в научно-развойна дейност от над $20,5 млрд. през 2008 г. я поставят на 11 място в света, близо до петте водещи страни САЩ, Япония, Китай, Германия и Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА