Last news in Fakti

21 Февруари, 2014 11:22 4 002 1

Сезирахме евродепутати за случая Barclays

  • barclays-
  • андрей ковачев-
  • българи

Андрей Ковачев: Не може Barclays да откаже да обслужва българите

Ние сме взели много ясна позиция и тук сме абсолютно обединени всичките европейски депутати от България: Никаква дискриминация не може да бъде търпяна и допускана на територията на целия ЕС спрямо европейски граждани, каквито са и българските граждани.

Това заяви в интервю за Факти.бг депутатът в Европейския парламент от листата на ГЕРБ Андрей Ковачев. Както Факти.бг вече разказа живеещият от 5 години на Острова докторант Тодор Байчев преди седмици получава от Barclays, в което му се съобщава, че от 18 април му се закрива сметката. В твърде неясна и обтегателна формулировка му се обяснява, че това се налага заради новата политика на финансовата институция да съсредоточи своята дейност върху 70 водещи пазари, а България не е един от тях. Единствено Факти.бг се зае с разследване на скандалния случай с Тодор Байчев. Той готви запитване до Комисията за защита на потребителите във Великобритания.

Смятам, че точно такива сигнали, каквито вие казахте, трябва да бъдат проверявани от Европейската комисия, дали отговарят на европейското законодателство и съответно Великобритания да бъде санкционирана, смята Андрей Ковачев. Аз не мога да преценя сега този сигнал, дали става въпрос само за български граждани или става въпрос за някаква политика свързана с всички европейски граждани, уточни евродепутатът, ангажирайки се да провери случая.

Не може да има дискриминация по отношение на гражданин от Германия или България.

Те имат абсолютно еднакви права и във Великобритания, никоя банка не може да си позволява, базирано само на гражданството на определен човек и то на европейски гражданин, да има различно отношение.

Какво общо има това дали България попада или не попада, той е клиент на банката във Великобритания и той е европейски гражданин, обобщава Андрей Ковачев.

Няма никаква връзка между това дали България попада в някакъв списък или не попада, на приоритетите на съответната банка. Аз не виждам каква е връзката. Ти си клиент на банката във Великобритания, освен това си гражданин на България и съответно европейски гражданин.

Разбира се, че Barclays е частна банка, но това няма никакво значение. Те също са длъжни да спазват недискриминационният принцип, припомни Андрей Ковачев. Според него банка може да откаже да обслужва клиент единствено на базата на неговото кредитно досие, но в никакъв случай не може да е свързан с етноса или гражданството на клиента. Ако е така е недопустимо и мисля, че трябва да бъде реагирано най-остро, ако имаме такъв сигнал, че е базирано на гражданството. Една институция от страна на ЕС си позволява да дискриминира, отбеляза Андрей Ковачев.

Единствено Факти.бг изпрати въпроси до банката какво налага тя да спре да обслужва българи. Колко клиенти ще бъдат засегнати от това нейно решение и колко пари ще изтекат към други банки... Вместо това Луиз Прескът, вицепрезидент на отдела на финансовата институция за връзки с медиите, публикува кратко служебно изявление. От него става ясно, че решението е взето през септември 2013 г. То е продиктувано от новата политика на банката да се съсредоточи глобално върху 70 пазара и за съжаление България не попада в този списък.

Същата формулировка имаше и в писмото до Тодор Байчев, с което му се съобщаваше, че трябва да намери нова банка.

Няма отговор на колко българи, които са избрали Barclays, ще им бъдат закрити сметките. Не ни беше предоставена и информация каква сума на българи ще се прехвърли към други британски банки.

Всяка уважаваща себе си компания, да не говорим за банка, прави анализ какво ще изгуби и какво ще спечели от пускането или изтеглянето от пазара на стока или финансов продукт. Нежеланието на Barclays да отговори на поставените от Факти.бг въпроси ни кара да мислим, че след месеци на анти емигрантска риторика сред британското общество, насочена срещу изгонването на българите от Острова, тази политика се подема и от местните банки. От Barclays отказаха да отговорят и на последния въпрос на Факти.бг дали очакват други британски банки да последват политиката и срещу сметки на българи на Острова.

Не става ли дума за начало на един вид политика за намиране на „окончателно решение“ с българите, които учат и работят на Албиона.


Ако имате проблем с държавните институции, свържете с нас: [email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Ей сега голямо търсене на картата ще падне къде се намира България и какво и е населенето,кои са и за какво се борят.