Last news in Fakti

12 Март, 2014 11:08 6 307 3

Слави Бинев: Защо Вигенин мълчи за Barclays

  • barclays-
  • тодор байчев

Всички граждани имат право да отварят разплащателни сметки във всички банки в ЕС

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Факти.бг първи в България разказаха случая с българския докторант Тодор Байчев с Barclays. Той получава писмо, в което е предупреден, че трябва да смени банката, защото финансовата институция спира да обслужва българи. Тодор Байчев от 5 години ползва услугите на банката коректно. На запитване на Факти.бг от Barclays отговориха, че банката е взела решение да не обслужва българи.

Как трябва да реагира България и външно министерство на казуса разговаряме с евродепута Слави Бинев.

Как ще коментирате случая на проява на ксенофобия от британската банка Barclays към българския докторант във Великобритания Тодор Байчев?

Ами това е недопустимо, първо защото към момента има европейска регулация, която не допуска подобни неща. Всички граждани имат право да отварят разплащателни сметки във всички банки в ЕС. Не знам дали тя е обнародвана или транскриптирана в националните законодателства, но дори това да не е направено, то вече е взето като решение на ЕС. То е гласувано в пленарна зала и неговата ратификация е въпрос на няколко дни или няколко седмици най-много.

Така, че това е недопустимо на първо място. На второ място самият аз съм имал проблеми с една от дъщерите ми, която учи там и тя наистина беше подложена на същия проблем. Не можеше да отвори своя сметка.

Не съм търсил някакви други решения извън нормалните и въпреки всичко това се случи.

Трябва да ви кажа, че аз наистина съм изключително ядосан, защото знаете ли, нас ни наказват заради безобразията, своеволията и неизпълненията на всички управляващи до момента, на всички изисквания към нас.

Тоест ние българите в момента страдаме заради лошия си избор на хора, които не изпълняват нито една от европейските изисквания или европейски директиви. Тоест ние самите ставаме жертва на грешния си избор. Да избираме хора, които работя срещу демокрацията и правилата. И това е нашето наказание, защото нас ни наказват заради това, че продължаваме да търпим хората, които ни изхвърлят от собствената ни страна.

А това не е само в Англия. За жалост то се случва в Германия, Холандия и почти всички останали европейски страни. Разбира се не толкова агресивно и директно колкото е в Англия.

Жалко е. Вие виждате, че нашето външно министерство не реагира. Надявам се след вашата публикация, то да се сети, че трябва да реагира и да защити българските граждани, защото е недопустимо. А то не реагира защото тези упреци индиректно са към тях. Защо гоните българите и младите хора да търсят бъдеще на вън? Защо го допускате? Защо ги карате те да ходят и да стават роби в други страни? Защо нямате никаква политика, нито социална, нито финансова, нито бизнес? Защо сте се превърнали в едни хора, които унищожават собствената си нация? Това е индиректно, което ни казват, макар и да е по-грубо и разбира се недопустимо по европейските правила.

А каква трябва да бъде позицията на българското външно министерство и по-специално на външния ни министър?

Ами той моментално трябва да подаде нота, в която да изиска спазването на европейските регулации. Това трябва да бъде протестна нота.

Той трябва моментално да извика английския посланик за обяснение и да му предостави доказателствата и сигналите за тези своеволия и неспазването на европейските договорености, които има, за да може това повече да не се случва.

Защото те са длъжни да решат този проблем, който вече не е само между България и Великобритания, а между България и Европа.

А вие как разрешихте проблема на дъщеря си с британските банки?

Ами аз не съм търсил никакви заобиколни пътища. На нея просто и отказаха в една или две банки, в третата успя да си отвори сметка и така. Общо взето аз не исках по никакъв начин да помагам в това, защото колкото и неприятно да ми е да го кажа, я използвах като един експеримент, защото исках да проверя как работи системата.

И действително системата създава невероятни трудности и аз съм изключително ядосан от това, защото като всеки родител е напълно нормално да страдам когато виждам, че хора, които нямат абсолютно никаква вина за това трябва да плащат заради глупавите ни и неудачни правителства, да плащаме вината за това, че нас ни броят за втора стока, за второ качество, за хора които нямат демократични принципи, за хора, които нямат свободен пазар, за хора където се шири корупцията, за хора които няма свобода на словото, за хора, които имат претенции върху честността на изборите.

Всъщност това са наказанията за това, че ние не надигаме глава по тези въпроси. Само, че не е правилно, тая цена да я плащат нашите деца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    1 1 Отговор
    ОСТАВКА!!!
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Не бях очарован от управлението на ГЕРБ, ама тези съвсем се оплескаха...
  • 3 Emiliyan Bonovski

    0 0 Отговор
    4e te koga ne sa se opleskvali,ne pomnq takav slu4ai prez poslednite 24 godini