Last news in Fakti

4 Юли, 2016 14:28 2 900 2

Собственикът на Популярната каса в Дупница призован на разпит

  • популярната каса-
  • дупница-
  • разпит-
  • стотици-
  • ужилени-
  • финансова пирамида

44 са вече жалбите в Прокуратурата в Дупница

Собственикът на Популярната каса в Дупница призован на разпит - 1
Снимка: Струма

Собственикът на „Популярната каса” в Дупница Георги Близнаков е призован на разпит в полицията в града днес. До 12:39 часа той не се е появил, съобщиха за Факти.бг от полицията.

Икономическа полиция в РУП – Дупница работи по случая заедно с прокуратурата. От 1 юли до момента, в Прокуратурата в града са постъпили 44 жалби, съобщи за Факти. бг прокурор Емил Павлов, говорител на Районната прокуратура.  Срокът на проверката е удължен с още един месец,  предвид че не са получени изискани документи, които са от значение за разследването и предвид, че всеки ден постъпват нови жалби, по които също трябва да се работи, каза Емил Павлов. Преди фалирането на Популярната каса, в прокуратурата не са постъпвали жалби. Едва след като приключи проверката, от прокуратурата могат да се произнесат дали е била законна дейността на касата.

Оказва се, че мнозина от ползвалите Популярната каса не са се запознали подробно с договорите си и не са знаели, че имат права на член-кооператори. Потърпевшите твърдят пред Факти.бг, че не са били информирани за отпускането на средства за хотел „Съни” в Сапарева баня, който е строен от фирма свързана със собственика на Популярната каса Георги Близнаков и е в несъстоятелност. Според тях никакви събрания не са провеждани, те дори не са знаели да е имало управителен съвет кооперацията. Имало някакви протоколи, където хората били подписани и се чудели кой ги е подписал, твърдят те пред Факти.бг. Принципно хората знаят, че хотелът в Сапарева баня е запориран. Те разказват, че са били взимани пари на „зелено” , закупени са част от апартаментите, но хората нямали нотариални актове.  Нито пък имало акт 16 на хотела. „Изгорелите” твърдят, че апартаменти са продадени на хора от София, Радомир, но те не са разговаряли лично с тях.

Някои от потърпевшите ползват  касата от 8 години, получавали са си лихвите и нищо не са подозирали. На 13 май потърпевш е отишъл при Ивона Близнакова, която по думите му била винаги любезна, особено когато внасял пари, но когато взимал, нещата не стояли точно така. Особено от Нова година насам, Близнакова била скъсала с любезността.  Та на 13 май той отишъл да си вземе лихва от 4000 лева, но не успял. На 23 юни намират бележка на касата, че Ивона Близнакова е в болничен. Разговаряли с нея по телефона и ги прехвърлила за другата седмица. Следващата бележка, закачена на вратата на касата, била за болничен до 2 юни. От 2 юни има още една бележка за 15 дни болнични и т.н.. Потърпевшите си признават, че не са чели подробно договорите и едва сега се запознават с тях и всичко са приели на юнашко доверие. Повечето от вложителите са с вложения от 50 000 лева нагоре има и с 200 000 лева. Според тях, горе-долу, ”изгорелите” са около 348. Според  дупничани Близнакови имат и други чейндж бюра в града, които работели и в момента.

Факти.бг припомня, че скандалът гръмна миналата седмица. Хората се подвели от предлаганата висока лихва. През юни офисът на фирмата затворил и хората разбрали, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала. Жители на Сливен твърдят, че същата финансова схема действала и там.

Факти.бг ще продължи да следи случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леля Пенка

    0 0 Отговор
    Започна да става много рисковано в последно време човек да си държи парите в банка!
  • 2 Мартин

    0 0 Отговор
    Т.нар. Популярна каса не е била банка, а същинска пирамида! Също както КТБ на фараона Цветан Василев - хората са били подведени от високите лихви, които са им били обещавани! Но е странно как са давали от 50 000 лв. до 200 000 лв. на юнашко доверие, без дори да си прочетат договорите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове