Last news in Fakti

6 Декември, 2011 11:58 2 646 0

Затвор за фалшификация на винетка

  • винетки-
  • винетни стикери-
  • апи-
  • винетка
Затвор за фалшификация на винетка - 1
Снимки: БГНЕС

И през следващата година цените на винетните стикери за всички категории превозни средства нямат да бъдат променяни. Това става за трета поредна година, заяви председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" /АПИ/ Лазар Лазаров, който представи на пресконференция новите винетки. Годишната винетка за леки автомобили ще струва 67 лв., месечната е 25 лв., а седмичната – 10 лв. Няма да има промяна и в цената за тежкотоварните автомобили от първа и втора категория.

Променен е дизайнът на винетните стикери за 2012 г., те имат и нови защити срещу фалшификации. Това съобщи директорът на „Пътни такси и разрешения за специално ползване на пътищата” инж. Александър Косерков. Винетките са шарени, ярки от гледна точка на сигурността. При движение така контролните органи по-лесно могат да вият дали има такъв стикер на стъклото. Има нова технология при печата, при която контролните органи на МВР и АПИ, чрез специално устройство ще могат да установяват дали е оригинален или фалшив стикерът.

Новото е че през 2012 г. винетните стикери вече ще се считат за ценна книга и тяхното фалшифициране ще води до наказателна отговорност.

Лазаров представи още и ново електронно устройство, което ще бъде раздадено на служителите на МВР и евентуално на тези от Агенция Митници. Насочено срещу холограмата на винетния стикер, то прецизно ще разпознава дали същият е фалшив или не.

Очаква се новите винетни стикери да бъдат в разпространителската мрежа в следващите седем до десет дни.

През 2011 г. са реализирани постъпления от винетки в размер на 203 милиона лева. Това е с 5% ръст спрямо предходната 2010 г. За 2011 г. са продадени общо 6 721 820 винетки, което е с 500 000 броя повече от 2010 г., съобщиха от АПИ.



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА