Last news in Fakti

30 Октомври, 2017 13:34 1 204 10

Цветан Цветанов за оставката: Това е морален акт

  • николай петров-
  • цветан цветанов-
  • здравеопазване

В коридора, когато разбрахме, че това се е случило, защото оставката е подадена лично пред премиера разменихме няколко думи с професора

Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна.

По този начин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира по bTV, разследването на телевизията, което показа, че здравният министър д-р Николай Петров като директор на ВМА е сключил договори за почти 1,2 млн. лв. с фирмата на своя зет. Разследването на bTV посочва, че здравният министър проф. Николай Петров – за периода, в който е бил директор на Военномедицинска академия (ВМА), а неговата дъщеря Руслана Петрова, началник на политическия кабинет на предишния здравен министър Петър Москов, е спечелил обществените поръчки, което е модела "поръчки от наши хора".

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира оставката на здравния министър с думите, че според него

може да става въпрос за умишлена атака срещу проф. Петров.

"Работих с проф. Николай Петров като ресорен вицепремиер и впечатлението ми е, че е един много достоен и качествен човек. Не мисля, че беше правилно, въпреки упреците, които са отправени към него. За съжаление стана жертва на нещо, което според мен е активно медийно мероприятие", заяви след заседанието на Министерски съвет Валери Симеонов.

Той допусна, че може да става въпрос за умишлена атака срещу здравния министър, тъй като одитът на Министерство на отбраната, заради който проф. Петров подаде оставка е проверяван от прокуратурата и всичко било наред.

Оставката на министъра на здравеопазването Николай Петров е морален акт,

каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

В коридора, когато разбрахме, че това се е случило, защото оставката е подадена лично пред премиера разменихме няколко думи с професора, който смятам за един достоен български офицер. "Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми. Вече 60 години се боря за това име" е казал здравният министър.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък заяви, че Николай Петров не е участвал в днешното заседание на кабинета. На въпрос защо здравният министър е подал оставка и какви са основанията за тези постъпки, Каракачанов каза:

"Не мога да коментирам действията на колеги, той така е преценил и така е постъпил. Пред мен не го е мотивирал, той я е подал пред министър-председателя, не е влизал днес на заседание".

В същото време преди дни в интервю за „Тази неделя” проф. Николай Петров обяви, че никога не е работил с близки хора.

Одитът на ВМА е направен от Министерство на отбраната,

в периода в който началник на здравното заведение е проф. Петров.

Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на професионалист, подчерта днес Цветанов.

Той припомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка с одитния доклад, от който става ясно за „семейните поръчки” във ВМА.

Една от обществените поръчки, на които одиторите обръщат специално внимание е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. С други думи - импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лева с ДДС (сумата от 1 177 731 лв.). Договорът между ВМА и консорциум „Ортопедие – Инвекс” е подписан на 13 януари 2015 г. Проверката на министерството на отбраната установява обаче, че в сключеното споразумение липсва БУЛСТАТ или ЕИК на изпълнителя.

Справката на bTV в регистъра на Агенцията по обществени поръчки също потвърждава, че въпросният договор е единственият по тази поръчка, в който не е поместен ЕИК или БУЛСТАТ. Нещо повече – „Ортопедие – Инвекс” изобщо не е регистрирано по БУЛСТАТ дружество за конкретната обществена поръчка.

А това е нарушение на закона, категорични са одиторите.

Военната болница е нарушила закона, подписвайки договор с дружество, което няма регистрация по ДДС. Въпреки изричното изискване по закон, договорът с дружеството, което не е регистрирано по БУЛСТАТ все пак е подписан.

Николай Петров отговаря писмено за телевизията на въпрос защо е сключен договор с дружество, което няма регистрация по БУЛСТАТ и какви са били мотивите му да не приложи разпоредбите на закона? Единственият критерий за избор на изпълнител по тази обществена поръчка е „най-ниска цена”.

„Служители на ВМА съгласуват законосъобразността на всеки договор, след проведена обществена поръчка. Същите служители следят дали са представени необходимите документи за сключването на даден договор. Договорът се подписва от възложителя едва, след като е удостоверено, че същият е съобразен с разпоредбите на закона”, заявява министър Николай Петров.

„Ще направим заседание, ще се запознаем с всички факти”, заяви днес Цветан Цветанов. По думите му Петров не е изразил притеснения от одита.

Цветанов говори и за конгреса на БСП и продължи с атаките си срещу опозицията. Според него левицата е провела конгрес не заради търсенето на управленска алтернатива, а за да се изчисти от вътрешната си опозиция.

„БСП е дива опозиция. Видяхте ли някъде нещо разумно, нещо, което да бъде алтернатива?”, запита той и заяви, че социалистите са се отдали на клюкарство и неистини.

ГЕРБ обвиниха БСП, че формулират фалшиви новини.

От управляващата партия се почувстваха длъжни да отговорят на критиките, отправени на конгреса на левицата вчера Цветанов показа и данни от Корупционния индекс на Центъра за изследване на демокрацията, според който усещането за корупция е било най-високо по времето на кабинета „Орешарски”, а най-ниско – докато ГЕРБ са били на власт.

Бившият силов министър отрече ОЛАФ да разследва строителството на магистрали у нас, но от думите му се разбра, че вероятно има проверка:

„Проверка е съвсем различно от разследване. Всеки един може да подава сигнали в европейските институции и българските институции. Когато се прави проверка не значи, че има нарушение”.

Цветан Цветанов е предложил на конгреса си на 26 ноември ГЕРБ да излязат с политическо решение, че никога няма да правят коалиция с БСП:

„В тази ситуация, в която се намираме, смятате ли, че те могат да бъдат национално отговорна партия?”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    13 0 Отговор
    С две думи крадът ни законно.Важно е да не те хванат.Хванат ли те спасяваш се сам по-морални причини .Разбира се ако не си толкова в лай--та ,че приемането на оставката да изисква същата да не се пиема.
  • 2 Варна

    13 0 Отговор
    Какъв морален акт? - Това е злоупотреба с власт и кражба на обществени средства!
  • 3 Стефан

    13 0 Отговор
    Някъде към края на третия си недовършен мандат ГЕРБ научиха нова думичка - морал. И сега ще я повтарят като малко дете, без да знаят смисъла ѝ - с доказан от ЦРУ наркотрафикант, подсъдим за убийство, перач на пари, или с измамник начело, с умрели при неизяснени обстоятелства свидетели по делата срещу тях, с царящи навсякъде шуробаджанащина и безогледни кражби, те ми говорят за морал!
  • 4 Будалата

    10 0 Отговор
    Какъв МОРАЛ какви 5 лева. Суджука- оставка уж грешка, оня малоумния как му бе името си записва у тефтера кого да ударим , на кого да дадем. Фидоската я скриха . Само кражби и далавери.
  • 5 ha ha ha

    4 0 Отговор
    Интересно, защо за Делянчо не беше? ;)

    Коментиран от #6

  • 6 Стефан

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ha ha ha":

    Защото иначе нямаше как да продължи кражбата през неговите и на роднините му фирми.
  • 7 ДЕБИЛ

    8 0 Отговор
    В края на края комунизма уж си отиде, но не и порядките. Герб е партията в която нереализирани и комплексирани комунисти направиха кариера и седнаха на безплатната народна трапеза да ядат суджуци, сланина и да пият на воля, а народа е лош материал. Бойко, Цачева и др. знайни и незнайни комуняги. Е като ги търпим ще им душим и миризмата.
  • 8 Аартамента

    7 0 Отговор
    А вашия морален акт къде беше господин Цветонов при апартаментите. Сега сам си признахте, че освен всичко друго не сте и морален защото и оставка поне не си подадохте
  • 9 Гостенин

    6 0 Отговор
    Това е морално гепване на милионче.А пък пролетариата да бачка за 600лв.Въй.
  • 10 98765

    4 0 Отговор
    Цветанов ако е морален човек ще каже професорът като е сбъркал ще си понесе вината, а той се опитва да го изкарва невинен, което подсказва че двамата имат нещо общо .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове