Last news in Fakti

8 Август, 2018 20:50 1 948 8

Димитър Ганев: Моделът "Бенчев" прави партиите по-ефективни в изборния процес

  • бенчо бенчев

Имиджовата щета в подобни случаи се поема от партийния лидер, смята политологът

"Процесът на интеграция на малките бизнес партии от минали избори в по-големите партии приключи и Бенчо Бенчев е представителен пример в това отношение." Това мнение изрази в предаването "12+3" политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев, който припомни феномена на множеството бизнес партии, възникнали на местните избори през 2007-а година, и последващата им интеграция в по-големи политически формации:

"По една много проста причина - за да имаш политически чадър за извършването на определени схеми, на теб ти трябва подкрепата и на централното ръководство, не стига да имаш влияние само в малък общински съвет. Този процес на интеграция до голяма степен приключи през 2015 година. Бенчо Бенчев е представител на един от примерите в това отношение."

Според Ганев диагнозата за срастването между бизнес и политика е ясна, но "болестта е в много напреднал стадий и е от отдавна":

"Всъщност, болестта представлява следното нещо: всяка една партия, когато се подготвя за избори или когато се създава, това което прави, е една коалиция от местни феодали, влиятелни хора по места, които невинаги са в предните редици, невинаги заемат публични постове, невинаги са мажоритарно избрани, но те винаги стоят някъде в редиците на тяхната партия по една много проста причина - тези влиятелни хора осигуряват както финансов, така и организационен ресурс за по-доброто представяне на всяка една партия в изборния процес."

Имиджовата щета от случаи като "Бенчо Бенчев" се поема от партийния лидер

Публични изказвания и опит за премахване на тези тежести в публичния образ се правят от различни политическите сили, посочи Димитър Ганев, като коментира разграничаването на лидера на БСП Корнелия Нинова след случая „Бенчо Бенчев“:

"Това по никакъв начин не означава, че ръководството на партията, на тази, на друга формация, би скъсала с този тип срастване за в бъдеще. Просто това е модел, който прави по-ефективни тези партии в изборния процес. И в този смисъл, да не си правим илюзии, че с Бенчо Бенчев това нещо ще приключи. /.../ Това в крайна сметка се пише на сметката на ръководството и персонално на лидера, но той невинаги взима тези кадрови решения. Просто принципът на работа е такъв и това е много по-страшно. Защото това са до голяма степен неконтролируеми от центъра процеси. И в момента, в който някой скандал назрее и избуи, така както случаят с Бенчо Бенчев, неминуемо това води до скандал, който се приема като имиджова щета от председателя на партията, защото той стои начело на партията."

"Това е избивало и в ГЕРБ, избива в БСП, избива в ДПС, избива във всяка партия. Тук невинни няма. И, ако някой от форматите застава в позата на морален съдник, че едва ли не това става в ГЕРБ, това става в БСП, това става в ДПС... просто се играе доста хазартно, защото утре може да избухне скандал с представители на неговата формация", смята още Димитър Ганев.

Хроничното недоверие в политическия елит ще има тежки последици в бъдеще

Натрупванията в продължение на десетилетия са родили и хроничното недоверие между гражданите и политическия елит и скъсването на представителството, подчерта Ганев:

"Те водят до това голяма част от хората да махат с ръка и да казват "Те всички са крадци". Това не е вярно. Не всички са крадци, но този модел е довел в крайна сметка на това хронично недоверие на голяма част от гражданите към политическия ни елит. Което е много вредно явление и ще има тежки последици в бъдеще".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сган Мръсна

    8 0 Отговор
    Това не е нищо бе,кой знае колко още такива свине разни има

    Коментиран от #6

  • 2 Cabron

    9 0 Отговор
    Такива като този в Китай ги разстрелват на площада....
  • 3 Патент наш

    6 0 Отговор
    Това е моделът и практиката в BG, и добре работи все още.
  • 4 гост

    3 2 Отговор
    И в град Добрич е така -СУДЖУК ГЕЙД. -ЖИВКО М. от партия ГРОБ.
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    Бившия Депутат и Бъдещ Затворник -Ж .Мартинов.
  • 6 Дзоро

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сган Мръсна":

    Извод: Гръмни политик, спаси България! Добрият политик е мъртвият политик. Няма политик, няма проблем. С политик се разговаря само със ЗРПК и снаряд в цевта на рамото. Политика е като уличния помияр - все лае, хапе, налита да те окраде и докато не го стопчиш и овършееш да скимти и вие на умряло, от дума не разбира. (Аз Клавдий Сула Галабер де чумбеф)
  • 7 Усмивката

    2 0 Отговор
    Много думи,за нещо казано вече с по прости думи.СМЯНА НА СИСТЕМАТА.
  • 8 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Всички партии работят с "бенчо бенчевци" и като стане скандал...."ни лук ял ни лук мирисал"...демек...не се знае изобщо #КОЙ го е предложил....както не се знаеше #КОЙ е предложил Делянчо - успялото момче за шеф на ДАНС....
    А специално Бенчо Бенчев се оказа, че бил член не пряко на БСП а на някаква пенсионерска организация....с която БСП работела...
    "So many idiots and so few bullets"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове