15 Ноември, 2018 14:42 17 748 43

1 лев за държавата от данъци за литър гориво, за търговците - под 4 стотинки

  • гориво-
  • бензин-
  • дизел

На касовата бележка ще се изписва надценката, с която се продават бензин и дизел

1 лев за държавата от данъци за литър гориво, за търговците - под 4 стотинки - 1

Държавата прибира 54% от стойността на всеки литър гориво -това показва справка в няколко интернет сайта, които публикуват цени на едро.

Според изчисленията за бюджета отива над 1 лев от литър бензин и дизел. Търговците на дребно работят с марж от 18-21 ст., а чистата им печалба е 3-4 ст. на литър, пресмята в. „24 часа“.

Във вторник финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще предложи промяна в наредба, според която на касовата бележка ще се изписва надценката, с която се продават бензин и дизел. Така ще има информация колко пари отиват при търговеца и колко остават за държавата.

Текстовете все още не са изготвени и не е ясно как ще се процедира с тези, които не издават касови бележки. По такива бензиностанции горивата са с по-ниски цени заради ДДС схеми и "спестяване" на данъка, и обикновено се плаща само кеш, без да се дава документ на клиента.

В същото време легално регистрираните обекти издават касов бон за всяка продажба.

Според изчисления на БПГА 2/3 от стойността на литър идват от данъците и петрола.

Останалата част е за производителя и търговеца, като с нея те трябва да покрият разходите си -за доставки, наеми, режийни, за съхранение и за задължителни запаси, за опазване на околната среда и охрана на труда, за изследователска и развойна дейност, такси, за маркетинг и реклама, за амортизации и т.н.

Цените зависят и от транспортните разходи и дали има възможност за внос.

Във Варна и Бургас влияние оказват горива, внасяни през пристанищата, за крайдунавските региони - вносът от Румъния, за регионите на Пловдив, Благоевград, Кърджали и Кюстендил - от Гърция, в Софийски и Пловдивски - горива от Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    33 0 Отговор
    Е КАК БРЕ КАК ПРИБИРА.🤗
  • 2 Auschfich

    23 0 Отговор
    Ujasen ujas
  • 3 Бокл.ци

    51 1 Отговор
    Не се наядоха шайката да им м..та!
  • 4 ванката

    75 2 Отговор
    и това ако не е рекет здраве му кажи как може всички други стоки да са 20% за държавата но горивото трябва да е 54% ?!?!?!? защо не го направят и него на 20% и готово ще си плащаче по 1.4/1.5 бензина и ще има пак за всеки по веригата но то алчност ли да го наречеш незнам вече!!!
  • 5 Инкогнито

    50 3 Отговор
    То се знаеше това, обаче гербераците се правят на разсеяни!! И далаверката на на бензинджията е поне 20-30ст.литър
  • 6 бббббб

    54 2 Отговор
    По телевизията даваха,че държавата прибира 0.80ст. акциз +0.54ст. ДДС или 1.34лв. на литър гориво.Което е около 50% от цената на литър.Но не е съгласна да намали акциза. Всичко зависи от търговците да намалят от печалбите си.
  • 7 горките мафиоти

    42 8 Отговор
    По тая логика, търговци като Марешки би трябвало да продават на 20-30 ст. загуба. Истината е, че много често надценката на търговците на дребно е 60-70 ст. на литър! Което е недопустимо безумие! Колкото до чистата печалба - всеки може да я намали до колкото си иска с най-различни пазарни трикове.
  • 8 куку руку ку

    49 2 Отговор
    Егати душманската държава...
  • 9 гост

    43 2 Отговор
    Горките търговци едва свързват двата края.
    Утре на протест за увеличение на делът на търговците.
  • 10 коментатор

    53 2 Отговор
    По принцип държава няма ! Ама за събиране и прибиране има ! Политическата мафия е ненаситна нагла , и лицемерна ма...та им долна !
  • 11 гост

    48 2 Отговор
    Да бе, искаш да кажеш, че една малка бензиностанция продава днес 1т. гориво и печели 30лв ли? И кой предприемач ще се захване с този бизнес ако печалбата е толкова смешна? Защо никнат постоянно бензиностанции при подобни условия? Защото няма печалба. Мдам вярваме ти. Те и много заводи са на загуба, ама източените милиони са по швейцарски сметки. Разправяйте ги на друг.
  • 12 Димов

    24 4 Отговор
    54% за горива от уралски петрол, бъкан със сяра.
  • 13 Дедо

    33 1 Отговор
    Сега,като печелят по 4 стотинки,при разлика от над 10 стотинки в цената на две бензиностанции от една и съща верига на 20-тина километра разстояние те с различен акциз ли са?
  • 14 Нанко от село Осеня

    15 33 Отговор
    Акцизът в България е най-ниският в Европа , ставката се определя от ЕС , не от България , ние сме даже малко под допустимия миниум по надолу не е възможно. Проблемът е в скъпите горива които ни продават руснаците , цената на която ни продават дизелът в България е най-скъпата в Европа. Дали не са нагли в LUKOIL Не търсете под вола теле , ние нямаме кладенци , всичко идва от вън , от братушките , докато е така ще ни лашкат както си поискат

    Коментиран от #20, #34

  • 15 БИЛА И КАУФЛАНД НЕ ИЗДАВАТ

    21 2 Отговор
    КАСОВИ БЕЛЕЖКИ А ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ПРИНТЕРНА ХАРТИЯ НА КОЯТО ПИШЕ СИСТЕМЕН БОН ...... А ОБОРОТИТЕ ИМ СИЧКИ ГИ ЗНАЕМ........ ОГРОМНИ.

    Коментиран от #40

  • 16 Гост

    32 1 Отговор
    Демек сега ще излезе на светло как държавата ни бърка в джоба с акциза и ДДС-то! 54% за държавата е много! Не можело да се свалят повече акцизите, минимума бил това! Ми не може, щото не се наядоха и искат още, затова не може!!!
  • 17 Сатаната

    15 1 Отговор
    Ако ги прибира добре, ама някои прибират от нея, така че не ви е коректно заглавието.
  • 18 Отврат

    8 0 Отговор
    А нйе нека си търпим.... Ширина работа
  • 19 Onq s konq

    7 7 Отговор
    Още може се вдига цената , стачките са малко и платени, до към 5лв/литър овцете ще издържат после ще си купят магарета с каруци, коня е скъпо животно
  • 20 Пешо

    25 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нанко от село Осеня":

    Стига писа глупости! Правителството мълчи за рестриктивната политика за внос на горива, където са го направили неизгодно за да лапа на Боко дружката Валентин Златев. Румъния глобиха тяхния "Лукойл" три милиарда евро, Боковото правителство да сте чували да прави каквото и да било срещу монополистите? Няма и да чуете.

    Коментиран от #30

  • 21 hmhmhm

    12 0 Отговор
    Управляващите ВЪН
  • 22 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    23 0 Отговор
    1 пара за тиквата и 1 пара за златев и после ти обесняват как бенза е скъп щото на борсата цената му скочила муахахахахах
  • 23 Жоже

    9 2 Отговор
    Не, не го взима Държавата тоя 1 лв! Държавата ЩЕ ИМА ДА ВЗИМА едни милиарди ДДС.
  • 24 Нека си признаят

    15 0 Отговор
    А тея пари като ги прибере държавата от там нататък къде се губят по веригата............

    Коментиран от #25

  • 25 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "Нека си признаят":

    Част от тези пари може да ги видиш как ги мяткат под формата на салфетки по чалготеките държавните служители
  • 26 България

    14 0 Отговор
    Е каде са тези пари на ден толкова гориво се продава е каде отиват тези пари държава все няма пари
  • 27 Ицо Багера

    12 1 Отговор
    Така здраво взеха да ни е""ват, че скоро като си отворим устите ще ставаме триоки.
  • 28 Дългия

    11 2 Отговор
    Ба ти медийте знаят,че народа е прост пишат лъжици.Първо печалбата не е 4 ст.а от 15-35 ст,защото обявените цена от търговците на едро е без ДДС.То се приспада при обратната продажба.Да не говорим, че малките плащат допълнително по 3 -4 лв.на км.за доставка.Големите правят много литри и ползват и по големи отстъпката.Бил съм управител 5 години по големите вериги печелят до 200% от магазина и маслата.Проверки идват само планови, когато всичко е корегирано.

    Коментиран от #33

  • 29 Баш тъй

    9 5 Отговор
    Мааа, много от писачите тук са със селско образование!!! Кво ви разбират чутурите от петролен бизнес??? МНОООО сте прости и манипулативни.... бензиностанция НЕ ПЕЧЕЛИ ОТ ГИРИВАТА, А ОТ СТОКАТА ПРЕДЛАГАНА В НЕЯ!!! Литър гориво 2,5 ,а кафенце 3 лв, чипс 3лв, баница 2.5, шоколад 3лв., Хамбургер 5-8лв.....от 20литра гориво бензиностанция печели максимално 1лв. От 1 кафе,шоколад,баница и т.н. 2+лв... надценка в магазина 300+процента..... Щарани и шматки сте, за това и България е на това положение, всеки средно интелигентен човек е избягал от тук или бачка без да се оплаква.... Демокрацията е пагубна за България, само диктатура!!!! Боко тиквата ни продаде за жълти стотинки, а те се жалват от цената на горивата, произведени на путк...та си майчина!!! Толкова сте ограничени и прости,че единствено можете да ревете в Интернет.... Всички в Европа и по света имат гражданска позиция, само българина е овца...всеки се базика с нас. Пука ми на Боко тиквата, за протеста!!! Вий си ревете тук...

    Коментиран от #41

  • 30 Грую

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пешо":

    Приятел, и в Бг тръгнаха да го правят, но, лека му пръст на Ваньо Танов....... похарчи ха го, човека, щото им изкара далаверите на светло
  • 31 фонзи

    7 0 Отговор
    Не са НАЯДОХА де.а тяхната мама ДЕ.А !!!!
  • 32 боцмана

    6 1 Отговор
    Тогава сигурно Марешки не плаща акцизи и данъци. Някой , някъде да чу нещо за спешна среща Златев - Борисов и то премиера е бил привикан на килимчето за съжаление.
  • 33 Димов

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Дългия":

    Щом си бил такъв управител, значи си наясно, че за един месец в България се продават средно около 225 млн литра течно гориво. Около половината от това количество е дизел, около четвърт е бензин и останалата четвърт е LPG. При сегашните цени излиза, че за месец се продават течни горива за над 466 млн лв, а държавата гушва близо едни 252млн лв САМО ОТ АКЦИЗ и само за месец. За една година са малко над 3млрд лв чисти акцизни пари, само от течни горива.
  • 34 Димов

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Нанко от село Осеня":

    Съгласен съм с тези твърдения, но запитваш ли се, защо ЕС налага мин праг на акциз за горивата за държава, която е пазар за Лукойл. Не че и руснаците не ни цакат с цените си.
  • 35 Хасанчо

    8 0 Отговор
    Какво е направила "Държавата " за да ги прибира. Тя ли построи бензиностанцията ,тя ли я зарежда , тя ли плаща заплатите ... разбирам данък някакъв ,но 100 % на цената на горивото ? И само в този бизнес да е ? Защо изведнъж данъка на имот скача двойно .Нима е станал по-нов и красив защото тя е вложила нещо или просто е пораснал двойно ? Алчни мошеници и прозд народ който се реди на опашки за да плаща още от януари . Докато плащате така ще е .
  • 36 Гюро

    3 1 Отговор
    А за безмитната на Турция никой не казва от там губи държавата минават транзит рифовете и не зареждат в бг от там колко губи държавата от акциз и кой печели
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 некойси

    2 0 Отговор
    Ето как се формирали цените на горивата у нас и защо така внезапно поевтиняха.
  • 39 Бай

    4 0 Отговор
    Неее бееее, нееее.....
    На касовата бележка да пише къде отиват парите, които взема "държавата". Ама това на всички бонове, не само от бензиностанциите... въпреки,че всеки разсъждаващ знае къде...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Трудно дишащ в голям град":

    Дишаш трудно заради дизелите. А как да ходиш на работа с градски транспорт, като той едва се влачи с 5 км/час? И когато до индустриална зона, където са 90% от работните места градски транспорт дори с 5 км/час НЯМА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове