Last news in Fakti

30 Април, 2019 19:56 6 151 47

Зам.-директор на ДФ "Земеделие" с оставка заради къща за гости

  • къщи за гости-
  • оставка-
  • дф земеделие

Телефонът на служителката е бил обявен за резервации в сайта на къща за гости в Юндола

Зам.-директор на ДФ "Земеделие" с оставка заради къща за гости - 1
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова, съобщи NOVA ТВ.

Причината е информация, че телефонът на Мизова е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в село Юндола.

От земеделското министерство съобщават, че предстои да бъде извършена проверка. Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета.

Министър Порожанов поиска оставката след разпореждане на премиера Борисов.

Започват проверки на всички къщи на гости, финансирани с европейски пари.

Междувременно излязоха и първите резултати от предприетите проверки на къщите за гости, изградени с евросредства. Проверени са около 100 такива, а наложените санкции са в размер на 10 милиона лева. Според евроразчетите, всеки проект за къща за гости може да се финансира с до 200 хиляди евро. През годините, от примамливата възможност у нас са се възползвали точно 746 проекта. Средно подпомогнати от Европа с по 135 хиляди евро на къща. Интересът обаче е вървял редом със сериозни нарушения, показват данните на ресорното министерство. Сега държавата започва пълна ревизия.

„Всички къщи ще бъдат проверени, дори и да е изтекъл мониторинговия период”, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Още през 2017 година в Разследване на NOVA Марин Николов показа как се източват европари от деца и роднини на шефове в ресорното министерство. От 2013 г. до началото на 2016 г. дъщерята на Христина Стойкова- шеф на областна дирекция "Земеделие" е получила хиляди левове за поддържане на пасища, одобрявани от същото ведомство. Бащата и майката на същата директорка пък печелят еврофинансиране за къщи за гости.

От стенограмата на днешното заседание на кабинета става ясно, че Борисов е наредил, цитирам, "има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага и безкомпромистно. В подобна ситуация вече се намира бившият заместник-министър Александър Манолев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ernesto Guevara

    98 11 Отговор
    Бойко,махай се!Стига си горил бушончета.

    Коментиран от #13

  • 2 Гост

    101 4 Отговор
    А на Порожанов поразиите кога ще бъдат оценени?

    Коментиран от #45

  • 3 Ужас

    71 3 Отговор
    А директора и 240 хрантутници кога ще са с оставки и вън от политиката завинаги?
  • 4 Пешо

    97 2 Отговор
    Време е да се започне разследване срещу прокуратурата за престъпно бездействие и съучастие. Налице е и обосновано предположение за корупция при прокурори.
  • 5 I Bakalov

    75 8 Отговор
    Бандата на Борисов се разпада. Никога в България не е имало толкова крадлива добре организирана машина "за усвояване" като ГЕРБ.Но така или иначе, предстои бандата на Борисов (той се държи точно като главатар на банда) да се разпада отвътре и отвън. А то няма да е трудно и е необратимо. Толкова неграмотници и простаци на власт също никога не е имало, дори при соца
  • 6 коментатор

    72 4 Отговор
    Става все по-неприятно и вече са плашещи размерите на коруцията и далаверите. Направо е невероятно.

    Коментиран от #11

  • 7 А Порожанов

    47 2 Отговор
    Кога?Не беше ли и той навремео „некакъФ” в тоя фонд?
  • 8 Digger

    62 11 Отговор
    Синовете и внуците на комунистите, доносниците на Държавна сигурност, подлогите на Живковата власт - тези ни управляват и грабят сега. Наричаха се БКП, а сега ГЕРБ. Ако някой си мисли, че нещо се е променило за последните 40 години е в дълбока заблуда.
  • 9 Гюнеш от Максуда

    54 2 Отговор
    Абе що Баце реагира се га го фанат ? Иначе се спотайва кат бълха в гащи ? Или си вика - ако мине номера ?
  • 10 Фалшив герой

    47 0 Отговор
    А Порожанов кога !?
  • 11 Истина зла

    49 3 Отговор

    До коментар #6 от "коментатор":

    Тия ще съсипват до последно !!! Това не са хора !!! Нещо друго са !!!
  • 12 Трънчев

    49 1 Отговор
    Оставка = прах в очите. Само я проследете след няколко месеца или година, къде ще я назначат. А и като подаде сама оставка, в биографията й ще изглежда като жертва, а не като уволнение.
  • 13 Реалист

    13 42 Отговор

    До коментар #1 от "Ernesto Guevara":

    Ако не е Баце да ви разчиства курниците още щяхте да се влачите по корем заради станигей, ровч, курни, гергов и т.н. Ама реви си - не ни пречиш! Ние ще разчистим боклуците, ама вие сте партия от червени боклуци...

    Коментиран от #14, #30

  • 14 Багерист

    41 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Свършва ви краденето и затова рИвете така фалцетно
  • 15 Кой

    30 1 Отговор
    носи отговорността за тези масови уродливи и престъпни тенденции в работата на управлението? политиците? МВР?опозицията?
    Правораздаването?Слабия контрол на държавата?Кой ще каже и кой трябва да каже какво става? Нещата отиват много на зле, а изборите въобще не са решение на този проблем. От тях се интересуват само политиците.
  • 16 Чичо Гошо

    37 2 Отговор
    Бойко, ставаш смешен. Какво разпореждаш? Кой е главата? Ти? Тогава кой трябва да дава оставка???? Алоооо!!!!
  • 17 Всички

    32 1 Отговор
    В управлението сте крадци на европари
  • 18 Гост

    35 1 Отговор
    Всички знаеме че 90 процента от така наречените къщи за гости са узаконена кражба.Аз лично имам наблюдение за 3 такива-чиста кражба.Решението е тези отпуснали парите и получили подкупите заедно с фалшивите собственици веднага клиенти на прокуратурата.Конфискация нали има КНОМПИ и виновните в затвора.ОБАЧЕ ПРЕДИ ЦВ.ЦВ. ДА ПОЛУЧИ ПРИСЪДА НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ.Тези получили субсидии по европрограмите са дали половината на тези който са им ги отпуснали.Затова пак ще замажат всичко...
  • 19 чеге

    30 1 Отговор
    Пария ГРОБ и ГЛАВНИЯТ ГРОБАР да престанат да играят този скучен театър.Не разбрахте ли тъпи мутри че никой не само не ви вярва но и вече сте скучни и дори не ви обръщат внимание на семплите ви лъжи и хитрости,играйте си ги между вас и по скоро напускайте защото народа вече не издържа да ви гледа и слуша тъпащините !
  • 20 ДДТТ

    28 1 Отговор
    ГЕРБ видими и очевадни резултати, крадене, корупция, конфликт на интереси и пр. и пр. Навсекъде е така от селският кмет , който си взима заплатката ама работи 300 - 400 дка земя в работното си време или има 100 - 200 крави между другото. Кво става ? А от там нагоре пък още повече вони.
  • 21 незнаеща

    24 1 Отговор
    Уволни ха зам. директорката, която има най - малко вина. Вижте в сайта на ДФ Земеделие коя зам. директорка отговаря за Програма за развитие на селските райони !
  • 22 Разумен

    20 4 Отговор
    Вижте, размерите на злоупотребите са много по големи! Лошото е, че всички партии практикуват този спорт, наречен приватизация на държавата и общините. Трагедията е пълна, както и разпада. ГЕРБ се уляха най много, но и другите по мое скромно мнение са пълни боклуци също...Партиите трябва да спрат да се рекрутират от подмазвачи некадърници, които за нищи не стават, а са с претенции народа да управляват. Този модел на калинките трябва да спре веднъж завинаги.
  • 23 Я ПРОВЕРЕТЕ..

    14 1 Отговор
    Осойца - Софийско също имат къщи за свои гости!
  • 24 Зашо

    24 1 Отговор
    Стига с тези оставки! Защо толкова години прокуратура, съд и следствие бездействат????

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Порожанов за резил

    17 3 Отговор
    Защо не министъра , той е лицето което е подписало тези откраднати милиони ,този наглец министър Порожанов, обича да топи невинни граждани по поръчка на Цветан Цветанов и да ги вкарва в Прокуратурата и съда , оставката на Порожанов е единственото оправдание, преди Борисов да се , откаже от поста си!
  • 27 някой прокурори

    19 1 Отговор

    До коментар #24 от "Зашо":

    В тази държава ,престъпността започва с едно рамо от Прокурора
    по поръчка на един негов приятел, трагедията е нечовешка за
    нормално възпитани хора.
    Колко невинни хора смляха някой прокурори, за да може калинките да крадат не обезпокоявани от никой.
  • 28 гост

    22 2 Отговор
    Европа ни дава пари за развитие на бедните райони.Европа се опитва да създаде някакво начало да бизнес в България.Какво се получава реално? 240 хрантутници си разпределят тези средства за апартаменти ,вили,къщи за гости и сигурно и за скъпи коли. Корупция в цялата държава,само за обикновенния човек е мъка да преживее.Много ми напомня ситуацията до 1989г. Тогава другарите бяха правоимащи и хората работеха за 150-200 лева на месец.30 години по-късно същата ситуация,нищо не се е променило.Пак същите другари ни управляват,ако не те-синивете или внуците,пак същата мизерия.Прав е оня боклук за 80% ,много търпим и много мълчим.Крайно време е да ги изметем.
  • 29 Лошо много лошо

    16 1 Отговор

    До коментар #25 от "патриотъ":

    Какви генерали ??? Смешни мазни чиновничета-послушковци с пагони !!! България няма армия !!! Държава на Порожановци крадливи и смешни генерали с тумбаци !!!
  • 30 Пенсионер 200 лв

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Я си трай в къщата за гости, че и на твоята врата ще почука Ревизоро.
  • 31 ФАЛШИВИ СТЕ

    16 1 Отговор
    Ало Банов ! Ало Ваньо-бог да го прости ! Ало ПОРОЖАНОВ-мошенико !
    Държавата на АЛО-мафията !
  • 32 Пенсионер 200 лв

    17 1 Отговор
    700 по 400000 прави 280000000 лв. Борисов, нали искаше цялата власт, за да огряваш навсякъде? Е, 10 години ги огряваше само твоите приятели-видя се недвусмислено. Махай се, боколук!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мирко

    14 1 Отговор
    Докога бе Бойке Банкянска с тия пожарникарски приоми? Не разбра ли, че все към тебе идва вонята на корупция? Не ти ли омръзна да гасиш огъня с бензин?
  • 37 ???

    10 1 Отговор
    А на Багдатова-Мизова колко ли е Мизата?А на Цветанов,Порожанов и хиляди знайни и незнайни „герои”,защото навремето имаше „Мистър 10%”,но сега явно тези 10% ще ни се видят като джобни?
  • 38 пико

    10 1 Отговор
    Поредната ,пунта мара "на ББ да спаси кожата.Проблема е в него и слугата му Порожанов.Все другите крадът ,а той херувунчи.Порожанов колко време е прикривал тези кражби и за награда издигаго за министър.
  • 39 Голям Слон

    8 2 Отговор
    Преди много години на всички, с които захващахме политически теми разправях, че членството на България в ЕС нищо почти няма да промени. Освен едно - правосъдието и правораздаването! Всичко друго го познах и доста точно предвидих: обичам да разсъждавам логически без предразсъдъци. Както и да е. С това не се справих обаче. Не познах, че Европа нещо ще промени в правосъдната ни система. Не само, че нищо не се промени към добро. Тя просто още повече баталяса от преди. Ако на власт бяха комунистите, със сигурност тук и в Европа щеше да се вдигне олелия. Но на руля са т.нар. "европейски протежета". Те правят така, че България да не бъде приятел с Русия. Те правят така, че всички нейни енергийни проекти да бъдат спиране. Те правят така, че НАТО да има четири бази на територията на България. И си мисля, че всички техни золуми с финансите на клетите европейски са им НАПЪЛНО ПРОСТЕНИ! Всяко нещо има своята цена в крайна сметка.
  • 40 да ве

    5 1 Отговор
    За 90 % от българите е принципа-Все е било да нЕма, ма толкова да нЕма не е било ! Да де но за 10 % от българите важи принципа-Все е било да има, ма толкова да има не е било, и те така !!!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 служител

    6 1 Отговор
    Г-н Порожанов, до 2017г, Вие бяхте Директор на ДФЗ. Какво предприехте във връзка с упражняване на мониторинга на въпросните къщи за селски туризъм?
    Отговор: абсолютно нищо!
    Лицето Порожанов е вредно за българското земеделие, така ли никой не го проумя този факт!
  • 43 гост

    4 1 Отговор
    Онагледява се установеното разбиране, че случайни хора не получават финансиране. Имам познат, който има фотоволтаик изграден според изискванията, инвестирал е много пари и труд, но не получава свързване и договор с ЕРП от години, без обяснение. Аз също бях на път да си поставя ФВ, но след месеци разправии излезе, че ЕРП няма интерес да те присъедини, да си изпълни дори законовите задължения, защото имат вратички да отказват и да третират малките хора като големи инвеститори, което обезсмисля цялата идея. Затова и нормалните хора избягват контакт с държавните органи, нищо добро не идва оттам, само измами и корупция.

    Коментиран от #44

  • 44 Голям Слон

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Радвам се, че разумът надделя и не се захванах и аз с това смътно дело, наречено ВЕИ. И там важи правилото на наши и ваши. Интересното е, че квотата от 16% много бързо се запълни с инсталации на депутати, министри и много приближени към тях бизнесмени. Дребосъците, като нас, кучетата ги яли. Едните редовно си получават парите. За другите среден пръст. Да живее капитализмът и всичко свързано с него.
  • 45 дай боже управници не мутри

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Аз лично съм потърпевш от този мизерник Порожанов, пуснал преписка до прокуратурата ,по поръчка на Цветан Цветанов , който по този начин, елиминира конкуренцията на определени калинки, включени в БАНКА" ГЕРБ".
    Бизнесмени които не са от ГЕРБ , СЕ ПОДЛАГАТ НА ИЗСЕЛВАНЕ И
    И ИЗМИСЛЕНИ ПРИСЪДИ, ТАКА МОЖЕ ДА МАНИПУЛИРАТ ВСИЧКИ.
    Полицията и прокуратурата е 90% контролирана от ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, БОЙКО БОРИСОВ И АХМЕД ДОГАН.
  • 46 вапрос

    1 0 Отговор
    пуружанов кого ще си дадзе оставкато?
    нали ЕС иска 13 милионо точно да времето когато той беше във фондя??
    има и още-коли,бусове, въртолети, самолети ,яхти ,фотоволтаици,вятърки и др!!!
  • 47 abv

    0 0 Отговор
    Този държавен фонд е машина за спонсориране на близки и роднини. Сега няма да е лошо Европа да види как харчим парите на техните данъкоплатци. Все повече се убеждавам ,че в тази държава се краде яко на всички нива и няма сфера където да не се злоупотребява.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове