Last news in Fakti

5 Юни, 2019 16:46 3 002 17

Лазов: Цветан Василев даде 50 000 евро на лобист за гл. прокурор

  • цветан василев-
  • бисер лазов-
  • иван гешев

Гешев прогнозира, че компроматната кампания ще продължи още по-усилено през следващите месеци

Лазов: Цветан Василев даде 50 000 евро на лобист за гл. прокурор - 1
Бисер Лазов Снимка: БГНЕС

Предстоящата битка за поста на Обвинител №1 ще е още по-кална и безкрупулна. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев, който за пореден път заяви, че няма да участва в състезанието.

Гешев изнесе скандални разкрития от днешното заседание на специализирания съд по мегаделото за КТБ, на което той е първият наблюдаващ прокурор в разследването.

"Вътре се чу как политико-икономическата мафия се опитва да си назначи главен прокурор. Как са плащани 50 000 евро във Франция на лобист, за да се избира удобен Обивинител № 1. Всички чуха за какво се плаща. Това е пример как това, което някои наричат мафия, в период, когато прокуратурата беше в някаква летаргия, се опитва да логистира избора на главен прокурор", каза Гешев пред журналисти.

От показанията на основния свидетел по делото станало ясно, че през септември 2013 година банкерът Цветан Василев в присъствието на Димитър Абаджиев (по това време представител на България в проектната компания "Набуко" - б.р.) е платил 50 000 евро на френски лобист за избора на Бойко Найденов за главен прокурор.

Според разказа на Бисер Лазов действието се развила така. Двамата с Цветанов пътували до Париж с частния самолет на банкера. Цветанов му съобщил, че целта на пътуването е "да се помогне на приятел". Носели 50 000 евро, които в стая на ВИП-а на летището си разделили наполовина, за да не са само у един човек при проверките.

В Париж ги чакал автомобил, който ги закарал до бизнес сграда. Там ги посрещнал Димитър Абаджиев (сегашният ни посланик в Саудитска Арабия -б.р.), малко по-късно към тях се присъединил французин - лобист, на когото били дадени парите. Цветан Василев говорил на френски, като обяснил че това е любимият му език.

По време на разговора на няколко пъти било споменато името на Бойко Найденов, който тогава е зам.-главен прокурор и шеф на националното следствие. Припомняме, че след отиването на Борис Велчев в Конституционния съд Найденов временно беше изпълняващ функциите главен прокурор, но кандидатурата му не беше издигната за обвинител номер 1.

След срещата с лобиста Лазов и Василев се отправили към изискан ресторант в Булонския лес. Малко по-късно към тях се присъединил Димитър Абаджиев. Вечерта Лазов и Цветан Василев се върнали в България. По време на полета банкерът разяснил на Лазов как смята да придобие БТК.

"Представям си какво ще се случи сега, когато са засегнати доста сериозни олигархични интереси. Част от тях се укриват в съседни държави, а други са в ареста. Когато са засегнати тези, които гражданите наричат мутри, виждате какво става", обясни Иван Гешев пред медиите.

Той подчерта, че с това, което се е случило тогава, може да се обясни всичко, което се изсипа в следващите години срещу главния прокурор, когато този план не е сработил.

"Тези процеси са започнали и това, което ще се случи сега, ще е по-брутално отколкото това, което описа свидетелят вътре. Ще се купуват магистрати, политици журналисти, информация, пари за очерняне, лобиране и какво ли не", разясни Гешев.

"Виждате, че са засегнати сериозни интереси на олигарсите от прокуратурата. Каква е целта на компроматите аз не мога да кажа, да кажат тези, които ги пускат. А се пускат може би, защото има много хора в ареста, някои хора са в Сърбия и може би искат да се приберат и да си решат репутационните проблеми", обяви Гешев по време на една от почивките.

Гешев прогнозира, че компроматната кампания ще продължи още по-усилено през следващите месеци, защото са засегнати сериозни интереси на олигарси. "Оказва се въздействие върху магистрати като се опитват да ги компрометират, защото явно не са могли да ги купят", каза още зам.-главният прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цъфти

    14 1 Отговор
    Може би съм къорав.не виждам никакви засеггнати интереси.само зле режисирано театро
  • 2 Обикновен човек

    17 1 Отговор
    Главният прокурор е извън закона и в момента гази закона в България както луда крава телето
  • 3 Цуци

    6 1 Отговор
    Хааахаха..а сега де , къде го чукаш ,къде се пука ..ама ние ще вярваме на разследването в САЩ по закона RICO .
  • 4 СоцБоц

    16 2 Отговор
    Споко, Тиквата пак ще си избере беззъб Прокурор да маже след Гробарската шайка!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 извод

    9 0 Отговор
    ами след като не е сработил този план значи, че малко е дал. друг е дал повече и неговият план е сработил.
  • 7 Пешо

    9 0 Отговор
    За Цацаров и Гешев са платени повече от мафията - това е извода! От Главна цацаратура има доста прокурори за затвора.
  • 8 емо73канар

    1 0 Отговор
    Аз сега не разбрах. На няколко пъти в статията се споменава, че тъй нареченият "свидетел" е пътувал с г-н Цветанов. Същият г-н Цветанов имал самолет и 50 хил. евро. Г-жо Ингилизова, Шиши няма да е доволен от статията.
  • 9 Пипи

    2 0 Отговор
    Сигурно много повече е дал, иначе няма друго обяснение защо още не е зад решетките.
  • 10 Нео

    2 1 Отговор
    Василев що гадости извърши, някой някога ще потърси ли сметка за безобразията му?!
  • 11 Стефан

    1 0 Отговор
    Василев е искал да продължи да се разполага с парите от пирамидата КТБ без да му се държи сметка.
  • 12 Христов

    2 0 Отговор
    Ето така щедро е раздавал чуждите пари от банката-пирамида Цецо Василев!
  • 13 Токин

    2 0 Отговор
    Поредните напразно раздадени пари на клиенти на КТБ за нещо, което не е имало отношение към банковата дейност!
  • 14 Дани

    1 0 Отговор
    Абе няма ли да го приберат най-накрая? Докога ще създава проблеми?
  • 15 Макето

    0 0 Отговор
    Василев и използвал крадените пари от вложителите в КТБ, за да плаща рушвети на политици, магистрати и журналисти, за да засили своето влияние и да може да краде необезпокояван!
  • 16 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Това са смешни пари за хора като Васил Цветанов...
  • 17 Дгд

    0 0 Отговор
    С днешна дата... Вече се разбра кой ще бъде награден с поста ГЛаден Прокурор, същият Първи Наблюдаващ Прокурор на стъкменото обвинение за КТБ, и цитирания стъкмен свидетел. Защо по него време Гешев изкарва от съдебната зала показания на свидетел, които не са доказани и ги хвърля на медиите, явно с каква цел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове