ФАКТИ.БГ

Кой осигури забогатяването на Бисер Лазов

Амнезията на Лазов се засилва, спомените му избледняват и той изпада в нервни пристъпи, когато стане дума за фирми и имоти, с които самият той се е сдобил ...след като банката беше фалирана

Публикувана: 10 Март, 2020 08:02
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11963
Кой осигури забогатяването на Бисер Лазов
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 51 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Амнезията, в която изпадна основният свидетел на прокуратурата по делото за "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Бисер Лазов, взе да се задълбочава, а доскорошната му словоохотливост - да се изпарява. Може би причината е, че адвокатите на защитата задават все по-конкретни въпроси, коментира в. „БАНКЕРЪ“.

Интересно обаче е, че конкретиката, с която бившият съратник, съдружник и довереник във фирмите, свързани с Цветан Василев, "съдейства" седем души да попаднат в ареста, сега внезапно изчезна. За разлика от времето на досъдебното производство, когато Лазов взе акъла на прокурорите със свежата си памет и с пунктуалността си и бе произведен в защитен свидетел на обвинението.

Амнезията на Лазов се засилва, спомените му избледняват и той изпада в нервни пристъпи, когато стане дума за фирми и имоти, с които самият той се е сдобил ...след като банката беше фалирана.

След като до 2014 г. Лазов и съратниците му лъскаха килимчето пред кабинета на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, сега те са се превърнали в собственици на сериозна част от активите на вече фалираната банка докато тя е под синдишко владение.

Ако съдим по документите, с които в. „БАНКЕРЪ“ разполага, след като на на 22 април 2015 г. съдът окончателно обяви в несъстоятелност КТБ и посочи за начална дата на неплатежността ѝ датата 20 юни 2014 г., Лазов със завидна скорост започва да придобива купища имоти и акции от фирми с висящи кредити към банката. Това става чрез редица прехвърляния на активите от една в друга компания, докато те стигнат до „точния“ адресат - или самият Лазов, или негови близки, роднини и бизнес партньори.

Всичко това се е случвало тайно и полека пред "широко затворените очи" на квестори, синдици, прокурори, данъчни и... началниците на Фонда за гарантиране на влоговете.

За да изчисти някои неясноти, свързани с

имотната инвазия на Бисер Лазов,

в. „БАНКЕРЪ“ реши да разгледа детайлно част от сделките му. Не по разкази на очевидци, а с помощта на официалните и публично известни документи, вписани по партидите на съответните дружества.

Така например, през август 2016 г. „Интер финанс инвест“ ООД, което е регистрирано с капитал от 3000 лв. и в което Лазов е управител и съдружник заедно с дамата на сърцето си Албена Андреева (също свидетел на прокуратурата), придобива два огромни терена във Велинград. Справка в Имотния регистър показва, че първият е с площ от 90 347 кв. м., а вторият - е 15 442 кв. метра.

Терените стават собственост на "Интер Финанс Инвест" чрез придобит от Лазов дълг на „Пайн Ботаник Рийл Естейд“ АД .в размер на 2.030 млн. лева. Кога, как и срещу каква сума „Интер финанс инвест“ е придобило въпросното вземане от „Пайн Ботаник Рийл Естейд“ АД - така и не става ясно. А никой не пита.

Официалните параметри на тази сделка също са озадачаващи (меко казано). Защото, дори и дългът към банката да е платен в пълния му размер, няма как един квадратен метър в спа столицата на Балканския полуостров да струва 15.53 лева. Особено след уточнението, че не става дума за селски ниви из камъняка. А за имоти, вкарани в регулация с цел „ жилищно строителство, търговия, спа комплекс, рекреация, басейн и атракции“.

Ако съпоставим тази цена с обявите в имотните сайтове, терени от този тип се продават между 70 и 150 евро на квадрат. Ключовият въпрос тук обаче е други тй продължава да си виси със страшна сила: "Как и откъде Лазов намери и извади тези над 2 млн.лв., вместо „Пайн Ботаник Рийл Естейд?“

До затварянето на банката, „Пайн Ботаник Рийл Естейд“ е собственост на две компании - „Дивал 59“ ЕООД (собственост на сръбската фирма „Ботса“) и „Велика турс“ ООД (вече заличена в Търговския регистър). Към датата на нейното затваряне, „Дивал 59“ е притежавала вземане на „ТЦ ИМЕ“ АД в размер на 7.5 млн. лв, но по-късно въпросното вземане е прехвърлено на друга фирма на Лазов - „Аквафинанс“. Това ясно личи от списъка на приетите от синдика вземания на кредиторите на „ТЦ ИМЕ“ от 18 януари 2018 г., където в.т. 15 то е отразено като препродажба на актив.

И така, чрез вземане и даване, два имота и два дълга са "разчистени". Уж...

Друга интересна сделка,

на Лазов е тази, при която той получава два доволно големи имота в курортното селище „Априлци“, Ловешка област. С тях той се сдобива чрез „Иновейшън трейд“ АД, което управлява. От протокол на проведеното на 15 юни 2018 г. Общо събрание на дружеството става ясно, че акциите в него са разпределени поравно между „Интер финанс инвест“ ООД (за което вече стана дума по-горе) и „Стрега“ ЕООД, собственост на вярната му спътница в живота и бизнеса Албена Андреева.

Справка в Имотния регистър показва, че дружеството на тандема Лазов- Андреева е успяло до се докопа до двата имота от длъжника на банката „Интегрирани пътни системи“. Първоначално те са прехвърлени на друг голям КТБ-длъжник - „Инфраструктурна компания“ АД. От там обаче имотите "отлитат" към „Инвест Л“ ЕООД , а накрая финишират в активите на „Иновейшън трейд“.

Става въпрос за 17 промишлени сгради, разположени върху два терена - единият от 8743 кв. м. (в центъра), а вторият - от 19 349 кв. метра.

Ако съдим по „движението“ на собствениците

на тези имоти се оказва, че „Инфраструктурна компания“ е в несъстоятелност от март 2018 година. Имуществото ѝ е под опеката на синдика Светлана Павлова. А от списъка на вземанията, приети по делото за несъстоятелност, става ясно и друго: дълговете на това дружество са повече от сериозни - 63.266 млн. лв. към КТБ и 4.804 млн. лв. към НАП?!

Схемата е прозрачна: преди дружеството длъжник да бъде обявено във фалит и кредиторите му да се легитимират като такива, най-атрактивните му имоти „изтичат“ към фирми на Бисер Лазов.

Едва ли е случайно, че той се е насочил към тези имоти, като се има в предвид, че сградите са описани с предназначение „енергийно производство“ и ако не се подмине фактът, че през 2014 г. бизнесът на това дружество далеч не е бил неблагонадежен. От финансовите му отчети по онова време става ясно, че постъпленията му са били в размер на 84 млн. лева...

Да не говорим, че освен имотите в Априлци, към юни 2014 г. същото това дружество е притежавало и два офиса в столичния квартал „Красно село“. Единият е с площ 114 кв. м, а втория - 64 квадрата. Те също отичат по познатата схема: през „Инвест Л“ (на 20 април 2015-а) към „Иновейшън трейд“ на Лазов (на 1 октомври 2015-а), за да бъдат продадени година по-късно на "трети добросъвестни купувачи".

Любопитно е да се разбере и друго -

как Лазов и половинката му Албена Андреева - след това мащабно пазаруване на имоти - са успели да спастрят достатъчно средства, за да уредят и „личното“ си пространство!

На 30 декември 2015 г. Андреева се сдобива с двуетажна сграда и дворно място от над декар. Бижуто се намира на емблематичната столична улица „Секвоя” № 13 в най-баровския квартал „Бояна“. Купувач на имота е едноличната ѝ фирма „Стрега“.

Ако съдим по данните от Търговския регистър, дружеството е с капитал от 5000 лв. и е било купено от Андреева в края на 2014 година. Към момента на закупуването на имота, то няма публикувани финансови отчети, от които да става ясно с какви средства е осъществена сделката. За сметка на това е известно, че според счетоводния баланс на "Стрега", към 31 декември 2015 г. пасивът на тази фирма е бил в размер на 613 000 лева.

Очевидно 2015 г. е била много ползотворна за Лазов.

На 4 декември 2015 г., отново чрез „Иновейшън трейд“, той придобива и два апартамента с обща площ от 220 кв.метра. Те се намират на ул. „София” № 14, в гр. Банкя. Ако съдим по документите по сделките, и това "придобиване" не е случайно.

През септември 2014 г., един от големите длъжнице на КТБ - фирма "КиК Дизайн" ООД, управлявано от Пламен Кисьов, апортира купища свои имоти (в това число и три апартамента в Банкя) в новосъздаденото "Пи Ейч Ай" АД. През декември същата година, собственици на дружеството стават Слаччо Славов и Николай Кръстев. А през 2017 г. АД-то фалира заради пет банкови кредита, отпуснати в периода 2010-2014 година.

Сумата е умопомрачителна - близо 43 млн. лева!

И то без в сметките да влизат задълженията към НАП, които са около 8.5 млн.лева. С други думи - ако някой смята, че от този длъжник на КТБ някой ще прибере дори стотинка, леко се е объркал.

Сделките на Лазов от онова време са трудно изброими и няма как да се поберат дори на 10 вестникарски страници. Ето защо в следващия брой на в. „БАНКЕР“ продължаваме. С все по-любопитни подробности от битието на основния прокурорски свидетел, който покрай фалита на КТБ някак естествено се прероди от момче за всичко в... крупен собственик. С елегантното покровителството на прокуратурата и без риск, че някой може да направи финансова ревизия на дружествата му или пък да го попита за произхода на средствата, с които е осъществил купищата „придобивания“ през последните години!

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 51 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Банкер
1 Отговор
Схемаджии! Оставени свободно да движат машинациите си.

Оценка:
-2 +57

Орлин
2 Отговор
Никой той самия чесно си ги изкара парите

Оценка:
-3 +19

Диян
3 Отговор
Ще си направя харакири

Оценка:
-1 +15

Ахахах
4 Отговор
Кукловодите започнаха да ни подхвърлят данни за източените от Пеевски пари чрез поствени лица! Тези при просто ще бъдат преместени в джоба ма друг олигарх, който ще се отчита на ББ и на чичовците!

Оценка:
-3 +51

Аахахах
5 Отговор
Марионетката на Пеевски

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +51

Гост
6 Отговор
Майко, майко, леле, каква нещастна държавица сме ние....

Оценка:
-2 +51

BG1000
7 Отговор
Гешев к'во правим?

Оценка:
-3 +58

Битият , бит ...
8 Отговор
Българската Темида освен ,че е с превръзка на очите има и тапи на ушите ! Маха ги от време на време за да чуе това което иска !

Оценка:
-1 +50

Zyggy
9 Отговор
Гешев...къде си завря главата?...Къде остана комсомолският ентусиазъм за борба с корупцията?...Защитен свидетел на Прокуратурата,става мултимилионер за 3-4 години,а ти бориш битовата престъпност в Долно-нанагорнище?...Хайде Каскет...да видим какво ще правиш сега...или пак ще се правим на умрели лисици?

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +70

Усмивката
10 Отговор
Б.Б.....10 г. не са ли малко

Оценка:
-2 +22

Лекар БГ
11 Отговор
КТБ-грабежът на века!Как платихме на Шиши,компания,Бисер Лазов,Цветан Василев и още стотици знайни и незнайни герои на нашето време...Няма такова безобразие,няма такава подигравка с народа на България.Абсолютно перверзна пародия на "правосъдие".

Оценка:
-1 +48

Усмивката
12 Отговор

До коментар #5 от "Аахахах":


Костов е виновен.Путин му е наредил.Радев прегрешил.

Оценка:
-6 +20

бай Коста
13 Отговор
България трябва да построи нов затвор за демократите и политиците на прехода с капацитет най малко за 1000 души ,, един от тези крадци ,нямаме в затвора

Оценка:
-0 +39

Ангел будалата
14 Отговор

До коментар #9 от "Zyggy":


Гешев слуша Бойко , каквото му каже , това изпълнява

Оценка:
-2 +31

По Запознат
15 Отговор
Само от,, Евробилд 2003 " става собственик на 100милиона лв. взел е сградата на пл.,, Гарибалди" която е оценена на 50 мил. лв и още мн. други имоти и капитали.... практически е заграбил инвестициите на КТБ или по конкретно е приватизирал активите финасови и недвижими имоти от КТБ господина!

Оценка:
-3 +34

Питане
16 Отговор
Синдика защо не е взел имотите и капиталите на Лазов които са на обявената в несъстоятелност,, Корпоративна Търговска Банка"?

Коментиран от #19


Оценка:
-7 +26

Перо
17 Отговор
Тоя няма ли кой да го утепа????

Оценка:
-7 +27

Аз съм
18 Отговор
Честно казано по-добре той или някой друг подобен, от колкото онази мижитурка облечена с его без покритие Ц.Василев.

Оценка:
-22 +7

Борис
19 Отговор

До коментар #16 от "Питане":


Не му е това работата на синдика...особенно в началото, когато поеха банката. Нима забравихте какво беше тогава? Колко хора и шмекери като Ахундова висяха постоянно в предаванията на Милен Цветков и онази скучубра Люба Лифтинг. Тогава трябваше бързо да се върнат парите на хората (вложителите), след което да се установи какво е реалното състояние на банката. Всичко това разбира се отнеме старшно много време и усилия...Но вие май забравихте вече колко мъка причини Цветан Василев на всички!?! Пък и хората са си казали "Риба се лови най-добре в мътни води". И вместо журналистите да задават тъпи въпроси или да правят сами някакви изкривени изводи, по-добре задавайте правилните въпроси, като "Защо още не е върнат Цв. Василев?" и "Какво прави още в Сърбия и с какви пари го прави?". Мерси!

Оценка:
-10 +16

Дидо
20 Отговор
Човекът на службите още като студент правеше безмитен внос на алкохол чрез студентски дружества

Оценка:
-0 +12

Лея
21 Отговор
Милият мажоритарен собственик, златният, невероятен"банкер", прекрасните,суперпрофесионалисти защити на Цв.В. :)От статията разбрах само, че Лазов е крал с г*за си,а невероятния "банкер" абсолютно паднал от Марс.

Оценка:
-7 +4

Христов
22 Отговор
Как кой? Нали именно Цецо Василев е назначил Бисер Лазов и му е дал права да се разпорежда като шеф?!? Сега защо се оплаква? Именно Василев създаде и раздаде пари и на Пеевски, така че Цецо Василев е осигурил забогатяването и на Пеевски, и на Лазов!

Оценка:
-5 +4

зара
23 Отговор
крадлив ,НО мноого услежлив лешояд, кой ли ереалният собственик на придобитото имане!!!???

Оценка:
-0 +12

Мишо
24 Отговор
Абсолютни схемаджии са и този, и Цветан Василев, отдавна трябваше да са зад решетките.

Оценка:
-1 +5

Борис
25 Отговор
Няма как да не бъдеш до един финансов фараон като Василев и да останеш на сухо.

Оценка:
-0 +4

Токин
26 Отговор
Време е за доживотен затвор за фараон Цветан Василев!!!

Оценка:
-4 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.