Last news in Fakti

28 Септември, 2020 10:57 2 563 29

АПИ: Трябват 3,5 млрд. лв. за повишаване на пътната безопасност

  • етцп-
  • европейски център за транспортни политики-
  • апи-
  • инфраструктура

На много места пътната маркировка, пътните знаци и мантинелите са на възраст над 20 години и отдавна са загубили способността си да служат за превенция на риска

АПИ: Трябват 3,5 млрд. лв. за повишаване на пътната безопасност - 1
Снимка: БГНЕС

Провокирани от зачестилите пътно-транспортни произшествия, включително на новопостроени или рехабилитирани пътища, експертите на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) заявиха достъп до обществена информация от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Ето какво пишат от ЕЦТП:

В заявлението отправихме 4 въпроса, касаещи средствата, отделени за пътна безопасност през 2018-а, 2019-а и 2020 година.

В отговорите пише, че агенцията няма определен бюджет, насочен единствено и само за мерки за пътна безопасност. Уточнява обаче, че през посочените три години са извършени дейности за повишаване на пътната безопасност на обща стойност 91 726 363 лв. Това включва изпълнени дейности по възстановяване на пътна маркировка и пътни знаци и монтиране на ограничителни системи за пътища (мантинелите). В същото време обаче АПИ ни пише, че по прогнозна оценка индикативната стойност на средствата, необходими за изпълнение на дейности по повишаване на пътната безопасност по цялата републиканска пътна мрежа, възлиза на около 3,5 млрд. лв.

Всичко това потвърждава изводите на ЕЦТП от направените множество целенасочени инспекции по пътна безопасност в цялата страна след тежки ПТП. Сред тях е констатацията, че на много места пътната маркировка, пътните знаци и мантинелите са на възраст над 20 години и отдавна са загубили способността си да служат за превенция на риска. Направихме извод също, че системите и технологиите в сектора, гарантиращи превенция срещу инциденти, са се развили значително и е очевидно, че някои стари системи за обезопасяване са отречени и обявени за опасни.

Смятаме, че липсата на специализиран бюджет за превенция в областта на пътната безопасност е вредна и неефективна, защото така парите за текущ ремонт и поддръжка никога няма да са достатъчно. Като пример за превенция можем да посочим задълбочаващия се ежегодно проблем с растителността край пътищата, която често е предпоставка не само за извършване на нарушения от страна на водачите, но и за възникване на ПТП.

Факт е, че до момента никога държавата ни чрез нито една институция не е отделяла нарочен бюджет за превантивни мерки за пътна безопасност. Затова експертите на ЕЦТП настояват за среща с премиера на Република България, на която да бъдат представени идеите, препоръките и произлизащите от тях искания за отделяне на допълнителни средства в бюджета на АПИ за 2021 г. в размер на минимум 30 мил. лв., насочени само и единствено за превантивни мерки в областта на пътната безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    29 2 Отговор
    БГ и Колумбия, двете кочини с най-скъпа пътна инфраструктура на глава от населението в СВЕТА.
  • 2 zeus

    25 0 Отговор
    Ами нали ТОЛ системата щеше да даде тези пари, ама тя не работи, а каквото влиза като пара е в джобовете на Пр@сето ;)
  • 3 Уди Кълвача

    19 1 Отговор
    Няма проблем кога ги искат?
  • 4 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Кого ще Крадът, когато сме измрели по тия пътища? КРАДИ БЕ!

    Коментиран от #11

  • 5 ОСТАВКА

    19 2 Отговор
    В шкафа на тулупа са, че и отгоре!
  • 6 Админ

    18 1 Отговор
    Да откраднете още 3 млрд а не мерси, по-добре да си седим с тия знаци, мантинели и маркировки, от колкото да пълним гушите на прасчо и тиквончо за поколения напред.
  • 7 Нито лев

    14 2 Отговор
    НЕ ви е нужен!!! Просто е сменете закона за един месец! Без абсолютно никакви ограничения по всички пътища! Пешеходец мерне ли се на платното-газене..велосипедисти тротинеткаджий също....След третия сгазен четвърти няма да има..Просто ще внимават...По умните няма да карат през този период тия "пилотите" и неграмотните с книжки ще се изпотрепят сами.Които оцелеят браво-добри са!
  • 8 Герб = на измама

    19 1 Отговор
    Няма по големи крадци от тези който са на власт последните 11 год. Всичко което са казали или направели е една тотална лъжа. Плащаме най скъпите и некачествени магистрали в цяла Европа, най скъпото електричество, скъпи некачествени храни, високи данъци, тол система която пълни на определени хора джобовете. И не на последно място имаме най глупавите геребески тролове
  • 9 Това не е ли малко?

    12 1 Отговор
    Само три милиарда и полувина,не са ли малко?По добре десет...Боко ще бръкне в бъдещето на България и ще вземе още един заем,то така и така вече сме продадени на Ердо,ами поне да им оправим и пътищата,за да има къде да се движат тировете на империята...
  • 10 Иван

    16 0 Отговор
    Ето малко и за дневните светлини: В реалността светлините през деня не спасяват хора, а убиват:

    В Хърватска от май 2009 година дневните светлини са отменени.
    В Австрия са отменени от януари 2008, поради ръст на инцидентите от 12.2% непосредствено след въвеждането им.
    В Полша след въвеждането им през 2007 инцидентите скочиха с 5.7%.
    В България след 2006 година убитите са 8.7% повече;
    В САЩ от 1997 насам General Motors вграждат дневни светлини в колите си и ръстът е 3.7%.
    В САЩ през 2008 Агенцията по сигурността на трафика (NHTSA) заключи, че "светлините нямат статистически значима полза".
  • 11 Айде бе

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    още от 1944г. "измирате" за"народа" комунисти гнусни,и още не можем да се изчистим от вас!
  • 12 Перо

    9 0 Отговор
    Поредната корупционна схема,да се наливат пари в бездънната каца за теоритични постановки на чиновници,а корупцията за продажба на книжки,да вирее безнаказано и КАТ да не си гледа задълженията и да са на повикване. 90% от ПТП се дължат от неспазването на два знака: стоп,излизане на път с предимство и неправилно движение по пътното платно /засичане/. Другите причини са арогантност или невъзможност да определят нужната дистанция,алкохол и наркотици.
  • 13 456

    12 0 Отговор
    Тези много искат да крадат. За 3 милиарда ще се разрушат калпавите пътища на Бойко, ще се направят нови с маркировка и табели и тн, както и 2,3, 4 класни пътища на страната. АКО НЕ СЕ КРАДЕ.
  • 14 ~еееддд

    8 0 Отговор
    Политическата каса апи трябва да бъде занулена. Единствената полза от нея е само за управляващите я. Констатациите и препоръките и може да ги направи и бай киро, а жена му да прибира мъните, и резултатът ще е мн по добър.
  • 15 АААААА

    8 0 Отговор
    нови 4 милиарда?!е няма лошо а?
    само не разбрахме парите от пътни данъци и винетки/да не говорим всички онези заеми ,къде тиквеника се хвали ,че са за пътища/къде отиват????за здравеопазване ли?
  • 16 АПИ

    9 0 Отговор
    защо плащаме данък МПС, а винетка - за тези пари пътищата ни бяха извънземни. ОСТАВКА ИЗРОДИ ГАДНИ
  • 17 Колчо

    11 0 Отговор
    Какви са тия знаци бе, да не са от злато, или пак някой наш човек ги прави за 1000 лв парчето?
  • 18 Северозапад

    7 0 Отговор
    Нови 3.5 млрд? Я пак? Поне махнете от сайта си хвалбата, че за последните десет години АПИ са получили от европарите над 5.85 млрд евро!
    Въпрос - за какво са похарчени тези пари? Чекмеджето е ясно, а другите?
  • 19 Тея откраднаха повече

    6 0 Отговор
    Отколкото има числа във вселената😂😂😂😂😂
  • 20 chi

    8 0 Отговор
    Трябва ви съд и да върнете награбеното и тогава ще има пари за още много магистрали!
  • 21 мухахахах

    7 0 Отговор
    3.5 милиарда лева ще бъдат добре изчезнати
  • 22 Решение за АПИ

    6 0 Отговор
    Ами извадете онези които откраднахте при строежите на пътищата и готово. Със сигурност са повече! Има решение!
  • 23 За касата

    3 0 Отговор
    Хубава сума за ЧЕКМЕДЖЕТО!
  • 24 ТролГлупавГЕРП

    4 1 Отговор
    От чекмедженцето да се извадят....а чорбаджията на чекмеджето- у зандана!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кой68

    5 0 Отговор
    Не се ли промени "чипа"в главите,никакви млни/млрди няма да помогнат........
  • 27 нико

    2 0 Отговор
    3.5 са много за безопасност. Като се строят пътища се строят и безопасно доколкото разбирам. Така че в парите за километър път влиза и безопасност на пътв. Искат пари за да си ги преберът в джобовете си. Другото което е,че за тези пари спокойно се строят м/у 450-500 км качествена магистрала изпълнена от немски компании.
  • 28 нико

    2 0 Отговор
    3.5 са много за безопасност. Като се строят пътища се строят и безопасно доколкото разбирам. Така че в парите за километър път влиза и безопасност на пътв. Искат пари за да си ги преберът в джобовете си. Другото което е,че за тези пари спокойно се строят м/у 450-500 км качествена магистрала изпълнена от немски компании.
  • 29 Ремонтнаремонта

    3 0 Отговор
    Имаме български фирми, които строят в България и извън България. Погледнете как са направили пътищата тук и как са ги направили там. Изводите мисля всеки може сам да си ги направи за какво иде реч. Пази Боже тия да вземат още 4 милиарда, че те тези милиарди за нищо ги нямат и пак ще се пребиваме по ре-ремонтираните им пътища.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове