Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 15:52 1 978 21

Прокуратурата предлага дела с опростени обвинителни актове (ВИДЕО)

  • опростени обвинителни актове-
  • прокуратура

Българското общество отчита като сериозен проблем на правосъдната ни система – тромавото и бавно наказателно правосъдие у нас

Прокуратурата предлага дела с опростени обвинителни актове (ВИДЕО) - 1

Прокуратурата предлага редица промени в НПК. Целта им е опростяване на наказателния процес. Сред множеството предложените изменения са и тези да има вариант за образуване на дело с внасяне на опростен обвинителен акт. В подкрепа на това се посочи, че има такива примери в редица други европейски страни.

Заместник-главният прокурор при Върховна касационна прокуратура Красимира Филипова и говорителят на главния прокурор Сийка Милева представиха експертни предложения във връзка с промени в Наказателно процесуалния кодекс (НПК) за подобряването на ефективността на наказателния процес.

Редица социологически проучвания показват, че българското общество отчита като сериозен проблем на правосъдната ни система – тромавото и бавно наказателно правосъдие у нас. „Множество доклади на различни европейски институции констатират липсата на ефективност по наказателни дела, свързани с корупция по високите етажи на властта, организираната престъпност и по дела с „висок обществен интерес“. Всички ние като общество сме ставали свидетели как години наред дела, които са предизвикали остра гражданска реакция и засилен медиен интерес, биват забавяни от тежкия процесуален формализъм на българския наказателен процес“, каза пред журналисти Сийка Милева.

Говорителят на главния прокурор припомни, че още през месец юни по време на представянето в Народното събрание на Годишния доклад на Прокуратурата за 2019 година, главният прокурор на Република България Иван Гешев обяви, че Прокуратурата ще представи експертни предложения за ускоряване на наказателния процес чрез законодателни изменения.

„В тази връзка със заповед на главния прокурор бе създадена работна група от прокурори при Върховна касационна прокуратура, Военно-апелативна прокуратура и Апелативна прокуратура – София, със задачи проучване и анализиране на актуалните проблеми през последните три години в прокурорската практика по приложението на НПК. Резултатите бяха обобщени в доклад до главния прокурор, съдържащ редица констатации и предложения за промяна на НПК“, поясни прокурор Милева. В Експертния съвет участие взеха едни от най-изтъкнатите представители на академичните среди в областта на материалното и процесуалното право. На участниците бе възложено изготвянето на становища по доклада.

Прокуратурата поиска сравнително-правен анализ на процесуалното законодателство в България, Франция, Германия и Италия, който бе изготвен от експерт с богат международен опит в приложно-правните изследвания.

Експертните предложенията са съобразени с основните констатации и препоръки на Независимия анализ на европейските прокурори от месец декември 2016 г., както и с ежегодните доклади на Европейската комисията по Механизма за сътрудничество и проверка. Същите са в унисон и с констатациите в Доклада на Комисията по новия европейски механизъм за върховенството на закона от 30.09.2020г.

„Главният прокурор сезира с експертните предложения представителите на изпълнителната и законодателната власт – в лицето на Министерския съвет, Министерство на правосъдието и Народното събрание, от чиято воля зависи обсъждането и приемането им по надлежния ред“, каза още прокурор Милева.

В основата на експертното предложение са намаляването на формализма в българския наказателен процес, разширяването на компетентността на военните съдилища и прокуратури, и използването на наличния ресурс на следователите.

„Многократно в ежедневната си работа, ние, прокурорите, сме определяли изискванията на НПК за форма и съдържание за прекалено завишени, както и стандарта на доказване у нас за ненужно висок. Поради това предложените от нас изменения, в случай че бъдат възприети, ще бъдат крачка напред към преодоляване на формализма и осигуряване на подходящия стандарт в съответствие с Конвенцията“, заяви заместник-главният прокурор при ВКП Красимира Филипова. Тя даде пример с формално нарушение при събирането на доказателствата, което довежда до изключването им при решаването на дело, без да се държи сметка за значението или важността им.

„Това значително усложнява доказването и често пъти води до невъзможност за постигане на осъдителни присъди, въпреки яснотата за престъплението и извършителя му. Така е, защото в повечето случаи доказателствата не могат да бъдат събрани повторно. В тази връзка предлагаме годността на доказателствата да се преценява във всеки конкретен случай като не се допускат доказателства, само когато са събрани при съществени нарушения на правилата или са налице съмнения в достоверността им“, допълни Филипова.

Според българския стандарт, за да се повдигне обвинение пред съда, е необходимо прокурорът да е убеден, че са събрани всички необходими доказателства за разкриване на обективната истина, което означава изключително висока степен на сигурност. Докато в останалите държави – членки на ЕС, никъде не се изисква такава категорична увереност. Сравнително – правният анализ илюстрира това. Заместник-главният прокурор при ВКП поясни, че във Франция, за да се повдигне обвинение, се изисква наличие на сериозни или съгласувани доказателства срещу лицето. В Германия се изисква само подозрение, но не и пълна доказаност. В Италия дори няма конкретна разпоредба в този смисъл в процесуалния им кодекс, а прокурорът действа автоматично, със задължение на повдигане на обвинение при наличието на доказателства.

„С предвидените предложения ще се промени изискването за убеденост и ще се премине към по – ниска степен на сигурност. Това значително ще облекчи процеса и ще се утвърди наистина централното място на съдебната фаза“, каза още прокурор Филипова.

Тя обясни, че в България сложността на обвинителните актове, които са с ненужна детайлност, описателност, повтаряемост, понякога стигат до стотици страници, но такива са изискванията към настоящия момент. В противен случай се стига до връщане на делата обратно на прокуратурата с твърдения за процесуални нарушения.

„Сами разбирате, че при това положение процесът се развива тромаво и ние изпитваме затруднения при описването на детайлите, които не са необходими никому. В крайна сметка обвинителните актове трябва да бъдат по-опростени и в тях да се съдържат само данни за самоличността на обвиняемия, за времето и мястото на извършеното престъпление и правната му квалификация, без анализ на доказателствата и допълнителна аргументация. Международният стандарт изисква обвиняемото лице да бъде информирано в подробности само за характера и причините за обвинението срещу него“, каза пред журналисти заместник-главния прокурор. Тя отново даде пример с Франция, където не във всички случаи се изисква изобщо изготвяне на обвинителен акт, за да се постави началото на съдебно производство, а само при тежките престъпления, като в него се включва само представяне на фактите и правната им квалификация, както и естествено самоличността на обвиняемия. Практиката в Германия също била подобна - значително опростени обвинителните актове, в които няма изискване за посочване на начина на извършване на престъплението, а само за времето и мястото, за разлика от българския НПК.

„В италианския НПК няма изрични изисквания за съдържанието на обвинителния акт, а само за изясняване в ясна и точна форма на факта на извършване на деянието. Другото, което сме предвидили, е подобрения в института на очевидната фактическа грешка в обвинителния акт, като се даде възможност за отстраняване на такива грешки в самото разпоредително заседание, без допълнителна писмена процедура“, завърши прокурор Филипова.

Говорителят на главният прокурор напомни, че през месец май тази година, предвид тревожния ръст на пътно – транспортните произшествия след употреба на алкохол и наркотици, главният прокурор сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпленията по транспорта. „С него предложихме налагането на по-строги наказания за всеки, който си е позволил да управлява МПС след употребата на алкохол или наркотици и отнемане на превозното средство в полза на държавата, независимо от собствеността му“, каза още прокурор Милева.

Сийка Милева заяви, че до момента няма политически отзвук, въпреки нарастващия брой на жертвите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия, след употреба на алкохол и наркотични вещества.

„Надяваме се, че този път усилията ни ще бъдат оценени и ще спомогнат за преодоляване на съществуващите трудности, в името на ефективно, бързо и качествено правосъдие“, коментира пред журналисти говорителят на главния прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    21 1 Отговор
    Неудобните ще получават директно призовка за затвора/концлагера.
  • 2 КОНТРАТА

    22 1 Отговор
    Направо ако искат да отменят съда прокурорите ще съдят що ще си играят на съд??
  • 3 Behemoth

    22 0 Отговор
    Аз предлагам прокуратурата да издава присъди ...докога ще се занимаваме със съд и адвокати ....даже може направо милиционерите да преценяват на място въпроса за живота и смъртта!
  • 4 КАСКЕТ

    16 2 Отговор
    ПРОСТИ ПРОКУРОРИ, ПРОСТИ ОБВИНИТЕЛНИ АКТОВЕ
  • 5 По житейските

    9 1 Отговор
    Сентенции на Баце се налага извода,че Каскета води един безкрайно лесен живот,защото е безкрайно ....
  • 6 Българка

    13 0 Отговор
    А не може ли неудобните- направо без обвинителен акт и без съд-да ги вкарват в затвора.Пркуратурата с Главния каскет съвсем се самозабрави.
    На 16.10.2020 всички на протеста- да си овоюваме от мафията държавата, за да има правосъдие!
  • 7 минчо

    5 1 Отговор
    ГЪРЦИЯ Е МНОГО ПО РАЗВИТА ОТ БЪЛГАРИЯ.ЕЕЕ В ГЪРЦИЯ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР Е 25 ГОДИНИ.А В БЪЛГАРИЯ Е НОКАТО УМРЕ ЧОВЕКА.ШВЕЦИЯ Е ПО РАЗВИТА ОТ БЪРГАРИЯ .ЕЕЕ В ШВЕЦИЯ Е 21 ГОД. АААА В НОРВЕГИЯ Е 21 ГОД.ЗА ГОВА В БЪЛГАРИЯ ПРИСЪДИТЕ СА ДОСТА ТЕЖКИ.ИЗБРОЕНИТЕ ДЪРЖАВИ СА С ПОДОБНО НА БРОЙ НАСЕЛЕНИЕ КАКТО И ЕТНОСИ
  • 8 раз

    6 2 Отговор
    Алооу,прокурорките,вижте как е в САЩ,дами! Наказанията са с натрупване. За това,за това и онова,дето си извършил престъпвайки закона ти се полагат 147 години затвор. Троп с чука и айде,бегай!,Следващия.... И те така. Иначе ще си я карате на условни и на глоби,които няма да вземете.

    Коментиран от #10

  • 9 Тимотей

    7 0 Отговор
    ОПРОСТАЧВАНЕТО ЯВНО Е ПЪЛНО. ДА ЗАТВАРЯТ КОЙТО ТРЯБВА БЕЗ ОБВ. АКТ. ТЕ И БЕЗ ТОВА НЕ ОТГОВАРЯТ ЗА НИЩО.
    ЗАТОВА7
    ВЪВЕЖДАНЕ НА ПЪЛНА ОТГОВОРНОСТ - НАКАЗАТЕЛНА И ИМУЩЕСТВЕНА ЗА ВСИЧКИ МАГИСТРАТИ ...
  • 10 минчо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "раз":

    САМО ДА ТЕ ПИТАМ ДО КОЙ КЛАС СИ УЧИЛ? НА БЪЛГАРИЯ НЕ И ОТГОВАРЯ ТОВА ГЛЕДАЙ ГЪРЦИЯ ШВЕЦИЯ НОРВЕГИЯ БЕЛГИЯ.САЩ Е МУЛТИНАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА.340 МИЛИОНА ЧОВЕКА ТАМ МОЖЕ ПОДОБНО ЗАКОНАДАТЕЛСТВО.ААА В КИТИЙ ГИ УБИВАТ НА СТАДИОНА.ААА В ИНДИЯ НА УЛИЦАТА.
  • 11 Гост

    5 0 Отговор
    Цялата прокуратура е пълна само с ПКПта и, разбира се, бандити и разбойници
  • 12 безпартиен

    5 1 Отговор
    Най-добрия адвокат е прокурорът!Колко дела с известен извършител са прекратени поради изтичане на давностен срок???Колко от прокурорите са наказани и с какви наказания за такива дела?Търси се журналист за да попита!!Политиците не искат!

    Коментиран от #19

  • 13 Миро

    4 0 Отговор
    На простите да им опростим
    работата с опростени неща!
    Некадърници и престъпници!
    Като им се опрости работата то трябва да им намалят и заплатите които са скандално високи.
  • 14 Суверенът

    1 0 Отговор
    Г-н Главен Прокурор, Моля Прокуратурата да се самосезира:
    В Чужбина всички Дипломатически или консулски БГ представителства заставят организациите на емигрантите в Чужбина да се водят предизборни, политически кампании в тях на Управляващата партия, както и да предоставят различна информация!
    Както знаем, в Избирателните списъци има над 800 000 “мъртви души”, които по избори оживяват, а това са основно българите в Чужбина, с брой: над 2,5 милиона души. Повечето от тези хора се водят, че живеят в БГ, и когато се затрудни гласуването им в Чужбина, много лесно може да се манипулират изборните резултати в БГ, особено когато “гласувалите” не проверяват, дали е гласувано от тяхно име, и при 35% избирателна активност, всичко изглежда изключително просто за Борисов, Пеевски, Доган и т.н....
  • 15 Суверенът

    1 0 Отговор
    Aкo нe хoдят пo cвиркaтa нa Г.E.Р.Б. им oрязвaт държaвнoтo финaнcирaнe oт Бългaрия, към Чужбинa, a Eлeктрoннo глacувaнe, дoри нe ce прeдлaгa, въпрeки, чe имa тoлкoвa ниcкa избирaтeлнa aктивнocт в БГ, и ce oтдeлят oгрoмни eврoпeйcки cрeдcтвa зa цифрoвизaциятa нa прaвитeлcтвaтa и cъoтвeтнo тяхнaтa дигитaлнa, дeмoкрaтичнa нeзaвиcимocт и лeгитимнocт, при циврoвизaция нa избoрнитe рeзултaти..., и улecнявaнe нa вoтa oт Чужбинa, кaктo и нeгoвoтo прocлeдявaнe, нa нивo eлeктoрaлнa eдиницa, личнo...
    Cиcтeмaтa пoдлeжи нa мeждунaрoдeн, нeзaвиcим oдит при дигитaлизирaнeтo й, и кoгaтo Cувeрeнът мoжe дa прoвeри кaк e глacувaл, зaщoтo имa уникaлe, пeрcoнaлeн кoд, нямa кaк пoвeчe дa ce мaнипулирaт избoри - цeлият aнaлиз зa 7 милиoннa държaвa, щe oтнeмe нa eдин чoвeк, eдин дeн, a нa цялa мeждунaрoднa oргaнизaция 1 ceдмицa, c вcички избирaтeлни cпиcъци и c лoкaлнитe нocитeли пo рaзличнитe aдминиcтрaтивни цeнтрoвe.
    Цифрoвизaциятa нe e пaнaцeя, нo ви прaви Кoчинaтa прoзрaчнa, oт вcички ъгли, ocoбeнo зa нaй-пoтърпeвшитe: Eмигрaнтитe в Чужбинa, кoитo ca пoвeчe oт глacувaлитe в БГ!!!:)
  • 16 развеселен

    2 0 Отговор
    Предлагам да се налага наказание по вътрешно убеждение единствено на главния прокурор. Също и да се върне смъртната присъда. Всъщност най-добре е да се издаде смъртна присъда на всеки български гражданин, а главния прокурор да помилва когото прецени по вътрешно убеждение, в зависимост от това как му мие краката. Това е начина да станем достойна държава!
  • 17 3585

    0 0 Отговор
    Напишете готови формуляри с присъди- от 3 до 10 год. И без това масовите присъди в Бг са затвор от 3 до 8 год., оставете само свободно място за името на човека и раздавайте готовите формуляри с готова присъда на всеки, когото нарочите. Няма нужда от дела, съд, съдия, адвокат... Направо прокурорът да раздава присъдите, без да събират доказателства. Така е било в СССР до 1950 год. , натам върви и Бг.
  • 18 3585

    2 0 Отговор
    Нямате нито едно повдигнато обвинение за тежка корупция към нито един властимащ. Обаче законът ви пречи. Колкото и да променяте законите, пак няма да осъдите нито един от управляващите.
    Промените ще се отнасят само за простолюдието. Жална ни майка!
  • 19 3585

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "безпартиен":

    Ти имаш ли представа колко са дълги тия давностни срокове- по 15- 20 год и повече. За най- дребни суми хора се вкарват в затвора. Или се подлагат на тормоз по време на давностния срок. Теб тормозили ли са те в продължение на 10-15 год. или ти си от тия, които каквото и да се случи, никой няма да им потърси отговорност за нищо? Май си от богопомазаните?
  • 20 Юриста Гешев

    1 0 Отговор
    Искаме да опростим и сложната, трудоемка процедура по събиране на доказателства. Предлагаме промяна в закона която да ни позволи да изтръгваме самопризнания с бой в мазето на милицията и обвинителния акт да се базира на тези самопризнания.
  • 21 Пешо

    0 0 Отговор
    "Първата работа на диктатора е да опрости понятията."

    Ерих-Мария Ремарк, "Сенки в рая", 1971
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове