2 60016

ДЕН за Бюджет 2021: Пир по време на чума

 • ден-
 • бюджет 2021

Нецелесъобразно изливане на огромни по размер средства в нереформирани сектори, без наличие на достатъчно приходи в бюджета за тях и финансирани с дългове, напомня на икономическата политика на правителството на Жан Виденов през 1996 г.

ДЕН за Бюджет 2021: Пир по време на чума - 1
Снимка: БГНЕС

За общо над 10 години управление, от ПП ГЕРБ неизменно водеха бюджетна и социална политика на „постни пици”, на изкуствени бюджетни излишъци, на замразяване за дълги периоди на повечето социални и пенсионни плащания. Това смятат от ПП ДЕН по повод Бюджет 2021. Ето какъв е техния анализ:

Ненадейно, точно в последната година на настоящия им мандат, по време на безпрецедентна здравна и икономическа криза и спад на бюджетните приходи, управляващите решиха, че е подходящ момент, да развържат щедро „кесията”. Започнаха ден след ден, без принципна, икономическа и финансова логика, да „раздават” един „дъжд” от парични средства, но само за определени структурни и социални групи от обществото. С тази неочаквана и непланирана „щедрост”, възниква сериозна опасност, да се поставят под сериозен риск, държавния бюджет, фискалните и ERM-2 правила и критерии.

Заплашва се мотивацията за осигуряване и справедливото определяне на пенсиите, с което възниква опасност за целия пенсионен модел, в който управляващите вече причиниха предостатъчно проблеми и дефицити. Противопоставят се изкуствено различни отрасли на икономиката, както и отделни слоеве, групи от обществото и отделните единици в самите тях. Защо управляващите не бяха поне отчасти толкова щедри през нито една от над 10г. управление, в които имаше поредни години на местен и цялостен световен икономически подем и значително преизпълнение на приходната част на бюджета със значителни излишъци в края на годината?

Защо тогава тези средства, вместо за справедливи пенсии и надграждане на здравната система, бяха целенасочено изсипвани и прахосвани с загуби от милиарди в дупки без дъно, скрити партийни и олигархични каси и бомби със закъснител като: КТБ; АЕЦ Белене; различните мутации на Южен поток, Марица-изток 2, ББР-ПИБ и редица схеми по еврофондове. В някои от тези „бездънни ями”, дори в тази и следващата кризисни година, ще продължават да се наливат нови милиарди, вместо да послужат за финансов, здравен и пенсионен буфер по време на криза, спад на икономиката и приходите в бюджета? В момента на неговото планиране и приемане за 2021г., здравната и икономическата кризи са без ясен край, дълбочина и продължителност, която непредпазливост е безотговорна.

Съгласни сме, че като цялост пенсиите, както и заплатите на голяма част от служителите в публичния сектор, са традиционно ниски и несправедливи, но в случая, това „изливане” на средства към тях се прави безпринципно, „на калпак”, в изцяло деформирани системи и без оглед на приноса и полагания труд.

Смесват се по недопустим начин, пенсионни със социални плащания и политики. Ако всичко това се случи, преди да се извършат нужните реформи в тези структури и системи, ще се постигне еднократен, несправедлив и много краткосрочен ефект, с опасност тези системите и бюджетът като цяло да се сринат още в първото полугодие на 2021 г. Но нали дотогава изборите вече ще са минали и на хората с тези подхвърлени подаяния ще се разчита, да са благословили и подкрепили във вота си „даващият бащица”, който вместо истински поминък и доходи, им е подхвърлил подсладено, бързо свършващо бонбонче.

С оглед взривоопасното развитие на здравния проблем с COVID-19, бързото блокиране на цели държави и нови повсеместни карантинни мерки, може да се окаже, че правителствената политика на свръхразходи, чрез теглене на заеми е предизборен „Пир по време на чума” и когато уязвимите групи от обществото, наистина ще имат нужда от подпомагане, средства и резерви в бюджета може да няма, а вземането на нови заеми ще тежи и ще струва вече много по-скъпо на бъдещите поколения. Подобно поведение и управление на бюджета и финансите на държавно ниво е недопустимо и безотговорно.

Дори и наложителните за приемане икономически мерки, отново идват с голямо закъснение, без диалог и консенсус в обществото, с постоянни корекции и на парче. По този начин, те няма да дадат необходимия резултат в макроикономически план, трудно ще запазят и още по-малко стимулират бизнеса и инвестициите, а оттам няма да увеличат дългосрочно доходите на работещите и предприемачите, което ще доведе до спад в БВП и приходите от данъци и осигуровки в бюджета. С популистките и чисто социалистически социални мерки на правителството, издръжката за живот на домакинствата няма да бъде увеличена дългосрочно, а след 6-9 месеца, когато свърши дълговия ресурс за това безпринципно разхищение, всичко ще поеме рязко надолу. Предлаганите мерки, на принципа на подаянията, за пореден път ще облагодетелстват основно целевия електорат на управляващите. За дребния, средния бизнес, самонаетите и средната класа граждани, държавата ще продължи да действа като „мащеха”, да смуче доходите им като кърлеж, при липса на социална справедливост, а насреща при проблеми, да им предлага единствено неработещи и ненужни кредитни механизми. Безработните лица, трайно неработещите, или тези в майчинство, също са лишени от достъп до правителствените мерки или остават със замразени социални плащания.

Безпринципното и нецелесъобразно изливане на огромни по размер средства в нереформирани сектори, без наличие на достатъчно приходи в бюджета за тях и финансирани с дългове, напомня на икономическата политика на правителството на Жан Виденов през 1996 г. Всички знаем, как завърши тя и неговото управление през зимата на 1997-ма. Дано не се повторят нещата отново, защото ще е жалко за българската икономика и бюджет, но най-вече за българските граждани, ако се наложи отново да го преживеят.

Управляващата коалиция, налагаща тези политики и действаща като безотговорни популисти и левичари, ще трябва да понесе цялата отговорност и изчезне безславно от политическия небосклон.

От Гражданско сдружение ДЕН, призоваваме за диалог и обществен консенсус за приемане на цялостна бюджетна и социална програма с антикризисни мерки и за следкризисно възстановяване на българската икономика и пенсионна система, като на първо време и поради неотложност, бъдат приети следните политики и мерки:

• Преизчисляване, предшествано от осъвременяване към 2019г., на всички пенсии. Подобно не е извършвано от 2008г. и ще даде справедливи-съвременни пенсии на по-отдавна пенсиониралите се, като запази пенсионния модел, спрямо приноса на всеки един пенсионер към системата, вместо налагане на административни минимуми, фиксирани добавки и създаване на еднакво бедно мнозинство от пенсионери с различен принос към системата. Това ще запази мотивацията на сега работещите, да се осигуряват на реалните им доходи. Социално слабите пенсионери, да бъдат подпомагани чрез системата за социално подпомагане, а не от пенсионната;

• Да не се създава изкуствен конфликт между осигуряването за пенсия към ДОО/НОИ и това в частните ФДПО, което като логика и като наименование е упоменато за „допълнително”, а не изцяло заместващо. Спешна промяна в размера на редуциране на пенсията от ДОО/НОИ за сметка на тази от ДЗПО за първите пенсионери в УПФ и бързо уреждане на фазата на изплащане на пенсии от тези фондове;

• Увеличаване на размера на обезщетението през втората година от майчинството, от замразения с години размер от 380 лв, до този на минималната работна заплата за страната, с цел стимулиране на раждаемостта и издръжката на живот на семействата с новородени деца в този кризисен период;

• Облекчения и реално подпомагане на бизнеси, държавни и общински структури и самонаети, в които действително има значителна или пълна загуба на доходи и риск от фалити.

• Подпомагане на служителите на компании с намалена заетост и доходи, трайно безработните, младите хора, сега излизащи на пазара на труда или с малък стаж, които са най-силно уязвими и в риск да останат дълго време без заетост и доходи;

• Намаляване на ДДС на 18%, като за хранителните стоки от първа необходимост, учебниците и лекарствата, да е 9%, а за медикаментите, стоките и апаратурата свързани с борбата с COVID-19, да са с нулева ставка;

• Увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 200 хил. лв.;

• Замразяване на всички неефективни и в интерес на чужди държави или местни олигарси енергийни проекти и производства, както и прекратяване на създаването на държавни инфраструктурни и търговски монополи, които ще погълнат нови милиарди само в следващата кризисна година;

• Изготвяне, чрез широко обсъждане и консенсус, на всеобхватна програма за следкризисни мерки за икономиката, социалната сфера и здравеопазването, както и за най-пострадалите сектори.

• Осъществяване на първа стъпка на финансова децентрализация, чрез преотстъпване на 20% от Данъка върху доходите на физическите лица, работещи в рамките на територията на общината, директно в местния бюджет.

• Промени в конституцията на Република България за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление:

– с пряк избор на регионален управител и регионални съвети, които изработват нормативни актове и осъществяват управление в рамките на територията;
– формират собствен бюджет;
– формират данъчна и инвестиционна политика в региона;

• Смела регионална политика за бързо преодоляване на огромните междурегионални различия в качеството на живот;

• Прекратяване порочната бюджетната политика на скрито преразпределяне на приходите от един вид данъчни или осигурителни постъпления и пренасочването им в съвсем други разходни пера, както и създаването и изразходването на изкуствени излишъци в последните месеци на годината без планиране и контрол и санкция от народното събрание;


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 14 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Отровното трио

  16 4 Отговор
  Правителството да спре да раздава НАШИТЕ пари на народа!

  Коментиран от #12

 • 2 БАЙ Х@Й

  17 2 Отговор
  СЛЕД НЕГО- ПОТОП!

  Коментиран от #11

 • 3 Сливи за смет

  13 2 Отговор
  То кражбите, преразпределяне на средства и др. подобни не са спрели от 30 години.
 • 4 БАЙ Х@Й

  13 3 Отговор
  #ТОЙ докара външния и вътрешния дълг до половината от БВП на страната ни ! При БВП в страна без икономика!

 • 5 КОТарАК

  15 2 Отговор
  Жан се опита да спаси БГ-разказаха му играта/ а че тиквите уравляват с заеми го пиша от месеци , явно сега е дошъл момента да се осмисли
 • 6 любопитно

  10 1 Отговор
  Как от толкова 'постни пици', се натрупаха толкова 'мазнинки'?
 • 7 Интересно

  18 2 Отговор
  Какво сте очаквали от такива управляващи. Мутрите не мислят за утре и могат само да рушат, а не да създават.

  Коментиран от #15

 • 8 Българка

  11 1 Отговор
  ГРОБАРСКИЯТ БЮДЖЕТ 2021 Е АНТИБЪЛГАРСКИ И ПРЕСТЪПЕН
  НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРИЕМАН
  ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ГЕШЕВ И ГУМЕНИЯ ИМ ПЕЧАТ НС!!!
 • 9 црррр

  2 4 Отговор
  След появяването на НОЩ се появи и ПП ДЕН . Слънце май ще изгрява над тая нещастна и ограбена страна. "Пожывем,увидим!"- така са казали древните североизточни славяни.
 • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  12 1 Отговор
  герб ще ни погуби
 • 11 Българка

  12 2 Отговор

  До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

  ПО-ЛОШО, ЩОТО И ВОДА В ЯЗОВИРИТЕ НЯМА

  Коментиран от #14

 • 12 Грую

  10 1 Отговор

  До коментар #1 от "Отровното трио":

  Те тези пари не са наши! Чужди са, но после трябва ние да ги връщаме. За едно обаче съм съгласен. Кредит се взима с цел инвестиция, а когато взимаш кредит за плюскаш това е разсипия и прахосничество, за което става въпрос в случая с бюджета!
 • 13 Явката

  1 5 Отговор
  Тези пък от ДЕН откъде се появиха??? Поредната партийка, ккоято се реди за субсидия....
 • 14 БАЙ Х@Й

  2 0 Отговор

  До коментар #11 от "Българка":

  Да, тя работата съвсем се утече!

 • 15 прав си

  7 1 Отговор

  До коментар #7 от "Интересно":

  Спомням си как мутрите хвърляха ''немъчени'' пари в чалготеките. Съвсем като сегашната.
 • 16 Анонимен

  2 7 Отговор
  Още едни псевдополитици, борещи се за "благото" или по-точно вниманието на обществото. Айде марш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове