Last news in Fakti

4 Януари, 2021 16:55 3 045 36

Христо Иванов: Искаме независим одит на машините за гласуване (ВИДЕО)

  • машини за гласуване-
  • христо иванов-
  • цик-
  • демократична българия

Той настоява ЦИК да осигури прозрачност на всички параметри и условия по договора

Христо Иванов: Искаме независим одит на машините за гласуване (ВИДЕО) - 1

Внесохме в ЦИК писмо, с което искаме независим одит на машините за гласуване. Това каза лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов.

Той настоява ЦИК да осигури прозрачност на всички параметри и условия по договора за доставка на машини. Според него в момента този договор е абсолютно непрозрачен.

"Не можем да кажем, че самата поръчка е пример за начин на провеждане на поръчката и на резултата. Не знаем ключови параметри, при които ще се изпълни тази поръчка", каза още Иванов.

Надежда Йорданова от правния екип на “Да, България” посочи, че условията, при които е обявена обществената поръчка за доставка на машините позволява на участниците в максимална степен да се възползват от възможността да обявят за търговска тайна обстоятелства по процедурата и така те да не станат обществено известни.

“Абсурдно се получава, че например междинните срокове за доставка на машините остават покрити от търговска тайна, заявена от участниците. Други много важни елементи, които гарантират защита на вота при използването на тези машини също остават покрити от търговска тайна, необосновано защо, при положение, че те трябва да са общодостъпни”, коментира Йорданова. Сред обстоятелствата, за които “Демократична България” настоява да бъдат оповестени, тъй като са от висок обществен интерес, са сроковете на доставка на машините, провеждането на обучения, наличният брой техници, използваната операционна система и др.

Формацията настоява да бъде предвиден ред за предоставяне на достъп на наблюдатели, застъпници и политически представители до данните на преносимите памети (флашки) от машините, след като те бъдат обработени в районните избирателни комисии (РИК). Целта е да може да се провери съдържанието, включително и дали данните от флашките отговарят на предадените от секционните комисии протоколи. В писмото до ЦИК се предлага и да се осигури одит на машините за вота от независими експерти.

“Искаме това да стане навреме, а не твърде късно преди изборите”, заяви IТ предприемачът и експерт по електронно управление и киберсигурност Божидар Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    11 5 Отговор
    А народа иска тест за накомания на властта и депутатите...
  • 2 Ставри

    25 9 Отговор
    Одит на шкаф лилав
  • 3 ТаУмВзе

    16 31 Отговор
    Бившият герберастки плъх пак лае луната седнал. Хайде Одит ти от къде имаш кинтаж бе смешник.

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Некой си

    19 10 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    А ти, кой си, че се обаждаш !?!
  • 5 Мечта

    8 9 Отговор
    Искайте си! И аз искам нова спалня с пълно шкафче, но...
  • 6 фен

    12 13 Отговор
    Айде бе човек, къде се покри? Липсваха ми тезисите на Др. Костов!
  • 7 ЦК на Б К П

    6 2 Отговор
    ТОЧНО ТАКА
  • 8 3,14К

    7 3 Отговор
    Ако са Dominion с програма на Smartmatik ни е спукана работата! Защо не допуснаха българските машини?
  • 9 фен

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Е от Прокопиев, Мджо и т.н. как от къде? Що настъпани олигарси пищят на умряло!
  • 10 перничанин

    10 2 Отговор
    Искам, да искам Дядо Коледа. Един одит в момента , ако му върже на тоя означава или отлагане на изборите , или гласуване без машини. Например , връзва му, трябва най-малко месец, да се задейства машината и недай си Боже се отхвърли конкурса или се повтори пак има срокове , по ако някой се почувства пренебрегнат и заведе дело , гледай сеир. Тоя льольо това много добре го знае, чудно защо се сети сега.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Матей

    7 10 Отговор
    Българските машини не ги допуснаха,защото се оказаха точни,т.е. не могат да се манипулират.Но каквито и варианти да се приложат,изборите си остават пробити,докато се провеждат от професионални мо-ше-ни.ци.Досега не е открита система за гласуване,която да не може да бъде изопачена,това е основния проблем на демокрацията,която мигом се превръща в диктатура.Компромисно решение е президентска република,тъй като един човек може много по-лесно да бъде контролиран от обществото ,отколкото устойчива организирана престъпна власт.

    Коментиран от #15

  • 13 перничанин

    13 6 Отговор
    Да си повторя въпроса, защо сега тоя сме*ник започва тази кампания. Много добре знае , че бламира ли конкурса, няма време за втори и следва или отлагане на изборите, или без машинно гласуване. Ясно му е, че публичен конкурс, няма начин да е без перфектни документи (в противен случай бая хора ще изгорят), най-много да извади някоя цифра от контекста и да я размахва. За мене Ристьо си прави евтин пи-ар. Модератора на най-комунистическия сайт, сега съм политически коректен нали?
  • 14 ГЮНАЙ АЛИМЕХМЕДОВ

    9 2 Отговор
    Ашколсун Ице, Ашколсун.
    Одита на задния двор е моя работа .
    Шекер Гюзел ;-*
  • 15 Ха ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Матей":

    Може би визираш Тръмп? Той доста лесно се "контролира" от обществото! Но го разкараха, защото не се контролира от олигархията. А тя си избра Байдън.
  • 16 ГОСТ 1

    15 3 Отговор
    Пародията на юрист и политик дори не знае как да поиска информация.Потрес.
  • 17 Комунист

    12 5 Отговор
    Абе... ако спечелят БСП , значи Изборите са биле Чесни.
    Ако спечели Боко, НЕ СА оти са Фалшифицирани.
    Така е
  • 18 Иван

    7 3 Отговор
    Първо искаме машинно гласуване и сега като вече има машините ама как са купени какво значение има утре като спечелиш изборите ще разследваш и който е вновен да си понесе наказанието
  • 19 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    " ИСКАМ И ПИСКАМ -ИСКАМ ААЗ ---ААМА НЯМАМ- ДЯДО МРАЗ " !!!
  • 20 Си ган

    9 2 Отговор
    Ице, що не направиш пак някой абордаж ами се чудиш с какво да захапеш.. май времето не е много подходящо да джапаш в моренцето, а?
  • 21 сицко тоцно

    3 3 Отговор
    Баци ке ги инспектира бе , какъв одит те гони ?
  • 22 Пенсионер

    6 2 Отговор
    Да гласуваме по пощата. Българските пощи- най-честните пощи в света. Да гласуваме машинно- машините за гласуване- най-честни на света, да гласуваме с бюлетини- не с бюлетини няма да са честни изборите. С бюлетини и баба може да гласува. А сега дай си ми парцалчетата- на си ти кукличките.
  • 23 www

    8 3 Отговор
    Хай почна се мрънта мрънта. Властта за това не искаше да се занимава с машините. Голям рев и вой беше от точно тоя и пригласящите му. Сега ще си имаме машини за доста милиони, с които просто хората няма да гласуват особено хората над 50 години... А върви да накараш баба гицка да натиска някъкав телевизор...

    Коментиран от #24

  • 24 Си ган

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "www":

    Ми фатмака нали това искаше, всички избори са фалшиви, само неговите не...
  • 25 Тъпаци

    6 1 Отговор
    Вкарахте си автгол с тия машини. Няма по-лесен начин за манипулиране на вота.
  • 26 Ох боли

    8 1 Отговор
    Ице,срамота.как веднъж не ти хареса нещо,все като последна инстанция се изказваш,а си никой.млъкни глупако нахален.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 big

    0 2 Отговор
    Независим одит? От кого и кой? В България такова нещо "независим" - НЯМА! Оттук правя извода, че този господин играе по пистата на ГЕРБ, за да се "прецака" машинния вот.
  • 30 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ще свалим, но първо гласувайте за нас. Прокурора не се избира от улицата. Бе иво мирчев. Ти го знаеш, но ако мине номера на овчиците простовати. 1980, баща бкп, ял, пил, живял, дайте път на умните. Бойко е незаменим сред вас. Не е краен комунист Бойко, а вие сте. Толбухин, какъв го дириш. Бб върни им жителството. Youtube, много хора вярват, нямат специални телефони, а nokia
  • 31 112

    1 0 Отговор
    Най правилно ви е преценил батето ДБ, по добре симонката, марешки, дори волен
  • 32 Хаха

    0 0 Отговор
    То похарчиха 10 милиарда по тоя начин тоя сега се сети да пита
  • 33 Цецо

    2 0 Отговор
    Вероятно ти да си в комисията по независим одит??!
  • 34 stan4o

    1 0 Отговор
    Само искаш. Не си представил още програма с политиките които предлагаш за различните сектори. Да вземеш да представиш екипа си от експерти, с който смяташ да реформираш системата. Какви законови промени предлагаш за развитие на бизнеса, за доходите, за социалните придобивки, за намаляне на корупцията и пр.? За мен господин Иванов е неподготвен да рестартира системата. Би било добре да греша.
  • 35 Мод

    0 0 Отговор
    Бойкикев ли да бапиша,Маджо ли...се тая
  • 36 Одита

    1 0 Отговор
    може да започне ! 3000 машини са вече тук в склад утвърден от ЦИК !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове