Last news in Fakti
16 Август, 2023 7116

Защо не сме Швейцария?


  • Швейцария Държава в Европа Фестивал на кравите! За него се събират хиляди туристи. Не у нас. В градчето Мартини. В кантон Вале, Швейцария! Градчето е пръснато по долината, между къщите по зелените поляни пасат крави. Това е част от приказката Швейцария, част от поминъка на швейцарците, част от туристическата атракция Швейцария, част от богатството Швейцария и екологичния начин на живот, които се заплащат скъпо и прескъпо. Цената на имотите там е фантастична, дори и за схлупена барачка, макар че такива няма. Гимелвалд! Пак Швейцария. И там има фестивал на кравите. В изобилие са – пасат си между къщите. Селцето е пълно с мандри и местна продукция от мляко, сирена, кашкавали – сред най-добрите в света. Не е ски курорт въпреки природните дадености – местните жители с референдум са го обявили за лавиноопасно, което обаче не е истина. Но от екологично съобразеният туризъм печелят повече от онези със ските. (текстът е от фейсбук страницата на Григор Лилов)
  • България в Европа Село Влахи, община Кресна, Пиринско, България. Красота като в Швейцария. И труд като в Швейцария. Там Сидер и Атила Седефчеви и семействата им отглеждат единственото у нас стадо от изчезналата навсякъде другаде порода каракачански овце. Създавали са го десетилетия. Започват още от самото начало на прехода – през 1990 г. с каракачанските кучета, а десет години по-късно се захващат с каракачанските овце. Породата е унищожена при комунизма, понеже не била толкова млекодайна, макар че млякото й и месото й е с превъзходно качество. Сега отглеждат 500 овце, 50 каракачански кучета, 230 калоферски кози и 20 каракачански коня. Тези породи са най-високопланинското стадо в страната. За тях са сключили договор с Национален парк „Пирин” – т.е. плащат си за ливадите и пашата. Сега общината в Кресна ги гони от селото. Оборският тор миришел. Срокът беше до 10 август, сега е преместен до 10 септември.

    84 гласа
    15%
    85%
    456 гласа

Коментари

  • 1 Руснаков

    30 2 Отговор
    Лайковете бяха 79 на 21 за БГ..Гласувах за БГ и лайковете станаха 75 на 25...иди я разбери...
  • 2 Защото Швейцария

    40 25 Отговор
    си няма пета руска колона.

    България я няма от 1944 годнина. Зам председателя на руската Дума депутата Пьотр Толстой го доказа преди месец.

    Коментиран от #7

  • 3 плюс минус

    51 10 Отговор
    Била съм в Швейцария с професионална творческа задача.
    Всичко беше добре,
    но предпочитам и обичам България.
  • 4 Абсурдно е да си го помислиш

    32 0 Отговор
    Що бегето не било швейцария🤪🤣🤣🤣🤣🤣
  • 5 факуса

    73 25 Отговор
    не сме швейцария щот сме сащ колония с продажни политици

    Коментиран от #53

  • 6 нннн

    90 8 Отговор
    В Швейцария правят референдуми и имат някакъв контрол над политиците и нещата, които се случват. В България референдум е мръсна дума и властимащите правят каквото си искат в своя полза.

    Коментиран от #18


  • 7 О не не

    28 46 Отговор

    До коментар #2 от "Защото Швейцария":

    Края на бегето започва след 1878г с началото на българо руско комунистическо дс милиционерско робство
  • 8 нещо като

    53 4 Отговор
    къде е Лом, къде е Лондон, в близките 50 години няма как да се случи, наскоро гледах по NG, Европа от високо, точно тези китни Швейцарски селца с пасящите блажено крави, и малките мандри тип манифактура, с истинско мляко всичко направено, сирена, кашкавали, млека, навсякъде лифтове, чистота и зеленина, дори за децата на едно семейство живеещо високо в планината, които ходят на училище долу в селото беше предвидена спирка на лифта на 5 метра от входната им врата, само си представете как е проектиран лифта да мине точно пред вратата на тези обикновени хора, как ще се случи това в България, тук още не могат да направят втори лифт на банско нежели да помислят за някакви обикновени селяни живеещи високо в планината.
  • 9 Ал Тъпоне

    23 1 Отговор
    Там в Швейцария кравите, ските и туризмът може да са поминък, но тук основен поминък е гурбетът, а как да празнуват в България гурбетчиите, като са пръснати по света. Ами затова не сме Швейцария и не може, а пък и не бива да се сравняваме с Швейцария!

    Коментиран от #14

  • 10 Радио Ереван

    31 6 Отговор
    Защото Швейцария е нямала няма, но не се знае дали няма да има като нашите "партньори".
  • 11 Тъпня

    44 0 Отговор
    По-тъп конфликт и аргументи не бях чел. Нито Швейцария се издържа от швейцарски крави, нито България се храни с мляко от каракачански овце.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 Кресна

    43 3 Отговор
    Истината е проста ,в България няма политици,има стадо продажни ов..е
  • 14 СЗО

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ал Тъпоне":

    И освен това на швейцарските крави тора не мирише :)

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор

  • 16 Не сме Швейцария

    26 26 Отговор
    заради руската чизма, под която всичко гине.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор

  • 18 Гост

    25 6 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    Така е но сравни маТриала в Швейцария със маТриала в БГ...и ще видиш разликата...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор

  • 21 Ал Тъпоне

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "СЗО":

    То и на нашите не миришеше. Става въпрос за времето, когато и в България все още имаше крави.
  • 22 Руснаков

    21 13 Отговор

    До коментар #17 от "Торанага":

    Много е лошо да си сляп....посочи ми една държава от СИВ която да е на нивото на държавите от Капиталистите...посочи ЕДНА...вижда се кой е промит..
  • 23 Само констатирам

    29 3 Отговор
    Не сме Швейцария , защото Швейцария се изгражда от ШВЕЙЦАРЦИ !
  • 24 Тцтц

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Хуан":

    Виж си ника бе простак, е заради такива
  • 25 климатик камъков

    15 2 Отговор
    За разлика от Швейцария в България един мърмот завива шоколади които някога бяха швейцарско производство и много много вкусни за разлика от днешните със същата марка.
  • 26 умен

    19 8 Отговор
    нямат си русофили и възрожденци. Да бяхме цъфнали и вързали без тях. И газ щяхме си добиваме и нефт. Оръжейните ни заводи щяха да бълват продукция в мащаби, които бай Тошо само си е мечтаел. Бензина щеше да е 1,5лв а газта 0,5лв. Работа щеше да има по заводите и щяха да се дават добри пари. Нямаше да избягат по чужбина младите. Щяхме да сме в шенген и еврозоната. В Гърция щяхме да ходим без гранични проверки и да се разплащаме като в кварталната бакалия. Заради силната конкуренция нашите хотелиери и ресторантьори щяха да повишат драстично качеството на услугите и да свалят цените. Въздуха щеше да е чист, защото щяха да са затворят димящите тец-ове и да се направи съвременна АЕЦ, която да покрива повишените нужди от ток заради работещите оръжейни заводи. Това Индия, Египет, арабските страни щяха да поръчват от нас въоръжение. Вместо това си имаме доказан лъжец, който си купува по 2 евро квадрата до къщата му.
  • 27 Реплика

    14 5 Отговор
    Защо никой не пише за банките в Швейцария и за нейният неутралитет?Географското положение в центъра на Европа и липсата на завоевателна политика от страна на нашественици от изток( османци),това са все предпоставки за разликата в развитието на двете държави.

    Коментиран от #33

  • 28 бай Даньо

    6 6 Отговор
    НЕ НИ И ТРЯБВА, и без да сме Швейцария сме добре, нали ядем шоколад МИЛКА, сега ще си имаме и ЕВРО вместо ЛЕВ, а те да си стоят още на франка

    Коментиран от #30

  • 29 истина ти казвам

    8 11 Отговор
    Щото си имаме МОЧ-ът!
  • 30 Герги

    10 5 Отговор

    До коментар #28 от "бай Даньо":

    Ще си стоят още дълго време с франка....просто защото са нямали Жан Виденов...и Валутен Борд...
  • 31 Българин

    19 3 Отговор
    България е една от най богатите страни на природни ресурси / подземни и надземни / , а е най бедна в Европа !?! . Долни крадци и мошенници раздадоха всички природни блага за жълти стотинки
  • 32 В. Борисов

    9 5 Отговор
    Запитайте се откъде са им парите на тия швейцери, запитайте се кой финансира хитлер и как, запитайте се къде са ценностите на избитите в Европа милиони хора!!! Като си отговорите на тези въпроси ще разберете защо не сме швейцария и никога няма да бъдем. Те са една лъжа и мръсна тайна на убийци.

    Коментиран от #34

  • 33 умен

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Реплика":

    От изток и руснаците са нашественици. 44-та ни обявяват война въпреки, че сме излезли от войната, за което още берем ядове. Много мързели и промити мозъци се навъдиха след 44-та.
  • 34 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #32 от "В. Борисов":

    Гроздето е кисело..
  • 35 Гост

    9 2 Отговор
    Не сме защото много се краде и селяните ги мръзи да бачкат и одат само у градо и станаха гражданйе

    Коментиран от #49

  • 36 УТОПИЯ Е

    19 0 Отговор
    бил съм шест пъти служебно пет в Алпите и един път на Женевското езеро България също е красива може би повече но в Швейцария има страхотен ред култура и не се краде!тук това не може да се случи никога пример там има асвалтов път качествен до последния кантон ако ще да има и две жилища кравите са задължителни , ток и вода също,няма боклуци.В Давос мият паважа /има и дървен в центъра/ с препарат всеки ден!Чистота до нашите села в северозапада пътищата са достъпни за танкове и нищо друго за вода няма да споменавам боклуците се изхвърлят редом .... затова е утопия да станем като Швейцария нямаме самодисциплина,правилата не важат и се краде като за последно за това няма как да бъдем!

    Коментиран от #38

  • 37 Кольо,

    13 2 Отговор
    Защото сме балами,ако тук се заселят млади японци възпитани на дисциплина и трудолюбие България за десет години ще стане като Щвейцария!!
    Но българите и всички останали ще станат съвременни роби,и си го заслужават...!
  • 38 Дългият

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "УТОПИЯ Е":

    Точно казано...но да имаш обяснение за себе си кой ни научи да крадем...да не работим..да не изброявам...

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор

  • 41 Що за глупости ?!

    6 2 Отговор
    Там тези места са определени за животновъдство, а не центъра на селото, както е в нашият случай ! Тук всеки си тълкува нещата в негова полза , тук всеки гази законите и човещината е под нулата, искаме всеки, който си води домашният любимец по улиците да му чисти изпражненията, а тоя ще изрине ли или измие след животните, защото след тях ще е за ботуши ?!
  • 42 На кратко

    5 8 Отговор

    До коментар #38 от "Дългият":

    руските поробители.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор

  • 44 Пешо

    7 1 Отговор
    Защото се управляваме от 240+ лумпена ,а не от хората
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор

  • 47 Ники

    6 0 Отговор
    Не знам защо ицобщо правиме сравнения тук. Едвата и другата страна нямат нищо общо.

  • 48 Емо

    10 2 Отговор
    Швейцария е държава на малките общности - кантони. Там отделната личност има значение - взема решения, гласува в референдуми и диктува какво да пише в законите. Кмета на общината или кантона има повече власт от министъра. В Швейцария почти няма престъпност, нито заплаха за сигурността на личността и имуществото, защото всеки мъж служи в армията на милиционен принцип, участва в стрелби и тактики няколко пъти годишно в събота и неделея и си държи военната екипировка, щурмовия автомат и боеприпасите в къщи. Сещайте се какво става с някой, решил да влезе да краде. В Шейцария всеки може да си закупи боен пистолет без да иска разрешение от МВР или да изтъква причина или необходимост.
    За България знаете - има едно стадо, което знае само един звук - беее, колят го, стрижат го, държат го в мизерия, постоянен полицейски контрол, психират го чрез медиите, чрез цените, чрез данъците, стадото си плаща само за въжетата, с които го бесят, хрантути огромна държавна администрация, търпи да го крадат, мамят и лъжат. И най-важното - чака някой друг да го оправи.
  • 49 Я се замисли

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Не сме в това дереже само заради такива като теб, които са функционално неграмотни и знаят само да плюят, да соля и да търсят на всичко кусурите
  • 50 Ей дългуч

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Дългият":

    Не вземам страна но знаеше ли че нямаше да има такъв термин "талибани" ако в САЩ не бяха решили да победят в студена война чрез тях(талибаните) като свали от управление комунистическата партия на Афганистан и после да се оттегли от Афганистан без да ги(талибаните) премахне и сега заради тази грешка в близкото бъдеще някоя врачка ще каже че скоро Афганистан ще се преименува на Талибанистан

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор

  • 54 Шофьорът

    6 0 Отговор
    Бях в Швейцария в химически завод разговарях опасен товар АДР (карам цистерна)от другата страна на оградата (мрежа)НАВЕС заклали теле и работят по начина на дядо ми маркуча с вода касапин със запретнати ръкави пода цимент под животното постелката гумирана провиквам на касапина на Италиански (добро утро може ли да дойда при теб) ОТИВАМ И ГЛЕДАМ ЧИСТИЧКО ПРИЯТНО СЪЩО КАКТО В БГ ПРЕДИ ГОДИНИ идват клиенти месото на кантара в багажника пари на ръка и чао ПИТАМ (не ли незаконно човека се усмихна и на чист български каза НЕ БРАТО ТУК Е ШВЕЙЦАРИЯ чух те докато говориш по телефона и разбрах че си българин ТУК ВСЕКИ МОЖЕ СВОБОДНО ДА ПРОДАВА ТОВА КОЕТО ПРОИЗВЕЖДА СТИГА ДА Е ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЖИВОТНОВЪДСТВОТО ПТИЦЕВЪДСТВОТО!!!!!!ТРЯБВА ТИ САМО ОДОБРЕНИЕ ОТ МЕСТНИЯ ВЕТЕРИНАР И ДАНЪЦИ НЯМА ЖИВОТНИ И ПТИЦИ САМО С РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ВЕТЕРИНАР МЕСО МЛЕКО ЯЙЦА САМО ЧРЕЗ ВЕТЕРИНАР И ТО МЕСТНИЯ БЕЗ ДАНЪЦИ И УСЛОЖНЕНИЯ)!!!!!!тук съм вече 22 години фермата е лично моя !!!!!!!ЕТО ЗАЩО НЕ СМЕ ШВЕЙЦАРИЯ
  • 55 Дългият

    5 1 Отговор

    До коментар #50 от "Ей дългуч":

    не се хващай за думата..с нея искам да дам профил на сравнение с коментиращите тук проруски индивиди и Мо да не ме изтрие...макар че ме изтри..по рано минаваше...Трудно се дебатира с хора с капаци на очите и ушите...или да направиш Прогрес с тях...закостенели стари излъскани и полирани мозъци...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта