Last news in Fakti

28 Декември, 2014 15:36 1 135 0

Парите за здравеопазване са се увеличили, но системата не е станала по-добра

  • нигяр джафер-
  • здравеопазване-
  • системата-
  • пенсионните промени-
  • електронна карта-
  • спешна помощ-
  • националния рамков договор

И в тази сфера могат да се получат сътресения като при пенсионните промени, прогнозира Нигяр Джафер

Наложителен е широк консенсус в здравеопазването, за да се промени нещо в системата, заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР д-р Нигяр Джафер – експерт на ДПС и бивш председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

“Опитите за промяна на здравноосигурителния модел се крият зад мимоходом подхвърлената идея да се променят пакетите, да се оформят 3 пакета – базов, надграждащ и спешен”, коментира тя.
Спешният пакет, според д-р Джафер, трябва да се идентифицира. Хубаво е спешността в системата да е ясно в какви граници се намира. В момента Спешната помощ е прегряла зарати това, че други части от системата не функционират добре, смята тя.

Същите реакция, сътресения и вълнения, каквито наблюдавахме при обсъждането на пенсионната система, могат да бъдат факт и тук, ако това не се приеме или отхвърли след много широка дискусия – първо на експертно ниво, след това на политическо ниво и като обществено обсъждане. В противен случай ще има много по-сериозни сътресения, реакции и вълнения, отколкото при обсъждането на промените в пенсионната система, заяви Джафер.

Според нея, й в качените предложения на сайта на здравното министерство няма и дума за същностните промени. Това показва опит за бягство от същинския дебат, каза тя и подчерта, че темата за усъвършенстването на модела не е била в основата на преговорите в коалицията.

За да се случат промените, трябва да има работеща единна информационна система, т.е. всеки пациент да има електронна карта и национална здравна карта със задължителен характер, категорична бе Джафер, но добави, че в предлаганите промени няма и дума за законодателна аргументация на тези две неща. В предлаганите промени има текстове, които са написани по времето на предишното управление, заяви тя.

Нигяр Джафер изтъкна, че в последните години парите за здравеопазване са се увеличили много, но с това системата не е станала по-добра. Без промяна на здравноосигурителния модел, без корекция на финансовите механизми за заплащане, без по-добър контрол няма как да се постигне по-добро качество. Всичко друго е придаване на екзотика на емоционално поднесени идеи, обясни тя. По думите, й след това идва и въпросът за здравните вноски и за преструктурирането им. Министър Москов идва като реформатор, но посланията, които изпращя, са разнопосочни, смята тя.

Според експерта е имало опити за ПР акции с противоречащи понякога на Конституцията идеи. Тя даде пример с проблема с ебола, както и с преекспонирането на това, че нападателите над екипи на Спешна помощ са роми. 
Здравеопазването имаше своята обичайно трудна година, без никакви екстремни кой знае какви невиждани досега събития, отчете Джафер и добави мнението си за случилото се около подписването на Националния рамков договор: “Наистина това може да бъде прецедент. Не че е прецедент да няма подписан Национален рамков договор, за първи път обаче от толкова години, през които се водят тези преговори и се подписва НРД, Надзорният съвет отказва да подписва договора. Досега винаги БЛС, съсловните организации са поставяли някакви условия. Сега за първи път, ако не се постигне съгласие в оставащите дни, това ще е истински прецедент”.

Нещата в здравеопазването са толкова прогнозируеми, толкова дежавю, че нищо не може да ни изненада. Това никак не е добре, това е много тежка диагноза. Здравеопазването нямаше големи сътресения през годината, но това не прави ситуацията по-лесна и по-добра за лекари и пациенти. Това показва, че нещата са зле заради липсващата реформа, категорична бе Нигяр Джафер.

Проблемите в здравеопазването са толкова сериозни, че никой не може да си позволи за сметка на популизъм, ПР акции, отклоняване на вниманието от много важните неща, да се опитва да прави друг тип политика, обобщи Нигяр Джафер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА