Last news in Fakti

4 Юли, 2019 15:25 26 771 15

Слънчева буря връхлита Земята в петък

  • геомагнитна буря-
  • влияние-
  • слънчеви ветрове-
  • технически проблеми-
  • комуникации-
  • атмосфера-
  • магнитни бури-
  • предупреждение-
  • дейности-
  • влияние-
  • сателити

Една значителна геомагнитна буря има голямо влияние върху редица дейности на хората

Слънчева буря връхлита Земята в петък - 1
Снимки: shutterstock

Огромна слънчева буря се е отправила към Земята и изследователите предупреждават, че ще връхлети в петък.

Според Американската служба за космически климат, на 5 юли има вероятност от геомагнитни бури от клас G1.

Геомагнитните бури всъщност са силни вариации във формата, посоката и силата на геомагнитното поле на Земята, причинени от различни слънчеви явления, като слънчевите ветрове и короналното изхвърляне на маса. При тези явления в междупланетното пространство се изхвърлят силно заредени слънчеви частици, които при сблъсък с атмосферата, успяват да навлязат в по-горните ѝ слоеве, оказвайки влияние на редица дейности на човека.

Утрешната буря е класифицирана като G1 или незначителна, но въпреки това тя може да създаде технологични проблеми по целия свят, както и да предизвика появата на онези спиращи дъха сини и зелени светлини над северния и южния полюс, известни като сияние.

„Според прогнозите на NOAA на 5 юли има вероятност от геомагнитни бури от клас G1. Очаква се през утрешния ден съвместната зона на взаимодействие (CIR) да удари земното магнитно поле. CIR са преходни зони между бавно и бързо движещи се потоци слънчев вятър. Макар да са способни да създадат редица технически проблеми, те имат и своя добра страна - създават искрящите сияния над полюсите", се казва в кратко изявление, публикувано на сайта SpaceWeather.

Слънчева буря връхлита Земята в петък
Северно сияние - Aurora Borealis

Сиянията (Auroras), които включват Северно сияние - Aurora Borealis - и Южните светлини - Aurora Australis, се появяват когато слънчевите частици се ударят в атмосферата. Тъй като този петък магнитосферата ще бъде бомбардира от силни слънчеви ветрове, зашеметяващите сини и зелени светлини, ще са изключително ярки.

Слънчева буря връхлита Земята в петък
Южни светлини - Aurora Australis

В по-голямата си част, магнитното поле на Земята предпазва хората от слънчевата радиация, но слънчевите бури отслабват тази защита, създавайки множество технически проблеми и рискове за здравето на хората.

Слънчевите ветрове могат да затоплят външната част на атмосферата на Земята, карайки я да се разширява.Това може да повлияе и наруши работата на орбиталните спътници, които пък на свой ред да създадат проблеми с GPS системите за навигация, сигналът от мобилните телефони и сателитните телевизии.

Слънчева буря връхлита Земята в петък

Освен това, вълната от частици може да доведе до повишаване на електричеството в магнитосферата, което на свой ред да увеличи количеството ток в електропроводите повече от обичайното. В резултат на това, електрическите трансформатори и електроцентралите могат да изключат или да загубят мощност за известно време.

Не на последно място, слънчевите ветрове, които ще ударят Земята, ще повишат и количеството радиация, навлизащо в атмосферата, увеличавайки значителни рисковете за здравето на хората, правейки ги по-уязвими към развитие на рак. Ето защо специалистите препоръчват да не се излагаме на пряка слънчева светлина през утрешния ден и да предпазим телата си със слънцезащитни кремове и дрехи, покриващи кожата.

Слънчева буря връхлита Земята в петък


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 954

    37 4 Отговор
    Колко апокалиптично е написано, но след като прочетох, че утрешната буря е класифицирана като незначителна, всичко придоби жълто-кафеникав комичен ефект.

    Коментиран от #13

  • 3 123

    13 15 Отговор
    Спрете да лъжете ! Това са пълни глупости ! Нищо няма да се случи !

    Коментиран от #10

  • 4 Трансформатор

    3 4 Отговор
    Не разбрах само, тока ли ще спира или сателитната телевизия, щото има мачове, Уимбълдън. А пък и на плаж да не ходим.

    Коментиран от #7

  • 5 Фактиии

    7 5 Отговор
    Ви ебем майките интригантски
  • 6 Иванов

    12 3 Отговор
    Джендераци, статията е много важна за хората със сърдечно съдови заболявания и реално може да им спаси живота, ако утре си останат в къщи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тъпни

    8 2 Отговор
    С ма Милено, я пОмисли и кАжи бурята последно огромна ли е или е незначителна? И най важното, влияе ли на ерекцията, щот целия уикенд съм с една яка кака и съм се заканил да я плющя до спукване.

    Коментиран от #9

  • 9 Лорчето

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпни":

    Аз харесвам огромните, а тези с незначителните имат ръце и език
  • 10 Анджелина

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Вярно е днес е 5 и ще ходя на море и нищо няма да стане най-много да изгоря малко рамената просто карат хората да се плащат за да купуват слънцезащитен крем това е
  • 11 Господин Анонимен

    0 0 Отговор
    .......хббьхлмн
  • 12 Грую

    0 0 Отговор
    Незначителна ще рече най-много да ви изпържи "макарите" ако стоите на слънце!
  • 13 Коментара

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "954":

    Викат му Aurora Fekalis...
  • 14 Меланома

    0 0 Отговор
    Слънцето както може да дарява живот така може и да отнема ! Няма да коментирам опасностите които носят високите температури за възрастните и хората с болни сърца ! Но има и още един коварен фактор ! Слънчевата радиация се натрупва като рисков за здравето ефект във времето и иначе безобидното както си мислим белене на изгорялата на плажа кожа , може да доведе до трагични последствия след години ! В световен мащаб заболяването от рак на кожата взема все по-големи размери ! Използувайте слънце-защитни кремове и се крийте на сянка в рисковите часове през лятото !
  • 15 Додоч2

    0 0 Отговор
    Правете секс с животни!