Last news in Fakti

24 Септември, 2023 11:19 956 9

Първата проба на НАСА от астероид каца на Земята днес

  • астероид-
  • бену-
  • наса-
  • проба-
  • юта

Кръглата капсула трябва да се приземи с парашут в 17:55 ч. българско време в пустинята Юта

Космическа капсула на НАСА, носеща проба от скален материал, взет от повърхността на астероид преди три години, се насочи към огнено падане през атмосферата и кацане с парашут в пустинята Юта в неделя, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прогнозите за времето са благоприятни и роботизираният космически кораб ОЗИРИС-РЕКС е на път да освободи капсулата с пробите за окончателно спускане, както е планирано, без допълнителни корекции, съобщи НАСА на брифинг в петък. Ръководителите на мисията очакват „точково“ кацане на огромния полигон на американската армия в Юта, западно от Солт Лейк Сити, каза Сандра Фройнд, програмен мениджър в „Локхийд Мартин“, която е участвала в проектирането и построяването на космическия кораб.

Кръглата капсула трябва да се приземи с парашут в 17:55 ч. българско време в неделя - около 13 минути след навлизане в горната част на атмосферата със скорост около 35 пъти по-голяма от тази на звука, с което ще завърши седемгодишното си космическо пътешествие.

Ако мисията ОЗИРИС-РЕКС е успешна, тя ще отбележи третата проба от астероид - при това най-голямата, която някога е достигала до Земята. Досега има две успешни подобни мисии на японската космическа агенция, проведени през последните 13 години.

ОЗИРИС-РЕКС събра своя образец от скали от Бену, богат на въглерод астероид, открит през 1999 г. и класифициран като „близкоземен обект“, тъй като преминава сравнително близо до нашата планета на всеки шест години. Според учените вероятността той да удари Земята ще бъде 1 към 2700 в края на 22-и век.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Вселената е Безкрайна

    Коментиран от #9

  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    5 1 Отговор
    Скука. Плювалниците на цивилизационните постижения няма какво да изфабрикуват, а и др. Митрофанова не плаща. Скука

    Коментиран от #3

  • 3 Предпоследния xoxoл!

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Швеция за Украйна:
    "Дадохме им всичко, което можахме, (10 танка от налични 120) добри материали и добри знания. Сега им пожелаваме всичко най-добро при освобождаването на страната им".

    Помощ баце!
    Ох, много ми е лошо, сутринта повpъщax kpъв, вие ми се свят... Боли ме главата и продължава да ми се гади, даже поляците и те ме разлюбиха, не знам какво да правя...
    Тъмнее ми пред очите...

    Сало Уганде?
  • 4 лют пипер

    1 1 Отговор
    Ще ни домъкнат пак някакви вируси и зарази. После се чудим,откъде идат тези ковиди,раци,туберкулуми ИТ.Н.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Измрял динозавър

    0 0 Отговор
    Само дето се хабиха да вземат проби. Този астероид специално, може да падне целият в близко бъдеще.

    Коментиран от #7

  • 7 ЕОН

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Измрял динозавър":

    Това е нормално след определен космически цикъл да се случи. Ако сега наблюдават даден обект е в Орбитата около Уран след определен период ще е тук. Проблема е дали ще успеем да променим орбитата преди да достигне Земята. Това трябва да стане преди да достигне до Орбитата на Марс . Стига да успеем да се сработим всички тука на Земята. А може и така да дошъл живота на Земята.
  • 8 ЕОН

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "лют пипер":

    Има известна доза истина в това. Една наночастица да изпуснат може да има благоприятни условия за развитие. Те могат да имат Инкубационен период и над 1000 години които да чакат подходящ момент за развитие.
  • 9 ЕОН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това твърдение все още е спорно, не е доказано напълно. Много учени го оспорват по вероятно е да е Сферична. Правят се изчисления за края на Вселената. След какъв период ще бъде. Ако се докаже, че е Сферична би трябвало да има начало и край. Според тях Вселената започва с Големия Взрив и ще завърши с Големя Срив. Всичко зависи от изчисленията на вероятностите които не са 100% точни поне засега.