22 Април, 2016 09:21 2 789 19

Да не допуснем нова студена война с Русия

  • нато-
  • русия-
  • студена война-
  • да не-
  • допуснем

Нужни са сдържаност, здрав разум и дипломатически усилия

Да не допуснем нова студена война с Русия - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Статията е публикувана във Foreign Policy. Адмирал Джеймс Ставридис е военен теоретик и бивш командващ силите на НАТО в Европа

В легендарния роман на Ян Флеминг "Голдфингър"(бел. на ред.: „Голдфингър“ е седмият от поредицата за Джеймс Бонд. Издаден е на 23 март 1959 г.) злодеят говори за Джеймс Бонд, който все му проваля плановете, по следния начин: "Един път - това е случайност. Втори път - това е съвпадение. Трети път - това е вражеско действия". Как в такъв случай да приемем изключително провокационните номера на руската авиация от миналата седмица срещу американския военен кораб в Балтийско море и срещу американския самолет, който летеше в международното въздушно пространство?

Владимир Путин си играе с огъня, като поощрява такива агресивни действия и няма съмнение, че тяхното извършване идва лично от него, ако отчитаме начина, по който днес Русия се ръководи и факта колко рисковани са такива демонстративни полети. В първия случай от 12 април, руски Су-24 прелетя с висока скорост и на пределно ниска височина - на 15 метра, от американския кораб "Доналд Кук". Екипажът на есминеца не откри огън, макар че е бил в правото си да използва отбранително оръжие срещу руския самолет. Преди няколко години аз сам командвах подобен кораб и знам каква изключителна издръжливост прояви командира на кораба. Той се сблъска с възможни враждебни намерения и навярно е помислил да свали самолета. Ситуацията е била смекчена от това, че самолетът видимо не е имал оръжие и не е бил с включен радар, който прихваща целта. Вторият инцидент стана на 17 април с американския самолет RC-135, изпълняващ полет в международното въздушно пространство. В този случай руският Су-24 изпълни фигурата "бъчва"(бел.на ред. „бъчва“ е фигура от висшия пилотаж, по време на която самолетът се обръща около хоризонталната си ос на 360 градуса), прелитайки над по-бавния и по-малко маневрен американски самолет на разстояние от 15 метра. Това е много опасна маневра (два F-14 от моята авиационна ударна група се сблъскаха през 2004 г., изпълнявайки тази фигура). Това повече прилича на въздушна глупост от типа на тези, които видяхме в известния филм "Топ Гън" (бел. на ред. американски филм от 1986 г. на режисьора Тони Скот). Това беше глупаво през 1986 г.(когато такива маневри правихме и ние, и руснаците). Глупаво е и сега.

Напрежението между Вашингтон и Москва достигна най-високото си напрежение от времето на студената война, която завърши преди повече от 20 години. То е резултат на руското нахлуване в Украйна и анексията на Крим, които са нарушение на международното право и които доведоха до това Съединените щати и техните европейски съюзници да въведат санкции срещу Русия. Още повече, че между Русия и САЩ съществуват остри разногласия за начина на действие в Сирия, където Путин поддържа отвратителния режим на Башар Асад, а Съединените щати се опитват да съставят опозиция от умерените сили сред въстаниците с цел да го разгромят. В момента Кремъл реагира много остро, защото НАТО активно провежда учения и разполага военни части до границите с Русия, което е пряк резултат от агресивните й действия в Грузия и Украйна. И накрая, Русия се тревожи за сигурността на Калининградска област, която се намира по бреговете на Балтийско море (именно там станаха двата инцидента) и е отрязана от основната част на страната. Москва заплашва да разгърне там балистични ракети ако Съединените щати усилят своя ядрен арсенал в Германия.

Подобно плъзване към манталитета на студената война не е в ничий интерес. Как да спрем конфронтацията, но така че да се противопоставим на Москва всеки път, когато са необходими норми на поведение?

Сам войнът не е воин

Първото правило е да се действа заедно. Идеята за междудържавна конфронтация ще доведе до обратен резултат за САЩ. Вашингтон трябва колкото може повече да отговаря на действията на Русия в рамките на НАТО, прехвърляйки в региона морски и въздушни сили. Русия иска да превърне противоборството в пряка конфронтация със САЩ и да разедини Северноатлантическия алианс. Не трябва да допуснем това и трябва да действаме под егидата на НАТО, в това число и в рамките на Инициативата за осигуряване на европейската сигурност.

Да се борим избирателно

Второ, да противодействаме на Русия трябва само тогава, когато това е необходимо. В частност трябва да продължим да оказваме натиск върху Москва със санкциите и да го правим докато тя не изпълни изцяло условията на Минските споразумения за прекратяване на огъня. Ние трябва настойчиво да изискваме Асад да бъде лишен от власт и да посочваме грубите нарушения на човешките права в Русия. Но ние имаме и много други разногласия с Русия за това как трябва да се действа в международната система и тези разногласия не изискват конфронтация (милитаризацията на Арктика, отказът от контрол над въоръжаването, разгръщането на системи за противоракетна отбрана, продажбата на руско оръжие на Иран, правилата за действия в киберпространството и т.н.).

Да си сътрудничим там, където е възможно

Като трета крачка ние трябва с по-голяма готовност да тръгнем на сътрудничество в борбата с тероризма, наркотиците и пиратството. По всички тези международни проблеми Вашингтон и Москва като цяло имат единни възгледи. Не е изключено да можем да действаме заедно на Балканите с цел нормализация на отношенията със Сърбия и откъсналата се от нея република Косово, а така също в рамките на решението на въпроса за спорните граници на Босна и Херцеговина. Ние можем да развиваме сътрудничество по защитата на околната среда, да разширяваме обмена в сферата на образованието. Не е изключено с времето да стигнем до взаимно разбиране за Сирия (макар Асад там да остава като препъни камък). Двете страни са заинтересовани от решение на афганистанските проблеми и постигането на мир между Индия и Пакистан.

Повече да говорим, по-малко да стреляме

И накрая, целесъобразно е да водим колкото се може по-често диалог с Русия за взаимоотношенията между въоръжените сили на нашите страни. Сключеното през 1972 г. между САЩ и СССР "Споразумение за предотвратяване на инциденти в открито море и въздушното пространство над него" е добра основа, която да урежда правилата за действие на кораби и самолети. В него има много конкретни указания и в годините на това споразумение беше основно ръководство за действие. В този смисъл положителна крачка би било свикването на конференция на високо равнище с участието на военните ръководители на САЩ и Русия, на която да се анализира изпълнението на договора и да му се придаде нова сила.

Хората често ме питат дали сме се върнали във времената на студената война. Аз отговарям: засега не. Студената война многократно надхвърляше днешната конфронтация по количество на войски, кораби и самолети, а така също и по степен на бойна готовност за начало на мащабни военни действия с глобални измерения, в това число и с нанасянето на ядрени удари. Засега сме далеч от това.

Ако не прекратим провокационните действия от типа на тези, които бяха предприети миналата седмица от руските пилоти, рано или късно някой самолет ще бъде свален, което ще предизвика много по-опасна конфронтация. Съединените щати от своя страна са длъжни открито да говорят за разгръщането на сили и средства по руската периферия, като подчертават, че не планират никакви настъпателни действия. Разумно ще е това да се прави чрез Съвета НАТО-Русия.

Нямаме нужда да започваме нова студена война, но за да не я допуснем, трябват сдържаност, здрав разум и дипломатически усилия, особено от страна на Москва и Вашингтон. Както и в романа "Голдфингър", двете страни виждат действията си като "вражески", а това създава опасност от грешно изчисление. Преди всичко ние трябва да сме разбираеми един за друг и да смекчим риториката и акробатическите номера във въздуха докато там не са започнали да летят снаряди и ракети.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Независим

    3 2 Отговор
    Говорите все още от името на силата (когато тя бе на ваша страна), решихте нещата в Косово, Либия, Ирак (и там не ви харесваха "режимите"). Последствията и жертвите са колосални и скоро няма да приключат. Някой осъден в Хага- НЕ. Само сръбски генерали! Сега, когато някой се съпротивлява на откровенния преврат в Украйна и с референдум Крим се присъединява към Русия (където винаги е бил), нещо не ви харесва, защото някой решава, че така не му е изгодно... Честито! Надявам се това да е само начало

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Shadow

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Независим":

    Подкрепям напълно! Долу НАТО и ФАЩ /Фашистки Американски Щати/ !
  • 3 MOAB

    2 2 Отговор
    Колкото повече държави напада и окупира Русия, толкова повече европейските държави се въоръжават и подготвят за сдържане на руската агресия. Колкото повече руските слуги мучат и бучат да се върнем под командване на Кремъл, в пъти повече хора осъзнават безалтернативното членство на България в общия алианс за защита.

    Коментиран от #5, #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Carfen

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "MOAB":

    Колко държави са нападнати и окупирани от Русия и колко от САЩ? Къде в последните 30 години е станало по-добре за държавите, в които са се намесили САЩ?
    Какво означава думата "украйна"? Крим кога е станал украинска територия? Колко етноса живеят в днешна Украйна? Същият въпрос всъщност може да се зададе и към Македония, ама това е друга тема.
    П.С. А това "сдържане на руската агресия" е толкова изтъркана опорна точка, че вече няма накъде.
  • 6 иии

    2 2 Отговор
    къде ли не се намесиха САЩ с цел да освободят народите и накрая виждаме терор и избиване на християнско население от мюсюлмани в тези земи ,без изключение-ИРАК,ЛИБИЯ,СИРИЯ и може да продължим без край...
  • 7 незнайко

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Независим":

    Наистина пак Русия ще спасява Европа, но този път от САЩ.
  • 8 Монго

    1 0 Отговор
    Тази вечер, когато си лягам искам НАТО да ми осигури-" Пейтриът" в двора, два "Ейбрамса" пред гаража, три "Апачи"-та над керемидите и постоянно спътниково покритие над нас. Давам си и адреса: Карлуково, ул. "Княз Ал. Батенберг" №1
  • 9 СТК412

    2 1 Отговор
    Преди студената война се водеше между две системи СОЦИАЛИСТИЧЕСКА И КАПИТАЛИСТИЧЕСКА. Русия вече не е социалистическа република.Тогава...Между две държави имащи се за по силна и велика от другата...Повече .от 200год. не е имало война на територията на САЩ.Време е това изключение да се поправи...и САЩ да започнат отначало както Европа и СССР и да ги видим тогава колко са велики
  • 10 dron

    0 3 Отговор
    Първо си погребете мумията, после давайте наклон на българите как да си живеят живота, какви ценности да имат, в какви военни и икономически съюзи да се включват и кого да изберат за дългогодишен партньор.
  • 11 Наполеон

    2 2 Отговор
    Тия мизерници всячески се опитват и искат да направят война между Русия и Европейските държави и то не кои а бившите съвецки Републики да воюват с Русия! Искат да се самоунищожим НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ!!! Вскичките им платени пропагандни статии водят мисленето ни натам! Цялата ни разрушителна енергия трябва да се насочи срещу сащ и никой друг а само сащ!
  • 12 бой йебанье и српска музика

    2 0 Отговор
    Тоя Джеймс Ставридис, който явно е гръцки американец мяза по-скоро на хитър търгаш, лихвар или мазен адвокат отколкото на военен. Ама много благо приказва, изкара виновни за всичко руснаците, и даде акъл как трябвало мирно и кротко да наблюдават как НАТО ги обгръща отвсякъде, и как трябва да обръщат и другата буза, а не да се бунтуват срещу "демократичните ценности" дето искат да им наложат, заедно с някои други екстри. Да ходи да се гръмне тоя.
  • 13 ГОСТ 69

    2 2 Отговор
    НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ТОВА ГО КАЗА АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ.НЕ ПУТИН .ТОВА ВОДИ КЪМ ФАШИЗЪМ.В ИМЕТО НА СИГУРНОСТА СЕ ОТ КАЗВАТЕ ОТ ОСНОВНИ ПРАВА И СВОБОДИ .ЗА ДА БЪДЕТЕ ПОРОБЕНИ ОТ АМЕРИКАНСКИ ДЕМОКРАТИ КОЙТО ИСКАТ ДА ВОДЯТ ВОЙНА С ДРОНОВЕ ОТ ТАБЛЕТА НО В КЪЩИ И КОГАТО ОТМЪЩЕНИЕТО ИМ ДОЙДЕ У ДОМА ТЕ ГО ОБЯВЯВАТ ЗА ТЕРОРИЗЪМ. БЕЗ ДА СИ ДАВАТ СМЕТКА ЧЕ СА ИЗБИЛИ 30 000 000 БР.ИНДИАНЦИ НА СОБСТВЕНА ЗЕМЯ В ИМЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА . ВИЕ КАЖЕТЕ ТЕ АНГЕЛИ ЛИ СА ИЛИ ДЕМОНИ .
  • 14 АСШ 96

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "MOAB":

    ЗА КАКВА ЗАЩИТА ГОВОРИШ ЧЕ НЕ МИ Е ЯСНО КАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ УНИЩОЖИ АРМИЯТА .ТИ ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО ЛИЦА МОЖЕ ДА ИМА ВОЙНАТА . И ЧЕ ВЪВ ВРЕМЕ НА ВОЙНА ВСИЧКО СЕ СВЕЖДА ДО ФИЗИЧЕСКО ОЦЕЛЯВАНЕ ЗА КОЕТО НЕ СИ ГОДЕН.ф
  • 15 бай Пич

    1 2 Отговор
    Как да накараш русснаците да не пикират край кораблите ти ли? Ами проста работа ве! Просто разкарай военните си кораби от териториална близост до границите им! Ти как би се чувствувал ако русска ескадра играе учение в близост до Лосс Ейнджълис? Вероятно би стоял като наакан на тръни постоянно? Е, русснаците и те са нна тръни, като ти гледат корабите да играят в близост до базите им и изобщо не им допада това. Ти как би се чувствувал ако банда мафиоти си играят с оръжие край оградата на къщата ти? Ами представи си и ще разбереш как се чувствуват и русснаците. Според мен акцията в Крим бе защото притиснахте русснаците и откъм Украйна. И те за да не ги вкарате в обръч решиха да пресекат част от това и се решиха на Крим. Едва ли на Путин иначе би му притрябвало да си саздава международна врява, ако не ги притискахте така постоянно. казвам го като невоненен и неексперт. Но и сляп би забелязал, каква усърдна антирусска кампания се води от десетилетия. отдавам го на империализма на висши кръгове, управляващи света. явно им е малко, че го управляват, та искат и да го превърнат в Райх? Поне така излиза логически.
  • 16 бай Пич

    2 2 Отговор
    Сър, аз поне не съм чел и чувал русска военна ескадра да е разигравала военно учение край бреговете на редица държави и да стресира тамошните с присъствието си - не броя сега войната в Сирий срещу ИД. Но чета постоянно, как НАТО-вска част тренирала нейде си в близост до русски телиториални води. Това стресира русснаците и е разбираемо защо прелитат самолети над корабите... Ами ти как би реагирал, ако си седиш в двора и на 50 метра се разхождат банда 50-ина въоръжение наркотрафиканти и си размятат пушкалата, няма ли да те е шубе? Ами постави се на тяхно място и ще разбереш как да спреш студената война! Просто се разкарайте с техниката и частите от близост с територията им и те ще спрат да налитат на корабите дори и предупредително да е. Ти на тяхно място как би постъпил е въпроса? Да международни води са, но няма ли да те е страх, ако често често чужда армия си играе ученията в близост до теб? Мен ме е страх и от кучето на съседа та камо ли от такива неща.
  • 17 бай Пич

    2 0 Отговор
    Абе, цъкащите минуси, аз не съм присуствувал на самите ситуации и не мога да ги опиша. Но съгласете се, че когато една чужда армия играе учение около теб, винаги страха да не стане патаклама е голям. Така, че напълно разбирам защо русснаците пращат самолети да прелитат над корабите на НАТО там...искат да им кажат - абе я вървете нейде по-далеч, стига сте ни стресирали! Поне така мисля. Имат основание - на няма и 100 км от базата им се разиграва НАТО-вско учение. Това си е притеснително. Вие няма ли да се страхувате, ако ято НЛО-та си играе учение на 100 км над нас? Аз бих се страхувал да не би да се втурнат и да ни подлепнат. Страх лозе пази! И да цъкате и да не цъкате минуси, все ми е тая. Просто ме учудва, че не разбирате какво шашка русснаците? Ами близостта на според тях враждебни части. НАТО-държавите от десетилетия демонстрират военна експанзия спрямо Россия и ония вече са си с мисълта, че щом е НАТО все е враг. Донякъде имат доста основание. Доста хора изкарват русснаците виновни за какво ли не, но няма логика да е така. Русснаците нямат основание да се заяждат с НАТО просто така - никой нормален не си проси война и ядове. Просто се страхуват от близостта на войски на пакта около тях и е разбираемо.
  • 18 бай Пич

    2 0 Отговор
    Ето причината и за русските прелитания... "Съединените щати от своя страна са длъжни открито да говорят за разгръщането на сили и средства по руската периферия, като подчертават, че не планират никакви настъпателни действия. Разумно ще е това да се прави чрез Съвета НАТО-Русия.".... Е, това явно прави русснаците нака "щастливи", че от радост тичат прелитат, за да изкажат благодарност на налитащите ги чужди войски. То и Хитлер беше сключил вечен мир с русснаците, но нещо го забрави тоя документ, та взе, че мина напряко с армията си през Москва, за плаж в Японско море. Забрави да остави оръжията обаче далеч, та русснаците не им хареса та го взеха за нападение. И без да искат, се включиха във войната. Ето и отговора - отвсякъде ги обграждат НАТО-войски, това ги изнервя и вземат мерки да предупредят тези войски да си одят надалеч. А вие търсите някаква друга причина? Няма друга причина. тя е описана в изявлението по-горе.
  • 19 питащ

    0 0 Отговор
    е що ?лошо ли
    едно време как беше?рашките да си взимат китай и кореа а може и япония