Last news in Fakti

3 Януари, 2013 17:13 2 283 1

Продажбата на дюните в Несебър е по схемата за застрояване на Черноморието

  • дюните в несебър-
  • застрояване-
  • черноморието-
  • продажба-
  • несебър
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че случаят с дюните в Несебър показва пълния набор от нарушения и практики, които бяха използвани, за да се застрои българската природа и да се унищожи Черноморието.

Природозащитниците настоява държавата да стартира най-сетне ефективното и реално прилагане на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), да се направят незабавни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който противоречи на международните договори, по които България е страна, и да се актуализират продажните цени и оценките на държавната собственост.

Скандалната сделка в Несебър нямаше да се случи, ако Агенцията по геодезия, картография и кадастър беше изпълнила своето задължение и след 1 януари 2008 г. беше картографирала всички дюни, крайморски езера, лагуни и плажове, както изисква Закона за устройство на черноморското крайбрежие и наредбите по неговото приложение.

Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че въпреки изричното решение на Комитета по прилагане на Орхуската конвенция, България и до днес не е предприела необходимото, за да се гарантира информираност и достъп на гражданите до съдебен контрол на устройствените планове.

Природозащитниците искат и подобряване в работата на институциите, които са длъжни да прилагат природозащитното законодателство.

Какво не е наред в случая с дюните в Несебър?

По Конституция и съгласно специалния закон всички морски плажове, лагуни, крайморски езера и дюни са публична държавна собственост и съответно не могат да бъдат обект на продажба и застрояване.  Благодарение на липсата на графична информация административните органи трудно могат да ги идентифицират и така са възможни злоупотреби.

Скандално е, че никой в държавата, включително и Дирекцията за национален строителен контрол, не може да разбере какво предвижда Общия устройствен план на Община Несебър. Той не е публичен и се крие от обществеността, което улеснява злоупотребите. Дори след последното изменение на ЗУТ от 2012 г., законът дори стана още по-ограничителен за възможността за участие на обществеността и обжалването на устройствени актове.  Тогава от коалицията "За да остане природа в България" алармираха парламента и председателя на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски и изпратиха искане за налагане на вето до президента Росен Плевнелиев.

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас са допуснали застрояването, без да разпознаят дюните като природно местообитание от европейската екологична мрежа Натура 2000. Те не са оценили кумулативния ефект от други подобни застроявания на много други подобни проекти на парче по крайбрежието. Заради това незачитане вече тече наказателна процедура на Европейската комисия, припомнят природозащитниците.

Държавата не разполага с реален механизъм да оценява имотите си, които се разпродават. Това най-лесно би се решило с открити, прозрачни и действителни търгове, несъдържащи дискримитивни условия за участниците в тях, предлагат от коалицията "За да остане природа в България".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    ДЯКОНЕ ЛЕВСКИ ЗАЩО ДАДЕ ЖИВОТА СИ ? СТАНИ ДА ГИ ВИДИШ КАКВО ВЪРШАТ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ КОЯТО ТИ НЯКОГА СИЛНО ИСКАШЕ ДА БЪДЕ ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ...!