26 Октомври, 2021 16:25 4 594 76

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Свободата означава не само да осъзнаеш правата си, но и отговорностите и самоограниченията

  • адв. екимджиев-
  • михаил екимджиев-
  • зелени сертификати-
  • човешки права-
  • свобода-
  • ваксини

"Очевидно е, че в името на живота и здравето е допустимо ограничаване на по-периферните права", смята той

Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Свободата означава не само да осъзнаеш правата си, но и отговорностите и самоограниченията - 1
Адв. Михаил Екимджиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Базисно положение в правото е, че няма права, които да не подлежат на ограничения в обществен интерес - особено в кризисни ситуации. Като казвам кризисни, визирам войни, природно-социални бедствия, епидемии, терористични актове и т.н. Единственото право, което според международно конвенции - на ООН, на Съвета на Европа и други, не подлежи в никакъв случай на никакви ограничения, е забраната на нечовешко и унизително третиране. Това значи, че във време на война, тези, които държат един военнопленник, нямат право да унижават човешкото му достойнство, да го подлагат на мъчения и изтезания. Много юристи погрешно смятат, че и правото на живот е абсолютно. Това не е така, защото пак по време на война и при неизбежна отбрана, човек може да убие, да отнеме живот, упражнявайки правото си на отбрана. Дори правото на живот подлежи на ограничение в такъв тип екстремни кризисни ситуации”.

Това каза в интервю за ФАКТИ правозащитникът адв. Михаил Екимджиев в отговор на въпроса ограничават ли зелените сертификати нашите права. Разговаряхме с него както относно “зеления сертификат”, така и относно какво се случва с правото в извънредна ситуация. Той коментира още липсата на категорични позиции от политическите лидери в подкрепа на мерките.

“На 13 март 2020 година у нас беше обявено извънредното положение. След това на 14 май 2020 година обявихме извънредна епидемична обстановка. Оттогава насам ние сме в едно "квази-извънредно" положение. Беше прието изменение в Закона за здравето, с което извънредното положение, което може да се обявява само с решение на парламента и при това само с квалифицирано мнозинство, беше заменено с извънредна епидемична обстановка - една по-прагматична форма от гледна точка на управление на кризата. Тя, за разлика от извънредното положение, може да се обяви с решение на Министерски съвет. Откакто тази извънредна епидемична обстановка е обявена на 14 май 2020 година, ние не сме излизали от нея. Много хора, изглежда, забравят това. Много хора са склонни заради това, че имахме някакви промеждутъци - главно през летните периоди, на относително смекчаване на пандемичната криза, да си мислят, че ние сме излезли от тази извънредна ситуация. Не, не сме излезли - нито юридически, нито фактически”, поясни адв. Екимджиев.

Той обясни още какво се случва в една извънредна ситуация от гледна точка на правото: “В една извънредна ситуация принципите на правото допускат предефиниране на балансите между някои конкуриращи се права - индивидуалните права и обществения интерес.

В нормална ситуация правото на живот и правото на здравно обслужване не се конкурират толкова остро с правото на личен живот, към което спада свободата да се посещават без ограничение ресторанти и дискотеки например - това са изрази на хоби, на начин и ритъм на живот, на ценности. В настоящата ситуация обаче трябва да бъдат съхранени ценности и права, по-ценни от гледна точка на юридическата йерархия, каквито са правото на живот и общественият интерес за запазване на системата на здравеопазване.

Когато сложим на едната везна живота, здравето на хората и оцеляването на системата на здравеопазването, а на другата едни хедонистични удоволствия, малко по-периферни права - казвам малко, защото уважавам правото на избор на човек, е очевидно, че в името на живота и здравето е допустимо в някаква степен временно да бъдат ограничени тези по-периферни права. В йерархията на ценностите те са по-леки, по-крехки, по-малко защитими от правото на живот, което е в основата на ценностната пирамида”.

Разговорът премина към обяснението защо българското общество не изглежда толкова склонно да прояви разбиране към това временно ограничаване на своите периферни права. На въпроса какво е неговото обяснение за това, адв. Екимджиев отговори: “На първо място е незрелостта на българското общество от гледна точка осъзнаване на демократичните ценности. За 30 години ние започнахме да разпознаваме някои наши основни права и свободи, но не и свързаните с тях отговорности. Свободата означава не само да разпознаеш и осъзнаеш правата си, но и отговорностите, и самоограниченията, които трябва да си наложиш в интерес на правата на другите и на обществото”.

“Като че ли противниците на ограничителните мерки разсъждават така - “това дали аз ще се разболея, дали ще разболея близките си, е само мой, или в най-лошия случай, въпрос на семейството; къде ще ми се бърка държавата”. Само че не е така. Човек, който не е ваксиниран, който не вземе мерки, е като пиян или дрогиран водач на пътя. Той може да убие не само себе си и пасажерите до себе си, но и много хора на автобусна спирка например. Ограниченията се налагат именно заради това, както се налагат ограниченията за водачите на автомобили - първо, да имат книжка, второ, да подлежат на проверки, трето, да подлежат на изпити, четвърто, да им се налагат санкции, ако не спазват правилата и т.н.

Това е една съвсем произволна, но уместна съпоставка между две права и разбирането за обществен интерес - както трябва да бъде запазен животът и здравето на всички участници в движението, тоест и останалите водачи, и пешеходците, така същото важи в тази неизбежна в ежедневието комуникация между ваксинирани, преболедували и такива, които не са и са потенциален риск за нашия живот и здраве, за системата на здравеопазването. Ако тази система рухне, ние няма да бъдем защитени не само от Covid-19, но и от всичко останало. Рухнат ли болниците, няма да могат лекувани сърдечно-съдови заболявания, онкологични заболявания и т.н”, посочи той.

“Зрелият, емпатичен подход е всеки от нас, съобразявайки се с обективните дадености на кризата, не просто да чака някой да му каже какво да прави. Хората, които очакваме да ни дадат команди, самите те не са достатъчно ориентирани или са изкушени от особения политически момент да флиртуват с доминиращите настроения. Зряло е човек сам да си даде сметка, че си струва в един такъв момент, който вярно - продължи доста време, да пренебрегне някои свои удоволствия и усещания за свобода в името на живота и здравето на общността, за да оцелеем именно като общност, като общество, като държава, като нация. Ако всеки мисли само за себе си, доникъде няма да стигнем”, смята още адв. Екимджиев.

Конкретно относно въвеждането на зелени сертификати у нас, той каза: “Първо, това е една необходима мярка, която за съжаление закъсня. Не зная дали това закъснение ще позволи да бъде избегната една по-тежка мярка, какъвто е локдаунът. На второ място, тази мярка беше взета твърде внезапно, без необходимото време за подготовка, за адаптация. Дори беше взета след като имаше категорични изявления на хора от управлението, че тя няма да бъде вземана, особено за децата. Няма как това да не породи съпротива и фрустрация. Като че ли това е част от кризата и от провала на политическото лидерство по въпроса с пандемията и мерките”.

В края на разговора адв. Михаил Екимджиев коментира позициите, които партиите заемат по отношение противоепидемичните мерки у нас. “Изключително съм разочарован, че нито една политическа сила, може би с изключение на ДПС, не заяви категорична подкрепа за ограничителните мерки. Надявах се поне в тези т. нар. партии на промяната, на които симпатизирам, да се намери един човек, който да излезе пред хората и да ни каже честно, че е наясно с възможността да загуби половината от потенциалния си електорат заради тези свои думи, но е привърженик на ограниченията, защото това е начинът да спасим човешки животи и да излезем от кризата. Бих казал, че в такава ситуация спасяването на един човешки живот е по-важно, отколкото политическият провал на идващите избори, отколкото загуба на електорат, отколкото невлизане в парламента. От друга страна, мисля, че такава честна позиция би могла да бъде оценена от хората, дори от антиваксърите.

Дори тези политически лидери, които преди известно време в една малко по-спокойна обстановка заявяваха подкрепа за ваксинирането, призоваваха за ваксинация като единствен познат от историята и науката способ за преодоляване на такива кризи, сега шикалкавят. Това се отнася и за “Демократична България”, и за “Продължаваме промяната”. Липсва честност, липсва отговорност, липсва готовност да се заемат едни на пръв поглед непопулярни позиции. Тези позиции обаче могат да бъдат оценени и да бъдат един политически капитал, който да донесе признание, уважение в бъдеще”, каза той.

Всички политици се държат като еднодневки - като някакви спорадични участници в политическия живот, а не като държавници с визия, с мисия, с готовност да изведат обществото от кризата с цената дори на някои загуби. Навремето Чърчил е казал, че ни чакат кръв, труд, сълзи и пот. Това би могло да бъде оценено, ако ни го каже някой честен и харизматичен политически лидер сега”, завърши адв. Михаил Екимджиев.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз от БЕХ

    96 33 Отговор
    На 14.11.2021 всички за ВЪЗРАЖДАНЕ!!!! Пък такива като тоя нека си лаят...

    Коментиран от #4, #68

  • 2 3333

    104 17 Отговор
    Долна подлога!
  • 3 Майна

    89 12 Отговор
    Този е от ДБ...НЯМА НУЖДА ОТ КОМЕНТАР...ДА ТИ ПИША ЛИ ЗА ЕДИН НЮРНБЕРГСКИ КОДЕКС....ИМА И ИСТИНСКИ АДВОКАТИ, ТИ С ТОВА СИ ИЗКАЗВАНЕ ПОКАЗВАШ ,ЧЕ НЕ СИ ОТ ТЯХ ..СКЪСАЙ СИ ДИПЛОМАТА

    Коментиран от #76

  • 4 Свободата

    55 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аз от БЕХ":

    Нe щeм пoвeчe имитaция нa дeмoкрaция!
    Нe щeм пoвeчe избoри само зa пaртии, a И зa дeпутaти!
    Иcкaмe дa ce прeмaхнe прaгът нa прeфeрeнциитe и избирaeмитe мecтa!
    Избoрът нa дeпутaтa дa зaвиcи eдинcтвeнo само
    oт дaдeнитe личнo зa нeгo прeфeрeнции oт cимпaтизaнтитe нa пaртиитe!
  • 5 БОРУНА ЛОМ

    81 0 Отговор
    СВОБОДАТА, САНЧО Е НА ВЪРХА НА КОПИЕТО!
  • 6 Темис

    94 5 Отговор
    Какво е казал адвокатът (и официален юрисконсулт) на българската ЛГБТИ общност - няма (ама абсолютно) никакво значение!
  • 7 висок

    16 50 Отговор
    Тоя е поредния Хаджинекадърник.... Под юмручето на РРадев вчера умряха 243 българи! Малко ли са за да прогледнете? 1500 ли трябва да умрат за да разберете какво са РРадев- българоубиеца и некадърника Кацаров?

    Коментиран от #16, #62

  • 8 зачуден

    72 7 Отговор
    Колко ли още боклук ще се изреди ,за да ни обяснява ,че да си затворен ,без работа и пари и гладен - е висша форма на демокрация и че когато НАШИТЕ хора лъжат (като Кирчо канадеца напр.) - те всъщност говорят истината ,а когато са очевАдно виновни - значи са невинни.
  • 9 Азазел

    73 5 Отговор
    Сигурно е така юридически. Но, трябва ли да доказвам, че съм здрав щом искам да ползвам дадени права? Особено тези които трябва да си плащат тестовете, за да ходят на работа?
    Не трябва ли който иска да ме ограничава, дори затваря вкъщи, той да доказва, че съм заразен.
    Така излиза, че съм болен, докато не докажа противното.
  • 10 Сульо Пулев

    67 6 Отговор
    Абе ,тоя мазен лисугер е толкова адвокат ,колкото аз съм конструктора на големия адронен колайдер. Страшни лъжи плещи!
  • 11 Лулу

    54 0 Отговор
    За ДБ отдавна е ясно, че са фурнаджийски лопати ... Въртят се на там от където имат повече изгода ...
  • 12 Смех

    50 2 Отговор
    Сам да влезеш в затвора е свободата.. Къде излизате бе хлебарки та не мога да ви докопам да ви избеся сите...
  • 13 СВ.ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ🙏

    12 1 Отговор
    Е БЪЛГАРСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА,БЪЛГАРСКАТА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА✌✌✌
  • 14 я я я пак

    38 3 Отговор
    Когато излагаш една теза , най-малкото трябва да си наясно по същество с обстоятелствата около нея . За какво става въпрос бе Екимджиев , ама никой не знае какво е ТО , но компетентно налага рестрикции , обикновено в направление на преследване на някакви цели , които нямат нищо общо със същността на това " ТО " и са в състояние на абсолютно безсмислие спрямо НЕГО. Няма вирус изолация , няма вирус идентификация , нищо няма , човечеството в действията им е превърнат изключително в обект , не в субект , като при стадо . Така ли се прави в случай на хора ?!
  • 15 Хаха

    56 2 Отговор
    палячо
  • 16 Болен

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "висок":

    радев далеко, иди в болницата да те лекуват, да видим накой господ ще разчиташ .......
  • 17 канадеца

    25 2 Отговор
    а защо тогава защитаваш кирчо гелосания канадец
  • 18 Адвокате!

    45 3 Отговор
    За пари не само ще продадете майки те си но цялата държава! Подлоги!
  • 19 !!!?

    29 3 Отговор
    Абе адвокате, ти не беше ли адвокат и на "въстаниците" които държаха софиянци за заложници месеци наред, блокирайки незаконно ключови столични кръстовища в нарушение на Закона за движение по пътищата, Закона за митингите и манифестациите, Закона за обществения ред, ...!!!?
  • 20 111

    25 0 Отговор
    Господ обича юристите, понеже си пада Съдия. "С какъвто аршин мериш, с такъв ще ти се отмери!"
  • 21 Ами ...

    41 2 Отговор
    Интересно, дали хората губещи работата си, малкия си бизнес, препитанието си, също изпитват "хедонистично удоволствие" от нещастието си. От друга страна обявяването на здрави хора, неизвършили никакво престъпление за опасност за живота на останалите, не ми звучи юридически издържано. Да напомня, че липсата на "Зелен сертификат" все още не е престъпление. Изглежда обаче скоро ще бъде ...

    Коментиран от #26

  • 22 изроди

    28 1 Отговор
    Регламент (ЕС) 2021/953

    (20) Издаването на сертификати съгласно настоящия регламент не следва да води до дискриминация, основана на притежаването на конкретна категория сертификат.
  • 23 Хихата

    35 2 Отговор
    "Трудът те прави свободен"... нъл тъй, адвокатине?
  • 24 !No pasaran!

    28 0 Отговор
    "По- добре да умреш прав, отколкото да живееш.на колене".
  • 25 Свобода

    33 3 Отговор
    Толкова умен, интелигентен и ерудиран човек! Такова падение не съм вярвал, че може да се случи с него и да припява така на цялото това чудо! Жалко, много жалко! Изпитвам погнуса и отвращение, а беше в очите ми един от най-брилянтните юристи в България и то с толкова спечелени дела за човешки права!
  • 26 qwerty

    32 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ами ...":

    Аз също забелязах липсата на този казус - на едната везна правото ти на труд и отговорността за собственото ти тяло, а на другата печалбата на капиталистите.
  • 27 😷😷😷

    37 2 Отговор
    Изключително се разочаровах от изказванията и неуместните примери дадени от Екимджиев, който УЖ е адвокат по човешки права!? Няма да коментирам непрофесионалбото му и глуповата теза, че едва ли бе само неваксинираните заразяват и разнасят, а "всксинираните" не !?!? Няма нищо научно в пиднрепа на тази му теорийка! Един въпрос задавам, "Ами, ако в следствие на този рекет, сегрегаци и дискриминация на хорста им писне и възникне война, кое право, ще коментира тогава, на неизбежна самоотбрана, отбрана и т.н." !?!?
  • 28 оня

    35 4 Отговор
    Мало.умник, какво ваксиниране, като няма създадена ваксина все още? Това са тестови продукти. Ти си разписвай информираното съгласие и се боцкай колкото щеш. Преди около 2 седмици още един доктор се помина след "ваксинацията", а преди него мед. сестра:)) Това не се съобщава по медиите:)) Я у лево м.алоум,ници:))
  • 29 Зелен сегрегат

    15 3 Отговор
    Не ви е срам, изпитвате "Хедонистично удоволствие" да отидете в Практикер да си купите шепа пирини, че да си оправите покрива да не ви капе! Трябва вместо пирони да си вземате игли в името на обществото или неговите чобани не разбрах точно!
  • 30 Трап

    27 1 Отговор
    Ромолюбецът се е обадил. Естествено, че нямате никакво право да ми ограничавате правата, ама такъв като теб едва ли би го разбрал. Да си скъсаш дипломата, "колега"!
  • 31 Благо Борисов

    29 3 Отговор
    Тоя е пълен измамник
    Не го харесвам
  • 32 Слави Трифончук

    26 2 Отговор
    Соросите един по един се издадоха последните месеци
  • 33 Гост

    22 2 Отговор
    Екимжиев въпроса е че ограничаването на човешките и гражданските ни права заради ковид всъщност не са в интерес на обществото, а в интерес на стни стите. Затова стига моля ти се с това сугариране че трябвало да се самоограничаваме. Ще се самоограничаваме когато мерките са наостина разумни, имат смисъл и не си противоречат и не са хаотични. 98 процента от ковид заразените са го изкарали безсимптомно или с леки симптоми. За какво говорим?

    Коментиран от #53

  • 34 безпартиен

    23 1 Отговор
    Който замени свобода за временна сигурност,не заслужава нито свобода,нито сигурност!
  • 35 абе михале

    14 1 Отговор
    Разбираемо като адвокат не са ти ясни откъм медицински аспект нещата , липсват изследвания , няма предварително установяване на имунитет , няма обща епикриза , няма оценка за противопоказност от прилагане на " ваксината " , има поголовно бучене с призивите " парий от вси краища , бучете се " . Има опасности от автоимунни реакции и от още ред вторични последици , извести и неизвестни , ама кой му дреме , " доброволно " нали си им подписал , че си готов да си понесеш всички последствия , даже и в отвъдното да си ги отнесеш.
  • 36 Баба Марта

    24 0 Отговор
    Поне ви лъснаха антибългарските задници!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 баба Вуйна

    12 3 Отговор
    Боже кви са тези имена , Турски , па очите сини
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Жорката

    13 1 Отговор
    Ко си ти, че да казваш кой е отговорен и кой не.. Виждаме вашата отговорност към народа ни вече 32 години..
  • 41 Лост

    18 0 Отговор
    Вече се чудя какво да си изкарам -зелен сертификат или жълта книжка? Не знам с кое ще имам повече права.
  • 42 Интересно

    20 2 Отговор
    Всичко хубаво, ама ваксинираните и се заразяват, и заразяват.
    Което обезсмисля всичките му обяснения и теории на тоя.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ха ха ха

    14 1 Отговор
    Сам го казваш "самоограничения", има разлика от наложени ограничения... нъл тъй?

    Да се махате с вашето дуднене, няма да се ваксаме ОТГОВОРНО с нещо, за което никой не поема ОТГОВОРНОСТ!

    ТОЧКА!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ами ...

    15 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Затова, че всички трябва да се боцкат ежегодно. Който не иска е престъпник, заплашва устоите на обществото и сертифицираните граждани трябва да бъдат защитени от такива изроди. Само едно не ми е ясно. След като ваксинираните са защитени от тежко заболяване и смърт, а преболедувалите от разболяване, за кого точно са заплаха неваксинираните? За други не желаещи да се боцнат? Излиза, че ще защитават не желаещите да се ваксинират от самите тях. Т.е. някой ще бъде защитаван от самия себе си. Следователно всички неваксинирани представляват опасност за самите себе си. Значи трябва да бъдат поставени под възбрана и да бъдат въдворени в психиатрията. Значи 80% от българите са луди, така ли? 😀
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 А бе боклук

    14 3 Отговор
    Никой не може да ми вменява отговорност за здравето на друг човек… за състоянието ва планетата и на космоса.
    И да четеш малко за графенов оксид и корона вирус.
    Аре да сиходиш че ти миришат чорапите
  • 57 !!!!!9587

    12 1 Отговор
    ПЛАТЕН ПРЕДИЗБОРЕН ПЛАКАТ
  • 58 doc

    2 15 Отговор
    Прости им Господи, просто не им стига мозъка да го разберат. Да обясняваш на амеби за правни проблеми.
  • 59 хахаха

    3 2 Отговор
    Знаете какво се случи с Хайде, с Костадинов ще бъде в такъв вариант, че никой повече да не си помисли да се прави на патриот
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хаджи Генчо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "висок":

    А от какво умрЕха, знаеш ли? Или кото каже талавизора. Някои ги ловят на бастун.
  • 63 Юрист

    10 1 Отговор
    В правовата държава, няма конкуриращи се права, тъй като правото не следва дарвинистките или еволюциони разбирания за оцеляване на по-конкурентноспособното "право" или по-необходимото право, а има Конституция, закони и подзаконови актове, общи и специални разпоредби, правилници, наредби, заповеди с които законодателят се е опитал ясно да посочи кога се прилага една правна възможност и кога не се прилага. Затова неизбежната отбрана, както неправилно посочва господин Екимджиев, не е конкуриращо право на правото на живот, тъй като в констутицията НЕ ПИШЕ, че правото на живот не може да бъде засегнато при неизбежна отбрана, а пише ли такова нещо, го г-н Екемджиев или не пише? Ето тук куца Вашата юридическа логика Как бихте разгледали неизбежната отбрана, ако в Конституцията пишеше, че при неизбежна отбрана не може да се отнеме живот? А ? Щяхте ли да твърдите че има конкуриращи се права и тогава, които неясно как се прилагат избирателно? И тъй като не пише в Конституцията, че при неизбежна отбрана може да се отнеме живот, затова може да се отнема. Но пък в Конституцията пише, че САМО със закон могат да се налагат мерките, които налага Министърът сега, пише, какво е медицински и научен експеримент и доброволност при подлагането на такъв. Поради тази причина неизбежната отбрата не се конкурира с правото на живот, но заповедта на министъра явно противоречи на конституцията, или ако използваме Вашата новоговорна юридическа терминология, Конституцията конкурира
  • 64 Иван

    4 1 Отговор
    Айде и тоо запя в хора...!
  • 65 Юрист уточнение

    6 0 Отговор
    По-горе в коментара ми да се чете моля: И тъй като НЕ пише в Конституцията, че при неизбежна отбрана НЕ може да се отнеме живот, затова МОЖЕ да се отнема живот при неизбежна отбрана.
  • 66 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    6 1 Отговор
    обществения интерес от кой се определя!?от мнозинството което не иска да се ваксинира начело с лекарите само 25% според СЗО!
  • 67 Rock

    7 1 Отговор
    Не мога да повярвам- този адвокат сравнява пияните и дрогираните с хора нежелаещи да се ваксинират с тези субстанции. Вероятно в неговите очи 80% от българите са пияни и дрогирани. В тези 80% влизат интелигентни хора като лекари,учители... Не познавам пияница или наркоман да подписва информирано съгласие с кръчмар или дилър преди да употреби огнена вода или весели билки.
  • 68 Емил

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аз от БЕХ":

    Брях, тоя сайт станал Копейкин! ;)
  • 69 МалкоЛогика

    1 6 Отговор
    Този вирус ще стигне до всеки. Ваксинираните ще изкарат боледуването по-леко, с по-добри шансове да оцелеят (статистически погледнато, няма нужда от примери със братовчеда на някой форумец). Всички свободолюбци тук ще преболедуват, някои тежко, някои ще увредят здравето на близък човек. Ще се преброим пак напролет.
  • 70 123

    6 1 Отговор
    Тизи не е адвокат, а завършен И-ди–от и то от най-големите с диплома. Има един основен закон и се нарича КОНСТИТУЦИЯ! В нея е записано какво може и какво не. С тези зелени сертификати се нарушава този основен закон. Ако този И-ди–от не я знае да я прочете. Там си пише. Другото нещо е, че първо няма никаква пандемия, а това е ПЛАНдемия. Няма изолиран все още вирус и никой не го знае как изглежда, ако изобщо има такъв, а без изолиран вирус и без аутопсии да видят какво поразява в човека са направили ваксини, които не са ваксини, а нещо съвсем друго, защото нито една от тези течности не е сертифицирана, като ваксина. Със същото това нещо насила те карат да се набодеш, но преди това се разписваш, че нещо, ако стане няма да търсиш отговорност на никой. Ами такива И-ди–оти, като този да се бодът, ако искат на лягане и ставане, но има хора, които не са И-ди–оти.
  • 71 аз казах

    0 6 Отговор
    Ваксинираните ще оцелеят защото могат да ходят по моловете

    Коментиран от #75

  • 72 Недопустимо е

    5 1 Отговор
    Животът и препитанието ти да зависят от наличие на един документ! Ваксинираните и одобряващите "зелените сертификати" осъзнават ли въобще в какъв филм се вкарват?! Днес си ограничен заради неваксиниране, утре ще те ограничат да ядеш по-малко, щото има световен глад, вдругиден - да се къпеш по-рядко, щото няма вода и пр. и пр. Веднъж отстъпиш ли от правата си, вече си тръгнал по наклонената плоскост и ставаш номер, без име и душа. Всички - строй се, преброй се.
  • 73 ЕВРО НЮЗ

    5 1 Отговор
    АДВОКАТЕ, запали си печката с дипломата. След това ако можеш да четеш прочети РЕЗОЛЮЦИЯ 953 арт 17. от 14 юни 2021 година на Европейския съюз и отивай на някое село да пасеш кози.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ами ...

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "аз казах":

    Няма, понеже МОЛ-овете няма да оцелеят. 😀
  • 76 АУУУУУ

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    АУУУУУ КОЛКО СИЛНО И ЖАЛНО ВИЕШ.....НО АКО БЕШЕ ПРОЧЕЛ СТАТИЯТА , ПИСАНА ОТ АДВОКАТ НЕ ОТ КОЛХОЗНИК , КАКВИТО СА ПОВЕЧЕТО ТУК.......ЩЕШЕ ДА РАЗБЕРЕШ ЧЕ НЮРНБЕРКСКИЯТ ПРОЦЕС ЩЕ ТИ ОСТАНЕ САМО И ЕДНИСТВЕНО В КОМЕНТАРИТЕ....ПЛЮС ЧЕ ОТДАВНА СЪДЪТ В НЮРНБЕРГ СИ Е ОБИКНОВЕН ГРАДСКИ СЪД....НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА......ЧЕ ДА УТОЧНИМ ОТНОВО .......КВО РЕЧЕ ???!!!.....ХА ХА ХА ХА