Last news in Fakti

25 Януари, 2017 16:24 3 337 0

Демонстрираха финландска бойна машина Patria AMV

  • patria-
  • машина-
  • военно
Демонстрираха финландска бойна машина Patria AMV - 1

Финландската компания Patria представи бронирана бойна машина Patria AMV пред военни, експерти и журналисти на полигона в Казанлък. Демонстрациите са първи по рода си у нас.

Представители на Patria запознаха присъстващите с различните версии и конфигурации на машината, предназначени за различните нужди на пехотата. Направена бе практическа демонстрация на машината с преминаване на различни препятствия по трасето на полигона и демонстрационна стрелба. Най-смелите имаха възможност сами да пробват възможностите на новата бойна модулна машина. Едно от предимствата на новата бойна техника е, че тя може да работи с различни типове оръжия. Друго нейно предимство е и възможността за работа по източен и натовски калибър на въоръжение. Бойната машина е изключително мощна, двигателят й е на фирмата „Скания" и е от 600 конски сили и 405 киловата.

За да се стигне до сегашното ниво , на което се намира машината, е работено в продължение на 20 години, заяви Анти Хуусконен, старши вицепрезидент „Бизнес развитие“. В края на 90-те години на миналия век, компанията започва разработването на машини 8X8. През 2002 година на пазара излиза първата машина Patria AMV и оттогава насам тя непрекъснато е усъвършенствана. До момента повече от 4 500 единици от новата бойна машина за пехотата, са били договорени и предоставени на седем различни държави – напр. Словения, Хърватия, ЮАР.

Най-големият потребител на тази машина в реални бойни действия са въоръжените сили на Полша. 2007 година полските въоръжени сили са въвели в експлоатация тази машина в Афганистан, в рамките на операцията ИСАФ. Отзивите за машината са много добри по отношение на защитата и огневата и мощ. Машината се използва също и за мисии на ООН в ЧАД – Африка.

Patria има намерение да се включи в модернизирането на сухопътната техника на българската армия, като участва в процедурата за избор на доставчик за нови бронирани модулни машини за пехотата. Ако фирмата бъде избрана за изпълнител, компанията планира да работи с български фирми като подизпълнители. На 1 декември в София беше проведен „Ден на индустрията“, където експерти на Patria се срещнаха с представители на български фирми от военната индустрия, за да обсъдят евентуално бъдещо сътрудничество.

В случай на успешен технологичен трансфер, България ще има възможност да създаде собствена продукция и да продава бойни машини на трети страни. Не без значение е и възможността за независимата им поддръжка, контрол при кризисни ситуации, по-добра логистика, както и печалба за българските фирми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА