Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 14:34 20 901 45

Фон дер Лайен става мишена в Брюксел заради румънския скандал с българската „Евроинс“

  • румъния-
  • хазарт-
  • ханс-холгер албрехт-
  • урсула фон дер лайен

Скандалът се разраства

Фон дер Лайен става мишена в Брюксел заради румънския скандал с българската „Евроинс“ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Скандалът с отнемането на лиценза на българската застрахователна компания „Евроинс“ в Румъния и последвалото предоставяне на лиценз на хазартна компания да извършва същата дейност от властите в Букурещ вече предизвиква лавина от критики и въпроси от евродепутати към Европейската комисия.

Говорител на ЕК благодари на EURACTIV във вторник (3 октомври) за „изясняването на нещата“ след публикация на медията, в която се предполага, че компанията, на която братът на председателката на комисията Урсула фон дер Лайен наскоро стана главен изпълнителен директор, косвено се облагодетелства от изгонването на българска застрахователна компания от румънски пазар.

На 28 февруари т.г. Ханс-Холгер Албрехт, брат на Урсула фон дер Лайен, стана председател на борда на румънската компания за онлайн хазарт Superbet, която е 11-та сред онлайн хазартните компании в света.

По това време Superbet обяви публично решението си да се диверсифицира, като навлезе в застрахователния бизнес и регистрира фирмата Eazy Asigurari, след като получи лицензи от румънския регулатор ASF.

Също през февруари „Еврохолд България“, водеща енергийна и финансова група в Югоизточна Европа, обяви, че дъщерното ѝ дружество в Румъния – „Евроинс Румъния“, е жертва на организирана атака. Още тогава „Еврохолд“ хвърли вината за организирането на атаката върху ASF.

Впоследствие ASF отне лиценза на Евроинс и българската компания беше изгонена от Румъния. Еврохолд обяви, че това е „враждебно превземане“.

В отговор на въпрос за съвпадението на изместването на Евроинс от румънския пазар и пристигането на нов играч, Eazy Asigurari, българският евродепутат Петър Витанов коментира: „Информацията, че тази компания се управлява от брата на фон дер Лайен, само засилва подозренията, че има политическа намеса в румънския финансов регулатор“.

Още на 27 септември Томас О’Райли, написа в статия за „European Conservative“, че компанията, ръководена от брата на фон дер Лайен, може да е спечелила от голяма празнина на пазара, оставена от напускането на Евроинс.

Евродепутатът Ларс Питър Берг, един от членовете на ЕП, които изразиха загриженост за начина, по който Комисията се справя с аферата, е цитиран да казва, че предвид тези „уклончиви“ отговори, се чуди „дали е време за независимо разследване какво точно се случва в Румъния и възможностите на Комисията да наблюдава сектора“.

Помолен да коментира предполагаемото тайно споразумение между Superbet/Easy Asigurari, от една страна, и службите на Комисията, от друга, говорител на Комисията благодари на Euractiv за възможността да „изясни нещата“

Toй позова на писмените отговори на Комисията на въпроси на евродепутатите Илхан Кючюк (Обнови Европа), Ларс Патрик Берг (Европейски консерватори и реформисти), Клеър Дейли (Левицата), Гунар Бек (Идентичност и демокрация), Петър Витанов (С&Д), Цветелина Пенкова (С&Д), Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформисти) и Андрей Слабаков (Европейски консерватори и реформисти).

Въпреки това повечето от евродепутатите, с които Euractiv успя да се свърже, казват, че Комисията на практика е избягвала въпросите им и не е казано нищо конкретно.

„Не съм доволен от отговора на Комисията. Точно обратното. Много съм притеснен!“, пише Гунар Бек в имейл до Euractiv.

Той отхвърли отговорите на Комисията като уклончиви и насочи критиките си към EIOPA, който е Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, контролиращ застрахователния бизнес в ЕС.

Всички опити на Euractiv да получи коментар от EIOPA остават неуспешни.

„Комисията предостави „неработещ“ хиперлинк към решение на EIOPA и силно редактиран доклад.

На 27 септември обаче комисарят Макгинес (комисарят за финансовите услуги Марейд Макгинес, бел.ред.) пише, че „Докладът на EIOPA… не е бил направен публично достояние, нито е бил споделен с Европейската комисия“. С други думи: комисар Макгинес признава черно на бяло, че докладът е обвит в тайна. Това повдига въпроса: Защо? как би могла да заключи, че „Комисията не е установила никакво нарушение на правото на ЕС от ASF?“, пише евродепутатът Бек.

Евродепутатът Петър Витанов, с когото Euractiv разговаря във вторник, също разкритикува EIOPA, като го нарече „практически безконтролен орган, който е способен да съсипе репутацията и бизнеса на всяка европейска компания“.

Той добави, че „това не е прозрачна организация, която трябва да се отчита пред Европейския парламент“. Витанов също каза, че се е опитал да получи коментар от EIOPA, но резултатът е бил „много незадоволителен“.

„Докладите на [EIOPA] са почти секретни и информацията от тях е ужасно оскъдна“, каза той.

„Още по-съмнителен е фактът, че е издаден застрахователен лиценз на една от най-големите хазартни компании в Европа, която няма нищо общо с тази (застрахователната) дейност“, каза още евродепутатът.

Euractiv не успя да се свърже с Ханс-Холгер Албрехт, за да му зададе въпроса дали е знаел, че дейностите му в Румъния предизвикват реакции, които очевидно започват да имат обратен ефект върху сестра му Урсула фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти си

    169 6 Отговор
    А за далаверата с ваксините кога ще я погнат .....

    Коментиран от #12, #15

  • 2 Бай Лисан

    86 3 Отговор
    Какво ли държи в юмручето урсулата?
    Това ли е за което си мислим?
    Предпазним мерки да не правим седмо?
  • 3 а пак ми разправяйте за демокрация

    123 2 Отговор
    Лакомията на нацистчетата Хензел и Гретел няма граници .
  • 4 Урсула отдавна

    138 2 Отговор
    плаче за слънце на квадратчета. Има неопровержими доказателства за конфликт на интереси и злоупотреби за милиарди. Кьовеши я назначиха за фигурантка която да се знаимава с кокошкарски изпълнения като рушвета за гръцката евродепутатка или някоя селска къща за гости в БГ. Нечувана и невиждана корупция се шири в ЕК.
  • 5 Тома

    118 3 Отговор
    И ние чакаме от ЕС честност и справедливост.Ами боко тиквата е направо ангел спрямо тези
  • 6 туртула

    105 2 Отговор
    Не й пука.Тя открадна толкова милиарди...
  • 7 долу ЕС

    119 3 Отговор
    всеки с 10 клас разбира за какво става въпрос, надявам се, и всеки с над 10 клас да разбере, че ЕС НЕ Е РЕШИЛ И НИКОГА НЯМА ДА РЕШИ НИТО ЕДИН ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРИЯ, само ще ни създават денонощно повече. Референдума е наложителен, за да имаме шанс! Германия ще ни разкаже играта разберете го, като евтина китайска батерия за еднократна употреба
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    80 2 Отговор
    Ами що проверите кой е тати и кой е мъжот на Лайниан ❗❗❗
    Цялата рода в Л@ЙН@ ❗❗❗

    Коментиран от #33

  • 9 трудно ще я

    64 2 Отговор
    признаят за виновна . лаештата Урсула скоро и изтича мандата . каквото отмъкне това е . Бойко се пробва, ама нъц .
  • 10 Жоро Илиев

    59 7 Отговор
    Истината е много проста. На нашите застрахователи не им се дават пари за щети. Затова пък много обичат да събират парите на водачите на МПС. Така е и в Румъния с Евроинс. Оказва се че нашите момчета там не заплащат щетите в определените за това срокове както и се правят на ощипани за някои щети. В България тези мутренски похвати вървят , но в Румъния си имат закони според Европейската директива.,които трябва да се спазват. Евроинс искат като американските централи - гарантирана ГОЛЯМА печалба. В България законите са на страната на застрахователя и клиента се ограбва тотално и по закон, без да получават всичките пари за обезщетенията които се полагат , а в Румъния ги съдят за неизпълнение на подписаните договори и им взимат лиценза. Е за това иде реч....

    Коментиран от #30

  • 11 Естествен Интелект

    49 6 Отговор
    Като чуя управлиние на комисари се сещам за болшевиките, които всъщност били малцинство.

    Коментиран от #13

  • 12 Механик

    69 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ти си":

    Тъкмо това и аз исках да питам.
    За ваксините КОГА?
    п.п.
    Дано да е станало ясно на юнаците, дето тука така разпалено ми обясняват как сме си добре в ЕС!
    Пичове, ЕС не е направен на вас да ви добре, бе! Направен е за такива като Урсула и останалите от шайката.
    Уж щяхте да се придвижвате и да работите свободно, а се оказа, че едно "ковидче" и спяхте да се движите. А ако си намерите работа, то е мияч, гледач на стари хора или нещо от сорта.
    А сега и без ковидче няма да се движите, щото горивата скъпи, искат ви коли ЕВРО-намсикоеси и пр.
  • 13 Механик

    70 3 Отговор

    До коментар #11 от "Естествен Интелект":

    Ами то тоя съюз е точно СССР-2. Само че тук нещата са докарани на ново и много по-гадно ниво.
    Ако е СССР, държавата се стремеше хората да са здрави, за да работят, тия искат да сме болни, за да се ЛЕКУВАМЕ. Всеки знае, че човек ще даде и последната си стотинка за здравето си.
    Е това им е и целта. Не ковид и брашно от хлебарки, ами не нзам какво още ще ни измислят.

    Коментиран от #43

  • 14 омерта

    55 3 Отговор
    ЕС е мафиотска структура и е факт, че далавераджиите се измъкват и правят, каквото си искат, като се почне от Урсула и се мине пре разни Кайлита майлита, братчета и обикновени бе ге борчета?
  • 15 Калпазанин

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ти си":

    Нвма, 72.июиардс са много пара с този "скандал" е просто прах в очите на овцете за отвличане на вниманието
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ганю

    19 0 Отговор
    сичките са маскари
  • 18 Демокрация, а ?

    37 3 Отговор
    Има ли още някой, който желае да ме убеждава колко хубаво си живеем в ЕС, каква свобода и демокрация е?
    СССР било зле по-лошо от него нямало, а сега в ЕС, който ни налага какво ли не, който ни ограбва, ваксинира като овце е цветя и рози. Нали така господа "демократи". Аз отдавна съм са излизане от този сатанински ЕС, както и от прехвалено НАТО, което само войни пали.

    Коментиран от #20

  • 19 Мухаа,хаа!

    17 1 Отговор
    Битка между акули и косатки.Хич не ми дреме ,кой кого ще погълне.
  • 20 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Демокрация, а ?":

    И АЗ!!!
  • 21 Трезвомислещ

    27 0 Отговор
    Още един път госпожата дет яде лайнен доказва, че нейните далавери и тези на родата и са реални и доказват двуличието на еврог@йската върхушка

    Госпожата доказва, че не само с ваксините, но и с цялата си дейност е достоен продължител на прославилия се с далаверите си неин предшественик.
  • 22 Марио

    23 2 Отговор
    Тази с говняната фамилия има много болен вид. Излъчването и е меко казано не здраво. Ако съдя по нея,значи сме произлезли от маймуната макак!!
  • 23 Крадливата Лайнен

    26 2 Отговор
    Тази отдавна е за прокурорско разследване ! Милиони натрупа от аферата с ваксините ,но никой не и потърси сметка и тогава ! ЕС е шайка от крадливи субекти където всеки краде според дадената му власт ! България е набелязана като най-беззащитна жертва !Българските евро депутати са безполезни и реално са съучастници в унижението на България !

    Коментиран от #26

  • 24 Грух

    10 0 Отговор
    Споко, скоро ВВП ще тури ред !
  • 25 кюмюра от Драгалевци

    12 0 Отговор
    След като тязи гинеколожка е корумпирана какво остана за брат и . Най интересното е че ЕП и комисия са едно скрито братство което е повече като секта от колкото като институция на високо ниво .
  • 26 ЕС на 3 скорости

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Крадливата Лайнен":

    Българските евро депутати са с ранг на хигиенистки в ЕП . Унизително за тях самите а още по унизително за нас будалите които чакаме да защитават правата ни .

    Коментиран от #27, #38

  • 27 анти глобалиста

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "ЕС на 3 скорости":

    Ако влезне Украйна ще имаме и задна предавка !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ганю

    12 1 Отговор
    ЕС е гнила работа кочина
    преплетени като свински черва
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро Илиев":

    Не съм румънофоб, но поговорете в Добруджа със старите хора да чуете какво ще Ви разкажат. В мрежата може да се намерят доста неща, но не е всичко. Например, малко преди присъединяването към България на Южна Добруджа - 1940г., румънското правителство мобилизира местните Българи-мъже в румънската армия, но от тях никой не се връща след края на ВСВ. Официалното съобщение е, че са загинали във войната, а всъщност те веднага са избити. Част от труповете са хвърлени в понорите и затрупани , а други - в река Дунав. Спасяват се само тези, които вместо да отидат на мобилизационния пункт, преминават на Българска територия, подкупвайки корумпираните румънски граничари.

    За пореден път се убеждавам,колко малко се знае за Българската История, дори новата, пък какво остава за древната.
  • 31 да да

    6 1 Отговор
    Такво време лайналкаво стана....;Мирише ,и това е....
  • 32 фоновата седмица

    3 0 Отговор
    не е яла тези евролайнарки фукенски искензели материали.....
  • 33 гледай яловата и е ясно

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ,той е трети пол с станбул тапия....
  • 34 Вирус

    2 1 Отговор
    Миндерчето е за затвор
  • 35 Ахах

    1 0 Отговор
    Жалбата срещу госпожата идва от варненският ром Асен ХРИСТОВ, първа дружка на Цветанов и Караянчева с шарения костюм в ютюб. Далавери по български.
  • 36 Бббааахххх ммааму

    0 1 Отговор
    Тея лайненци и други европърдел-депутати много огладнели
  • 37 Европеец

    3 1 Отговор
    Българските лъжци са се докопали и до нея..
  • 38 ххммм

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "ЕС на 3 скорости":

    Е какъв да е цървула Слабаков от ВМРО? Той си е жив хигиенист, но станал по погрешка евродепутат. Сега той взима по 15 бондака на месец, а чистачки в България по 300-400 лв.
  • 39 Гого

    2 0 Отговор
    Коя прокуратура ще разследва корупцията с ваксините и тестовете ?????????
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ганю

    2 0 Отговор
    Краде на едро бре да му се не види и лисицата
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 кална вена

    3 0 Отговор
    тая крадла не и ли стигнаха далаверите със ваксините, айде малуми да ви е честит тоя ЕС, вътре са се насабрали по голема клика и от наще.....само крадляци и извратеняци....
  • 45 да да

    1 0 Отговор
    Лайналова закузка......