Last news in Fakti

25 Септември, 2023 04:46 8 392 31

Чия е Руската църква ОБЗОР

  • руска църква-
  • софия-
  • собственост

Според богослови тя е собственост на българската държава

Чия е Руската църква ОБЗОР - 1
Снимка: news.bg
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Според богослови собствеността на Руската църква е на българската държава и едностранното ѝ затваряне от страна на руското посолство противоречи на българското законодателство, предаде БНТ

В четвъртък заради шпионаж в полза на Русия бяха експулсирани предстоятелят на руската църква Св. Николай Мирликийски - архимандрит Васиан и още двама служители на храма. От доклад на ДАНС стана ясно, че те са заплаха за националната ни сигурност.

В петък Руската църква в София беше затворена, а днес на протест пред храма се събраха миряни, свещеници и политици от "Възраждане". Със свещи в ръка вярващите се помолиха "Свети Николай" да бъде отворена, оставиха цветя и молитви. Стигна се и до затварянето за повече от час на бул. "Цар Освободител".

Междувременно от Светия Синод разпространиха първа позиция, в която се разграничават от двата коментара на Видинския и Русенския митрополит и посочват, че казусът с Руската църква ще бъде разгледан на следващо заседание. Имаше и политически коментари.

Храмът "Свети Николай Мирликийски Чудотворец", по-известен като Руската църква, има неясен статут от гледна точка на църковните канони, смятат богослови. И дават пример с българската църква в Москва, която е изцяло под юрисдикцията на Руската православна църква.

"Двете подвория - това на руската църква в София, и това на българската църква в Москва, са под една много съмнителна от канонична гледна точка двойна юрисдикция. На литургия се споменават двамата патриарси - и на Русия, и на България. Интересно е, че и в София, и в Москва на първо място се споменава руският патриарх. Според Имотния регистър, който е официален документ, не е ясно каква е собствеността на храма-подворие в София, защото там отсъства информация.", каза проф. Калин Янакиев, философ и богослов.

"Една лоша проява от страна на руската държавна власт със съучастието на Руската православна църква, една хибридна, нека да го кажем направо, една хибридна атака, война срещу българската държава", коментира проф. Дилян Николчев, богослов.

Единствено предстоятелят на т.нар. български храм в Москва "Успение Богородично" е български свещеник.

"В условията изрично се подчертава, че тази църква се обслужва само от руски клирици. Подобни паралели можем да направим и с Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул, въпреки че тя е построена изцяло с български средства, с народни пари", посочи богословът проф. Николчев.

В позиция на Руското посолство от събота се посочва, че всички вярващи, които скърбят за затварянето на почитания от тях храм, трябва да отправят въпросите си към българската страна.

"Двойна юрисдикция означава, че този храм може да бъде затворен с общо съгласие на българския и руския патриарх, но в никакъв случай не с нареждане на г-жа Митрофанова. Руският храм подворие в София беше затворен по нареждане на посланика на Русия в България, което е абсоютно самоуправство. Самата г-жа Митрофанова, в същия ден, в който заключи храма, заяви, че църквата е отделена от държавата и в следващия момент извърши нещо скандално неканонично и незаконно, защото ако църквата е отделена от държавата, посланикът на една държава в нашата държава няма право да затваря този храм", каза проф. Калин Янакиев.

Богословите твърдят, и че с експулсирането на тримата свещеници не се възпрепятства работата на храма.

"Това е лъжа. Тъй като към Руският храм подворие в София освен тримата експулсирани се води и един, може би двама български свещеници", обясни проф. Янакиев.

Русенският митрополит Наум посочи, че през последните години по неясни причини са били гонени българските свещеници от храма.

Софийският митрополит да се разпореди Руската църква да бъде отворена, призова митрополит Наум

"През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен. Считаме, че заключването на храм „Св. Николай” от странични лица е недопустимо, като следва Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него", заяви митрополитът.

Да се помолят храмът да бъде отворен дойдоха и много вярващи със свещи в ръка. Някои от тях оставяха листчета с молитви към погребания в него Свети Серафим пред заключените порти. Вярващите бяха посрещнат от двама души в расо, представящи се за свещеници и обещаващи им отново да влязат в храма.

"Ще дам ултиматум на нашите служби, които не са български служби, а американски служби, давам им срок от 24 часа да върнат - дали ще се тези свещеници или други руски свещеници, по най-бързия начин да бъдат върнати да отворят храма. В противен случай ние, българите, ще отворим храма и ще докараме руски свещеници. Те са наши духовни деца", каза иподякон Атанас Стефанов.

"Този иподякон ли е, какъв е, който ходи с расо, и носи кръст в лявата си ръка, какъвто има право да носи само ръкоположен свещеник, принадлежи ли към БПЦ или не? Ако не принадлежи, кога нашият Синод ще се разграничи от неговите хулигански действия и извършва невероятни канонични престъпления?", коментира проф. Калин Янакиев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заедно с депутатите си, призова държавата да не се меси в църквата и изрази съмнения в истинността на доклада на ДАНС, на база на който тримата служители на Руската църква бяха експулсирани.

"Аз не коментирам делата на Църквата. Аз коментирам намесата на държавата в Църквата. Ако БПЦ има такова становище, значи би следвало да го направи. Аз няма как да знам и за разлика от управляващите фашисти, които се месят в делата на Църквата, аз не се меся. Дошъл съм тук, защото съм възмутен, защото съм изключително погнусен от това, което направиха тези хора - те нанесоха позор на България.

Няма доклад на ДАНС! Вие видели ли сте го този доклад? Защо говорите глупости?", каза Костадинов.

"Нека Костадин Костадинов да бъде настоятелен и да поиска разсекретяване на класифицираната информация за експулсирането на тримата духовници. Може да стане по-лошо, ще му кажа аз на г-н Костадинов. Защото може да се окаже, че са замесени и разни българи в агентурната дейност на архимандрит Васиан.

Позиция имаше и от депутата от ДПС Делян Пеевски, който обяви заключването му за недопустимо.

"Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата да увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите", заяви Пеевски.

След като няколко пъти, хванати за ръце, вярващите обиколиха храма с надежда да бъде отворен, те изразиха готовност да се съберат пак, ако църквата остане затворена.

Друг политически коментар от днес по темата е свързан с реакцията на службите: лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи критиките на Кирил Петков за работата на ДАНС. Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" вчера заяви, че "пак нашите служби са разбрали от чуждите кого да експулсират от страната". В отговор от ДАНС казаха, че е безотговорно политици и експерти да коментират службите, защото не разполагат с данните по разследванията. А Борисов днес напомни, че политиците могат да говорят, а естеството на работа на службите предполага да бъдат тихи.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точния човек

    12 7 Отговор
    Само Бойко Борисов е компетентен по божиите дела
    понеже е близък и има пряка връзка с началника.

    Коментиран от #3, #15, #26

  • 2 Щом е в България

    14 19 Отговор
    е българска. И в имотния регистър не се споменава друго. В ЦЯЛА ЕВРОПА КОНФИСКУВАТ АКТИВИ НА РУСИЯ. Щом е била използвана като явка на шпиони, значи се конфискува, дори и да са я купували или строили

    Коментиран от #30

  • 3 Скоро май ще му ходи на посещение даже

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Точния човек":

    Като загуби София, Пловдив и Варна, и новите почнарт да вадят на гербаджийските кметове, кражбите и машинациите и ще получи я инсулт,я инфаркт, само и само да не влезе в затвора

    Коментиран от #9, #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Миризлив пор

    10 5 Отговор
    Много намирисва това! Щом поповете започнаха да ламтят за власт и имоти не е на хубаво. А тези като са шпиони защо ги изгониха а не ги арестуваха?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Новите

    13 8 Отговор

    До коментар #3 от "Скоро май ще му ходи на посещение даже":

    българоубиици Петков Василев са същите като като Мутрата. Уж щяха да борят герберската корупция, а началникът им от ЦРУ-Козяк ги ожени за Мутрата. Даже го изпраха наред с Шиши. Племето на предателите вс ден работи срещу България! И за личната си изхода!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Това

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Скоро май ще му ходи на посещение даже":

    е неминуемо ! Но кой каквото прави , за главата си го прави !
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор
    Бг е ХРАМА
  • 13 Росен

    7 8 Отговор
    Ами естествено че Руската църква е на Русия. Няма да е на Украйна.
  • 14 Е.С.

    8 6 Отговор
    Тоя, калин янакиев няма ли да спре да лъже?

    Коментиран от #17

  • 15 Това

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Точния човек":

    е подигравка с Господ Бог ! Неговият началник е Дяволът !
  • 16 Кочо

    9 10 Отговор
    В Руската църква трябва да служят руски свещеници! Тя за това е Руска църква! Изказващите друго мнение казват с други думи, че Руска църква не трябва да има!Това е акт на нейното унищожаване! А кой стои зад този акт е очевидно, американското посолство и жалките марионетки от т.н. правителство които с този скалъпен и бутафорен шпиоски скандал се стремят да вкарат колонията България във война с Русия! Истинските шпиони и врагове на България са в нейното колониално антибългарско и предателско правителство, които с този позорен акт срещу Православието и България я бутат към бездната на вайната!
  • 17 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Е.С.":

    ТОЙ, КАЛИН ЯНАКИЕВ СИ ВЯРВА. НА СЕБЕ СИ. НЕ, ЧЕ Е ВЯРВАЩ. НЕ Е, ВЪПРЕКИ ЧЕ СЕ ВОДИ БОГОСЛОВ. НЕГОВИЯ ПОСРЕДНИК С БОГ Е ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО.
  • 18 Булдог

    5 0 Отговор
    Сигурно е на БСП и/или Възраждане.
  • 19 Поредният агент на ДАНС

    2 4 Отговор
    още вижда агенти на КГБ и в пердетата си.
  • 20 Тъй, тъй

    3 1 Отговор
    Прави са, по принципа на оня стар виц за Альоша, Альоша ваш, ама камък наш.
  • 21 Боже пази България

    4 1 Отговор
    Абсурдна е зависимостта на България от Русия и още по-абсурдно е тези,които направиха това,да крещят най-гръмогласно какви патриоти са. Трагедията ни като народ и държава е комунистическата безродственост на упрляващите 80 години. Тези същите Коминтерновци до днес проповядват вярност към Кремъл и не се срамуват да го демонстрират навсякъде - от омразата им към страдащия народ на Украйна, любовта им към вероломния убиец Путин, пазенето на паметника на съветските окупатори, до пазенето на руските шпиони ,които са съратници на нашите агенти на КГБ. По сценарий на КГБ виновните са невинни, а невинните виновни - САЩ,ЕС, българските демократи,които обичат България, а не Кремъл.
  • 22 изгорете

    2 0 Отговор
    сотанинското сборище !
    IYI
  • 23 Войводата

    3 1 Отговор
    Сопстврност на руското посолство и таен непрекосновен сейф за информация и нелегални пари на д-р Митрофанова.
    Защо тая вуйна беше първа там с кучета си и заключи църквата..???
    Кой я информира....? За какво заключи църквата за да не влезне ДАНС или разследване ккаво има
    Ма нашите тоест руските тайни служби са я информирали.... а пък нашите уж разбраха от македонската,, нация,, хахха
  • 24 Като глупаци...

    4 1 Отговор
    Като изгоним ,, д-р Митрофанова , Коста копейки, Корнелия Нинова и фатмака нарекла се президент на губерния Българий с началник Митрофанова комунистическа сган от промити комунистически мозъци. Като си върнем Нефтохим Бургас на България на 100 пр. Като влезем в Европа с два крака Ане единия в Русия другия в Европа...
  • 25 Отец Нафърфорий.....

    2 2 Отговор
    То българска църква нямаме тя е пот командването на патриарх Кирил и Митрофанова....
  • 26 да, ама не

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Точния човек":

    Неговите връзки са с Долната земя(Пожарната). 😄
  • 27 Велин

    4 0 Отговор
    Г-да не разбрахте ли че ако има някаква територия ,която се споменава "Русия" , по Путински се смята за анексирана територия от Русия. Така че Митрофанова еднолично доказа че църквата е руска както и територията на която е построена е анексирана. Така че тези мисли за "двойна юрисдикция" не са валидни в съзнанието на руснака, а и нашето Правителство си мълчи, не знам защо. В същото време Господ не предприема нищо за решаване на спора кой да му служи. Така че факта е само един - църквата е заключена. Останалото са празни приказки
  • 28 Казват и Руската

    2 1 Отговор
    значи е Руска

    Коментиран от #29

  • 29 В Прага

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Казват и Руската":

    има Карловски мост. Сигурно е на Община Карлово
  • 30 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Щом е в България":

    Кви шпиони бе му нчо и теб те гонят недорасло отроче?
  • 31 Баш нашенец

    1 0 Отговор
    На арменският поп!