Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 11:35 23 286 66

Пепи Еврото пусна сигнал, че давал подкупи от 10 000 лева месечно на българския европрокурор Теодора Георгиева

  • пепи еврото-
  • подкуп-
  • прокурор-
  • теодора георгиева

Това ставало в периода 2019-2023 година

Пепи Еврото пусна сигнал, че давал подкупи от 10 000 лева месечно на българския европрокурор Теодора Георгиева - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Обявеният за починал от инфаркт в Дубай през август тази година бивш следовател Петьо Петров - Пепи Еврото прави скандални разкрития за корупция в българската европрокуратура и даване на огромни месечни подкупи на европейския прокурор Теодора Георгиева, предаде БГНЕС.

Корупционната схема продължила 4 години от 2019 до 2023 година, като Георгиева взимала парите да оказва влияние върху разследвания и изнудване на разследваните.

Според осведомени, Петров е изпратил този месец писмо със скандалните разкрития, адресирано до Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, главният прокурор, СГП, КПКОНПИ и парламентарната комисия за борба с корупцията.

„Давах всеки месец по 10 000 лева на европейския прокурор Теодора Георгиева лично. Първоначално парите се предаваха във ВИП залата на ресторант „Осемте джуджета“, твърди Еврото. Според бившия следовател, който избяга от страната през пролетта на тази година след разкритията по сагата „Осемте джуджета“, парите ги осигурявал лично той, а му помагал Кристиян Георгиев Христов. Христов е сочен за дясната ръка и „момче за всичко“ на Петров, той бе задържан през юни тази година минути преди да даде пресконференция в БТА в защита на Еврото. После получи обвинение от Софийска районна прокуратура, че незаконно е записвал разговори на бившия следовател с негови гости в ресторанта. Кристиян Христов беше и ментор на Теодора Георгиева.

„След като Георгиева стана европейски прокурор и започна да отсъства от страната често, парите ѝ се даваха, когато се прибереше в България на удобни за нея места. В замяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва влияние конкретни досъдебни производства да се приключват според моите указания, с оглед на това, че по този начин можех да договарям големи суми от лицата, спрямо които се водеха досъдебни производства. С две думи трябваше да се контролира българският офис на Европейската прокуратура и по този начин да се изкарват големи суми пари“, пише Петьо Петров до Кьовеши.

Той твърди, че корупционната схема с Теодора Георгиева е действала от 2019 до 2023 година. Еврото споделя, че се страхува за живота си и че може да бъде убит при завръщането си в България. Но е готов да даде показания пред прокурор по скандалните разкрития за корупция в българския офис на Европейската прокуратура.

Коя е европрокурорката Теодора Георгиева, взимала подкупи в „Осемте джуджета“?

Георгиева бе една от двете европрокурорки, ангажирани от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков в нарушение на закона да разпитват укриващия се в Дубай тогава Васил Божков и да уреждат кампанията срещу бившия премиер Бойко Борисов при незаконния му арест през март 2022 година. Като по този начин поддържат лъжата, че европейската прокуратура разследва лидера на ГЕРБ.

Според публикации в различни медии именно Теодора Георгиева е замесила името на своята шефка Лаура Кьовеши в първоначално разпространената от МВР информация за задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Кьовеши научава за това, докато пътува за Киев, където имаше среща с украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова.

След незабавна реакция от Европейската прокуратура, още докато се претърсваха домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, МВР бе принудено да изтрие собственото си съобщение, обвързващо ареста на тримата със 120 дела, които европейските делегирани прокурори наблюдават у нас.

Теодора Георгиева придружаваше Лаура Кьовеши при визитата ѝ в София, макар това да не бе публично оповестено от домакините – кабинета на министър-председателя Кирил Петков.

Причината – налице е недопустим конфликт на интереси между българския представител в Европейската прокуратура и член на българското правителство, назначен със заповед на премиера.

Теодора Георгиева е съпруга на бизнесмена Васил Георгиев, назначен с подписа на Кирил Петков за заместник-министър на външните работи. Сред основните правомощия на европрокурорите е да разследват злоупотреби с европейски средства, извършвани от представители на изпълнителната и други национални власти. С други думи – Теодора Георгиева има достъп до информация за всички разследвания, които институцията на Лаура Кьовеши провежда спрямо представители на българското правителство, част от което бе и нейният съпруг.

Васил Георгиев има минимален опит като български дипломат в съседна Турция. В миналото е бил митничар, но напуска Агенция „Митници“ след разследване, свързано с внос на злато именно от съседна Турция.

Влиза в политиката преди година, когато е избран два пъти за депутат от „Има такъв народ“. Допреди това, в продължение на 15 години, е управител на търговски дружества, които са собственост на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови. Двамата братя са специални гости на сватбата на Васил и Теодора Георгиеви. Познанството между Бобокови и Георгиеви датира от Русе, градът, в който бизнесмените имат сериозни инвестиции.

През 2021 година. Комисията по граждански свободи и вътрешен ред (LIBE) на Европейския парламент повдигна въпроса за начина, по който са излъчени националните представители в Европейската прокуратура на три държави – България, Белгия и Португалия. Тогава бе избрана и Теодора Георгиева.

Петьо Петров-Пепи Еврото е бивш следовател в столичната следствена служба, после неин заместник-директор. През 2009 година е прехвърлен в Националната следствена служба.

Петьо Еврото придобива популярност и с разследването на „Антикорупционния фонд“ отпреди три години, станало известно като "Осемте джуджета". В разследването на неправителствената организация бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор Златанов разказват как е направен опит да им бъдат отнети фирмите, свързани с асансьорния бизнес. Двамата имат спор за имущество и бащата търси помощ от Петьо Еврото. След това е образувано дело срещу сина и той е арестуван. Междувременно срещу бащата започва натиск да се раздели с фирмите, а синът е закаран в болница заради тежки здравословни проблеми. Именно в болницата той е посещаван от нотариус, за да прехвърли дялове от фирмите си. Въпреки постановление на СРП по случая за прекратяване на производството по журналистическото разследване, в началото на март т. г. Софийски градски съд окончателно го отменя.

В края на май тази година Петров бе обявен за национално издирване, а по-късно и от Интерпол и с европейска заповед за арест. Той изчезна от България при опит да бъде арестуван от полицията в столично заведение. През август различни медии публикуваха информация, че е починал от инфаркт в Дубай, където се укрива със сина си.

Проверка на МВР и външно министерство и запитвания до ОАЕ за евентуалната смърт и местонахождение на Петров не дадоха резултат.

Към скандалните си разкрития до Кьовеши Еврото прилага и клетвен лист, подписан собственоръчно от него, с който декларира истинността на твърденията си.

.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще му ги признае

    98 0 Отговор
    ли НАП за разходи?
    Това е въпросът.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    64 4 Отговор
    "От умрял писмо "
    🤔🤔🤔🤔🤔
  • 3 Гост

    56 11 Отговор
    Много предизборно звучи всичко
  • 4 плюс минус

    88 6 Отговор
    Ако това за въпросната прокурорка е истина, в затвора.
    Там да бъдат и тези, които вече трийсет и кусур години ни крадат и си пълнят джобовете.
  • 5 рашо дамаджанов

    60 20 Отговор
    ясноо щом е била приближена на Кирчо и Дамаджаната .... напълно е възможно

    Коментиран от #65

  • 6 Миризлив пор

    60 7 Отговор
    Кога няма какво да кажат и започват да реват че са давали подкупи. Ама кога се облагодетелстваха си мълчаха и харчеха кинтите а?

    Коментиран от #46

  • 7 урко

    56 1 Отговор
    е нема да се учудя. В съда и прокуратурата празно няма, както се казва. Много правилно статуята на Темида е сляпа. Само са забравили да сложат пачката в джоба и
  • 8 УРА,,УРА

    31 0 Отговор
    Защо така всички играещи с огромни суми са еркеци, но стане ли въпрос за заплахи и смърт омекват като ...........?
  • 9 оня с коня

    66 8 Отговор
    това не е държава а мафиотска структура зачената от пеевски и боко!!!

    Коментиран от #28, #49

  • 10 брей, ти да видиш!

    43 1 Отговор
    много ефтина таа кака бе
  • 11 Гост

    43 2 Отговор
    Тоя що не се прибира, нали "брат му" - деветото джудже е главния.
  • 12 Селянин

    51 1 Отговор
    Така е на всички нива в държавата.
    Закривай.
  • 13 АБВ

    17 25 Отговор
    Да да колкото Бошков е раздавал милиони.ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ДОКАЗВАНЕ
  • 14 СЗО

    36 8 Отговор
    Продължават милиционерските номера на Боко.
  • 15 Алооо

    41 1 Отговор
    От мошеник и крадец, вяра да нямаш много. Всеки гледа да прекара някой друг.
  • 16 факт

    60 2 Отговор
    В тая кочина трябва радикални мерки.Военен преврат и всички на стадиона айдуци за разстрел ! Ама,нямаме нито военни,нито стадион като Маракана ! За това ще тънем в мизерия !

    Коментиран от #21

  • 17 Те затова

    42 1 Отговор
    вдигнаха ръце от българските европрокурори и ги изритаха един по един или пък те напускат като видят , че няма рушвети !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТИКВУН го натиска и Шиши

    31 2 Отговор
    Да дава показания че ще го занулят в Дубай
  • 20 е той ресторанта

    17 4 Отговор
    цялата печалба за рушвета . да измисли нещо по умно . на сарафата момчето . 10, ама граничара и каналджията вземат 40 аха . има си служби - те знаят как да видят прихрумка , дали е изтина .
  • 21 съветоиден комуноид

    7 9 Отговор

    До коментар #16 от "факт":

    А сигурен ли си дали ще се окажеш откъм приятната страна на цевта при разстрела, за който бленуваш?
  • 22 Пепи Еврото

    16 1 Отговор
    Е в Израел !
  • 23 Злати Минкова

    16 3 Отговор
    Казах ви, че не е мъртъв, върнете се и прочетете коментарите ми отпреди два месеца. Имам способности, благодарение на които разговарям с мъртвите. Този човек беше офлайн през цялото време и още е - което значи, че е между нас, живите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пепи Еврото

    19 1 Отговор
    е евреин !
  • 26 гост

    19 1 Отговор
    Тоя нали беше пукнал от отвъдното ли подава сигнали
  • 27 От край

    20 1 Отговор
    време госпожата си работи извън закона .
  • 28 Коня на оня

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Ти не си оригинала! Истинският "Он с кон" е готов на всичко, за да брани и възхвалява Тиквата!
  • 29 Чочо

    26 0 Отговор
    Единия взел,другия дал.....и двамата зад решетките
  • 30 пери

    20 0 Отговор
    От "умрял" писмо значи... По-важният въпрос е ЗАЩО сега? Досега къде беше? Или тъкмо се е възстановил от инфаркта и вече може да го играе бял, добър, съдействащ и изпран.
  • 31 Майкооо

    36 0 Отговор
    Дълбоко, дълбоко прогнила система.... Нямам думи! Гнус ме е от тези всичките!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тоз Христов(момчето за всичко)

    24 1 Отговор
    не беше ли единия от момчетата дето опраяха групово Снежанката на Петьо, докато той снимаше и си дърпаше чишока.
  • 34 Баш софиянец

    35 1 Отговор
    Давате ли си сметка какъв пълен абсурд е това?! ПЕврото дава сигнал до европейската покуратура как е уаствал в корупционна схема, за да накисне другите участници като лоши!!!!!!! Пък той бил добър!!! Тази история стига отвъд дъното. На човек думите не му достигат да изрази погнусата си!
  • 35 Исторически парк

    32 1 Отговор
    Някой съмнява ли се, че има висш прокурор, който да не е на заплата при мафията 😉
  • 36 Пепито

    26 1 Отговор
    А за Сарафката и Гешката кога да очакваме писмо?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 бай Иван

    29 1 Отговор
    Това само доказва обвързаност на прокурори , съдии , висши полицаи и бизнес среди които повече скрито отколкото явно управляват страната. Жената на Петьо еврото изнесе информация и за прокурорката Русинова за месечни плащания , но поне нищо не е излязло за някакво разследване. Сарафов се хванал да уволнява някакви прокурори за забавени преписки, а тези за корупция нищо. Та и тука така -нищо няма да се предприеме, освен ако нещо не предприеме Кьовеши..
  • 39 Артилерист

    26 4 Отговор
    Че Петьо Еврото е нечистоплътен е повече от ясно, но е хубаво, че допълва характеристиката на бг. прокуратурата в частност и бг. съдебната система изобщо. Така може да се стигне и до произхода на еврата и колчетата на мутрата Борисов, за къщата в Барселона, за участието му в производството на амфетамини, за дружбата му с гелосаните от Разград, присъствието на каскета Гешев в далаверите на шайката и тн. Тя затова мафията или трепе провинилите се според сгафянето, или ги извежда в глуха линия, като Федосова, оня с тефтерчето и прочие, за да не ги засегне много и да се разприказват. Гнилочът в прокуратурата изобщо не е бутнат след Гешев и не очаквам Сарафов и сие да се задействат по разкритията на Еврото, колкото си мръднаха праста и по оповестеното от Черепа. Ще тупат топката, докато новините изстинат и ще приключат делото с липса на достатъчно доказателства. Иначе 10 000лв. за Георгиева може и да са нищо, но повечето българи едва ли са виждали толкова пари накуп...

    Коментиран от #52

  • 40 НАЛИ ИМА ВИДЕОЗАПИСИ

    20 1 Отговор
    ЧЕ Е ДАВАЛ, ДАВАЛ Е НА МНОГО ХОРА, АМА ЗАЩО СЪОБЩАВА ЕДНО ИМЕ?
  • 41 Как

    23 0 Отговор
    Със сигурност е давал и на други прокурори по толкова.
  • 42 Боко чехмеджан

    19 4 Отговор
    Аз като ви казвам,че само аз не съм корумпиран не ми вярвате....
  • 43 Дядо ви кУрти от Село ПиПеРкОвО

    21 2 Отговор
    Бас държа,че еврото държи с компромати и каскета...
  • 44 ЛГБТ ПРАВЕНИ ОТЗАД

    18 2 Отговор
    ПЕПИ ЕВРОТО, АСЕН СПЕЦОВ, КИРО ТРИтеВОЛТА, РИСТЬО, ГНОМА, ТИЯ МАЙ СА РОДНИНИ? ГАЧЕЛИ СЪМ ГИ ПРАВИЛ АЗ?
  • 45 Леля Гошо

    24 0 Отговор
    Според мен се случва следното. Пепи се укрива в Дубай, прави се на умрял и изчаква малко да се избистри ситуацията около Гешев, Сарафов и пр. След това се свързва с когото трябва и предявява искания, срещу което обещава да си остане "умрял". Исканията явно не са удовлетворени, така че той започва с разкрития, но не в центъра а по периферията, надявайки се че все пак големите играчи ще реагират "правилно". Ако пак не успее, мисля че ще се прицели директно в Сарафов и Баце. Това е опасна игра и много ясно че се страхува за живота си.
  • 46 Буха ха

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Ами давал е големи подкупи, логично е да го попитат откъде е имал такива пари, та да дава.
  • 47 ха сега де,

    14 1 Отговор
    Кой каза, че от умрял писмо не може да бъде получено?
  • 48 Бибитко

    23 0 Отговор
    Факти, обърнете по-сериозно внимание на редакторската работа. В заглавието е написано 10 000 евро, а в текста - 10 000 лева. Ако наистина става дума за 10 000 евро, в текста сумата би трябвало да е 20 000 лева.
  • 49 Забравил си

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Държавата с мафиотска структура е зачената от червените лидери на БСП

    Коментиран от #62

  • 50 петьо петьото

    9 1 Отговор
    Тоа да не е възкръснал нали беше умрял.
  • 51 9877

    11 4 Отговор
    То се знае и е публична тайна.Комундрелите си крадат от време оно.Преди дядовците и татковците, сега техните отрочета.
  • 52 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Артилерист":

    Можеш да стигнеш само да хванеш Боко за шлифера.

    Коментиран от #64

  • 53 .....

    3 2 Отговор
    Логика по долу описана. От къде ги е имал тия пари, за да ги дава на този и онзи или тази прокурорка. Явно е вземал чрез измами от болни стари хора. Това е много важно, нека обясни Еврото Пепи. Лошо за едни еродирани хора, хубаво за бандитите. И както казват много по улиците хора, така ще върви и няма да се оправи лесно България и света. Приятно крадене. Едно дете се моли и добре, че има турци и то добре облечени и явно заможни, хвана дедето и му купи баничка и други неща. Това са хора с пари, но явно са минали през мизерията, а тия 35 години ми писнаха, кой какво бил и накрая резултат нищо. Гранфон свири, майка плаче. Клюкарски истории.
  • 54 факт

    5 1 Отговор
    темида е сляпа и глуха
  • 55 Евро Петьоф

    15 0 Отговор
    Възнамерявам да открия собствена телевизия - "ЕВРО ТВ". Преди обяд ще пускам записите,които съм направил на присъстващи в заведението ми магистрати и как им плащам. След обяд ще публикувам "Записките на Еврото" - на кого колко съм плащал, щото едни бяха на заплата, а други на хонорар - свършена работа. Всеки магистрат, който не иска да се види на живо, може да ми направи дарение в двоен размер на получените суми.
  • 56 Мо Цуна

    1 1 Отговор
    Това не е петио еврото, а брат му близнак петро гривната
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 БАЦЕ ЕООД

    1 2 Отговор
    Кирчо Пикото Петков и Бойко Чашка Рашков нарушили закона.. нимой бъде!
  • 60 Мъдурко

    1 0 Отговор
    Това е ясно, кажете нещо ново!
  • 61 ИНЖ

    1 0 Отговор
    Дано архивът на Пепи Еврото види бял свят!!! Е тогава ще е гоУем смЕх!!!!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.